Cancer hepatic: metodă neinvazivă de diagnosticare, descoperită

Angela Sabău |
Data publicării:
Ficat
Ficat

Cercetătorii au dezvoltat o tehnică de diagnosticare a cancerului hepatic combinând două proceduri. Astfel, sunt în măsură să distingă o tumoră malignă de una benignă, prin metoda neinvazivă.

Universitätsmedizin Berlin a dezvoltat o nouă tehnică de diagnostic care permite clasificarea coerenței tumorii folosind imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).

Cercetătorii au folosit o tehnică imagistică cunoscută sub numele de tomoelastografie pentru a vizualiza proprietățile mecanice ale tumorilor hepatice. Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în Cancer Research.

Cancerul hepatic este deja al cincilea tip de cancer cel mai frecvent la nivel mondial, iar incidența acestuia este în creștere. Persoanele cu rigiditate hepatică crescută - adică persoanele ale căror ficat are o consistență mai fermă - prezintă un risc mai mare de a dezvolta leziuni maligne ale ficatului. Atât fibroza hepatică (excesul de țesut conjunctiv în ficat), cât și ciroza hepatică (cicatrizarea ficatului) pot crește rigiditatea hepatică.

Până acum se știa prea puțin despre modul în care interacționează țesuturile solide și fluide și modul în care această interacțiune ar putea afecta dezvoltarea leziunilor hepatice maligne. Echipa de cercetare, condusă de prof. Dr. Ingolf Sack, de la Departamentul de Radiologie Charité de la Campus Charité Mitte, a folosit o tehnică cunoscută sub numele de tomoelastografie și a devenit primii cercetători care au arătat o legătură între proprietățile lichidului solid-țesut și dezvoltarea malignităților hepatice.

Combinația a două proceduri

Tomoelastografia - un termen care combină tomografia, adică imagistica pe secțiuni și elasticitatea - este o tehnică imagistică utilă pentru vizualizarea corectă și detaliată a consistenței cancerului. Acesta implică pacienții supuși unei scanări RMN, timp în care aceștia sunt expuși la unde acustice timp de aproximativ cinci minute. Procedura permite cercetătorilor să mapeze răspândirea undelor mecanice în ficat.

Tomoelastografia este deosebit de sensibilă la modificările proprietăților țesutului solid-fluid ale țesuturilor moi. Ca tehnică de diagnostic, este, prin urmare, capabilă să ofere imagini deosebit de detaliate cu afecțiuni maligne hepatice.

Studiul a produs o constatare cheie: malignitățile hepatice conțin țesuturi atât cu proprietăți rigide, cât și fluide, în timp ce țesuturile din jur sunt predominant solide. Până acum, cercetătorii au presupus că toate tipurile de cancer au o consistență solidă.

"Descoperirile noastre cu privire la aceste proprietăți mecanice neobișnuite pot fi indicative ale unui model general de creștere a cancerului", spune primul autor al studiului, Mehrgan Shahryari, adăugând: "Descoperirile noastre pot ajuta cercetătorii să dezvolte mijloace complet neinvazive de a face distincția între benigne și maligne.

Cu toate acestea, înainte de a ajunge la această etapă, vom avea nevoie de studii suplimentare, complete, pentru a evalua performanța și acuratețea tomoelastografiei în diagnosticul cancerului. "

 

Sursa: aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel