Scăderea tensiunii arteriale poate preveni noi leziuni ale creierului la persoanele în vârstă

Mulți oameni știu că tratarea hipertensiunii arteriale reduce șansele unui atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă. Un nou studiu sugerează un alt beneficiu suplimentar: un risc mai mic de leziunilor de la nivelul creierului, la adulții mai în vârstă.

Studiul, publicat luni în revista Circulation a American Heart Association, a cuprins 199 de femei și bărbați cu vârsta de 75 de ani și mai mult. Toți au avut tensiune arterială sistolică (numărul maxim) de 150 sau mai mare și RMN-uri cerebrale care prezintă leziuni cunoscute sub denumirea de leziuni de hiperintensitate a substanței albe, care sunt frecvente la adulții în vârstă, notează Hearth

Jumătate dintre participanți au primit medicamente pentru a scădea tensiunea arterială sistolică la 145. Cealaltă jumătate a primit medicamente pentru a o reduce la 130 sau mai puțin. După trei ani, RMN-urile au arătat mai puține leziuni noi în materia albă a participanților a căror tensiune arterială sistolică a fost 130 sau mai mică decât la cei a căror țintă a tensiunii arteriale a fost 145.

„Oamenii care au analizat inițial studiul nostru erau îngrijorați, 130 ar fi prea scăzute pentru acești adulți în vârstă", a spus dr. William White, investigatorul principal al studiului și profesor de medicină la Centrul de Cardiologie din Calhoun de la Universitatea din Connecticut, Medicina din Farmington. „Dar am constatat că ambele tratamente au fost la fel de sigure. De fapt, mai puțini pacienți au avut evenimente cardiace majore când tensiunea arterială sistolică a fost de 130 sau mai puțin. Iar pacienții a căror tensiune arterială a fost de 130 sau mai mică au avut daune semnificativ mai puțin la nivelul creierului".

Conform recomandărilor Colegiului American de Cardiologie și AHA pentru gestionarea tensiunii arteriale, persoanele cu o tensiune arterială sistolică de 130 sau mai mare sunt considerate a avea tensiune arterială ridicată. Anterior, limita a fost de 140 pentru adulții sub 65 de ani și 150 pentru cei 65 de ani și mai mari.

White și colegii săi și-au început studiul în 2011, cu șase ani înainte de actualizarea orientărilor. Astăzi, aproape jumătate dintre adulții din SUA au hipertensiune arterială și doar aproximativ jumătate dintre ei iau medicamente sau fac modificări ale stilului de viață necesare pentru a reduce tensiunea arterială la un nivel sănătos, conform statisticilor AHA.

Până la vârsta de 60 de ani, între 10% și 20% dintre oameni au leziuni de hiperintensitate la substanța albă, cunoscută și sub denumirea de boală de substanță albă. Se văd la majoritatea adulților cu vârsta peste 90 de ani.

Unele zone ale creierului arată gri pe scanări imagistice; alte zone arată albe. Materia cenușie se găsește pe stratul exterior al creierului, care controlează memoria, gândirea și mișcarea. Substanța albă conține fibre nervoase care trimit semnale de la o parte a creierului la alta.

Studiile au arătat că persoanele cu leziuni de materie albă prezintă un risc crescut de accident vascular cerebral sau dezvoltă probleme cu gândirea și memoria. Leziunile pot de asemenea să împiedice fibrele nervoase să transmită mesajele care ajută oamenii să meargă și să se miște în siguranță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel