Cancerul colorectal, program de screening pentru bucureșteni

Adisa Codruț |
Data publicării:
Colon
Colon

Aproximativ 1.500 de bucureșteni aflați sub risc de cancer colorectal vor fi testați pentru această afecțiune în cadrul unui screening pentru cancer.

Programul „Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viaţă” începe din 16 septembrie și va fi derulat pentru depistarea acestei forme de cancer. În cadrul proiectului pilot, un număr de 1.500 de bucureşteni aflaţi în grupa de risc (persoane cu vârste peste 55 de ani) vor beneficia gratuit de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal, scrie agerpres.ro.

Programul ar putea fi prelungit, în funcţie de evoluţia şi rezultatele ce vor fi obținute în această perioadă.

Directorul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, Alexandra Dobre, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că acesta este un proiect necesar.

„Este un proiect foarte necesar. Ne dorim ca prin acest program să completăm seria de activităţi medicale pe care am început-o în urmă cu un an. Înscrierile vor începe luni, 16 septembrie, începând cu ora 9,00, la Biroul de Relaţii cu Publicul al centrului din strada Ion Filitti nr. 8, sector 3, Bucureşti. (...) Cele 1.500 de teste sunt un prim pas", a spus Alexandra Dobre.

Potrivit acesteia, cei care se înscriu pentru a beneficia de teste trebuie să aibă vârsta minimă de 55 de ani şi domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti.

Programul va avea la baza o metoda de screening non-invazivă - Testul imunochimic fecal (FIT).
Beneficiarii din program vor efectua testele FIT în baza unor vouchere, iar probele vor fi aduse la laboratoarele specializate din cadrul Centrului Medical Neolife. În eventualitatea apariţiei unei suspiciuni, persoanele vor fi direcţionate către medicii specialişti în vederea efectuării unei endoscopii sau colonoscopii şi a analizelor anatomo-patologice.

Depistat mai devreme, cancerul este vindecabil


Conform specialiştilor, supravieţuirea în cazul pacienţilor care au descoperit boala în stadiu incipient, localizat, este de 90%. În cazul în care diagnosticul se pune într-un stadiu avansat al bolii, rata de supravieţuire este de cel mult 20%.

Medicul primar oncolog Dan Jinga a afirmat că stadiile 0, 1, 2 la cancerul colorectal sunt curabile, în timp ce stadiile 3 şi 4, deşi în ultima perioadă s-au obţinut rezultate "spectaculoase", nu sunt cuprinse în această categorie.

Programul este erulat de Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, şi instituţiile partenere - Asociaţia "Sănătate pentru Comunitate" şi Centrul Medical Neolife

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel