Cancer, prostată: diagnosticul, într-o simplă probă de urină

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer
Cancer

Cancerul de prostată va putea fi diagnosticat într-o simplă probă de urină. Cercetătorii au reușit să facă pași importanți în acest sens.

Cancerul de prostată va putea fi diagnosticat într-o simplă probă de urină. Cercetătorii de la Johns Hopkins Kimmel Cancer Center au făcut progrese semnificative în dezvoltarea unui test simplu, noninvaziv de biopsie lichidă care detectează cancerul de prostată din ARN și alte substanțe chimice metabolice specifice în urină.

O descriere a constatărilor lor apare în numărul de azi al revistei Scientific Reports.

Cercetătorii subliniază că acesta este un studiu „doveditor de principiu” pentru testul de urină și trebuie validat în studii suplimentare, mai mari, înainte de a fi gata de utilizare clinică.

Cercetătorii au utilizat secvențarea profundă a ARN și spectrometria de masă pentru a identifica un profil necunoscut anterior al ARN-urilor și subproduselor alimentare, cunoscute sub numele de metaboliți, între 126 de pacienți și oameni sănătoși, normali.

Modificările specifice cancerului, descoperite în urină

Cohorta a inclus 64 de pacienți cu cancer de prostată, 31 cu hiperplazie benignă de prostată și boli de prostatită și 31 de persoane sănătoase fără niciuna din aceste afecțiuni. ARN singur nu a fost suficient pentru identificarea pozitivă a cancerului, dar adăugarea unui grup de metaboliți specifici bolii a furnizat separarea cancerului de alte boli sau oameni sănătoși. "Un test de urină simplu și neinvaziv pentru cancerul de prostată ar fi un pas important în diagnosticare. Biopsiile tisulare sunt invazive și cunsocute ca fiind dificile, deoarece adesea lipsesc celulele canceroase, iar testele existente, cum ar fi PSA (antigen specific prostatei), nu sunt foarte utile în identificarea cancerului”, spune Ranjan Perera, doctor în științe medicale, autorul principal al studiului.

Perera este, de asemenea, directorul Centrului de Biologie RNA de la Johns Hopkins All Children Hospital, om de știință la Johns Hopkins All Children Cancer & Blood Disorders Institute și Johns Hopkins All Children Institute for Fundamental Biomedical Research și profesor asociat de oncologie la Johns Hopkins University School of Medicine și membru al Johns Hopkins Kimmel Cancer Center. „Am descoperit modificări specifice cancerului în ARN urinari și metaboliți care - dacă sunt confirmați într-un grup mai mare, separat de pacienți - ne vor permite să dezvoltăm un test urinar pentru cancerul de prostată”, spune dr. Bongyong Lee, primul autor al studiului și om de știință senior la Cancer & Blood Disorders Institute.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel