Cancerul de col uterin: Două dintre tulpinile HPV, extrem de agresive. Peltecu: Sunt responsabile, împreună, de 70% din cazurile de cancer de col. Nu toate femeile infectate vor dezvolta cancer

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul de col uterin. FOTO: Freepik
cancerul de col uterin. FOTO: Freepik

Cancerul de col uterin cauzat de infecția cu virusul HPV. Dintre toate tulpinile, două sunt extrem de agresive.

Cancerul de col uterin este o boală infecțioasă virală transmisibilă sexual, cauzată de virusul HPV (Human Papilloma Virus), care se găsește în natură, pe corpul uman și pe mucoasele noastre.

Modul care cancerul de col uterin poate să fie prevenit este vaccinarea împotriva HPV, despre care dr. Gheorghe Peltecu spune că este ”o perspectivă optimistă ce nu se mai găsește în oncologie”, subliniind în același timp că nu toate femeile care se infectează cu acest virus riscă să și facă boala.

”Este o descoperire revoluționară în medicină, faptul că o boală canceroasă este cauzată de un virus. și față de acest virus s-a preparat un vaccin.

Și există perspectiva ca această boală să nu mai existe. Deci o perspectivă atât de optimistă nu se mai întâlnește în oncologie. Din acest motiv, toată suflarea țării trebuie să facă o campanie pentru vaccinare.

Am făcut parte din echipa care a propus vaccinarea în 2008 și am fost foarte entuziast, crezând că va fi un succes și am fost foarte dezamăgit când am văzut că până în 5% din populația eligibilă, de aproape 140.000 de fete au fost vaccinate”, a declarat dr. Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie, la Digi 24.

Cancerul de col uterin în România, peste media europeană

Potrivit medicului, situația din România, în privința cancerului de col uterin este una ”tristă” față de media europeană, deoarece deține ”rata cea mai înaltă de mortalitate prin cancerul de col uterin, 13,5 la 100.000 de femei. Și asta pentru că depistarea cancerului se face tardiv.

Depistarea tardivă este rezultatul absenței unei politici naționale de screening care ar putea să depisteze cancerul în faze incipiente, în care tratamentul este limitat, din punct de vedere chirurgical, iar succesele sunt maxime.

În ziua de astăzi, această campanie de depistare prin screening trebuie să fie completată de o campanie de vaccinare, pentru a rezulta în final o acțiune de sănătate publică de succes, care să facă în așa fel ca neoplasmul de col uterin să devină o boală uitată”, a mai spus medicul.

Momentul optim de vaccinare

Vaccinarea împotriva HPV este recomandată să se facă înainte de debutul vieții sexuale, iar explicația este una extrem de simplă, potrivit medicului ginecolog.

”Lucrurile sunt foarte clare. Ca orice vaccin, acesta trebuie administrat organismului înainte de a avea contact cu agentul patogen. De aceea, recomandările, foarte clar stabilite, sunt ca vaccinarea să se facă înainte de debutul vieții sexuale.

Din acest motiv țările care au un program de vaccinare foarte eficient, vaccinează, în școală, între 11 și 14 ani, vârstă care a fost considerată eligibilă înainte de debutul vieții sexuale.

Când spun în școală, este clară diferența între vaccinarea prin școală, la care merg toți copiii, față de vaccinarea prin medicul de familie, unde este dificil să poți să contabilizezi toți copiii din aria de unui medic de familie. Și sigur, nu va fi un succes prin vaccinarea prin medicul de familie”, a mai spus medicul.

Vezi și: Ce face România pentru a elimina cancerele provocate de HPV. Rafila: Putem să compensăm vaccinurile. Creștem mult accesul pentru femei și băieți

Cancerul de col uterin, cauze și factori de risc

Cancerul de col uterin începe să se dezvolte atunci când apar mutații la nivelul ADN-ului celulelor din colul uterin. Deși nu se cunoaște cu exactitate mecanismul de producere al cancerului de col uterin, se consideră că infectarea cu HPV are un rol important în acest tip de cancer.

Trebuie menționat faptul că multe persoane purtătoare a acestui virus nu dezvoltă cancerul de col uterin.

Printre factorii care pot crește riscul de cancer de col uterin se află:

- partenerii sexuali multipli

- activitatea sexuală cu debut precoce

- antecedentele cu alte infecții cu transmitere sexuală

- status imunitar deficitar

- fumatul

 - expunerea intrauterină la anumite medicamente pe bază de estrogen cu scopul de a preveni avorturile spontane.

”Va face cancer de col uterin o femeie care este infectată cu HPV. Transmisia virusului este doar pe cale sexuală. Este o infecție care are o lungă existență în căile genitale ale femeii, până să genereze o stare precanceroasă.

Este surprinzător că această infecție poate să genereze cancer într-un interval de 8, 10 sau chiar 15 ani. De foarte puține ori se întâmplă ca infecția cu HPV să aibă o evoluție mult mai rapidă.

Partea cea mai importantă este că dezvoltarea către o stare precanceroasă depinde de durata în care virusul stagnează în căile genitale feminine.

Deci, cu cât femeia este o purtătoare cronică, cu atât riscul ei de a face cancer de col crește.

Pentru că există și posibilitatea organismului de a se apăra prin propriul sistem imunitar. Periodic, organismul poate să elimine virusul HPV cancerigen, în așa fel încât, nu toate femeile infectate vor dezvolta cancer, ci un număr foarte mic din acestea”, a mai spus medicul, subliniind că organismul unei femei sănătoase este capabil să elimine virusul.

”HPV are o particularitate prin care, datorită unui mecanism de camuflaj, păcălește sistemul imunitar al organismului unei femei sănătoase, ceea ce îi permite să nu fie recunoscut și să poată pătrunde în celulele din regiunea genitală.

Este important de reținut că acest virus se transmite genital și generează infecții doar în zona aparatului genital sau în alte zone ale organismului folosite pentru actul sexual”, a mai spus medicul. De asemenea, acesta a ținut să sublinieze că nu există o terapie de creștere a imunității, la infecția HPV, pentru toată populația.

”Vorbim numai de persoane care sunt vulnerabile, acele persoane care au o boală imunodepresivă, cum au fost pacientele care au făcut un transplant și fac o terapie imunosupresivă, sunt paciente care au infecție HIV sau care au o anumite boli autoimune, cum ar Lupus-ul. Acestea pot avea un sistem deprimat, dar marea majoritate a femeilor sunt sănătoase și nu au nevoie de așa-zisele terapii de creștere a imunității”, a mai spus medicul.

Cancerul de col uterin, simptome

În fazele incipiente, cancerul de col uterin nu are o simptomatologie clară, însă în stadiile avansate, acesta poate fi însoțit de:

- sângerare vaginală după actul sexual, între menstruații sau după instalarea menopauzei

-secreții vaginale abundente, uneori cu urme de sânge, urât mirositoare

- durere pelvină sau durere în timpul actului sexual.

Cancerul de col uterin, diagnostic și tratament

În ceea ce privește diagnosticarea cancerului de col uterin, acesta se face în baza testului Babeș-Papanicolau.

”Este de dată relativ recentă și s-a dovedit că este cea mai bună metodă de a face o depistare precoce a cancerului de col sau a leziunilor precursoare.

Femeia care este este depistată HPV pozitiv trebuie să aibă un consult cu medicul ginecolog care să îi explice în ce situație se află, pentru că trebuie să distincția dintre tipurile cancerigene și necancerigene de virus HPV. 

Există numai 14 tipuri considerate oncogene sau cancerigene care sunt implicate în geneza cancerului de col, dar din acestea numai două sunt deosebit de agresive, tulpina 16 și tulpina 18, care sunt responsabile, împreună, de 70% din cazurile de cancer de col. Celelalte 12 tulpini, care sunt și ele cancerigene, au un risc mult mai mic, poate sub 10% de a genera cancerul și o frecvență mult mai mică în care se întâlnesc, ca infecție”, a mai spus medicul.

Tratamentul cancerului de col uterin depinde de o serie de factori, precum stadiul bolii sau alte probleme de sănătate. Astfel, tratamentul include:

- intervenția chirurgicală, prin îndepărtarea locală a cancerului, prin extirparea colului uterin sau histerectomie, îndepărtarea atât a colului, cât și a uterului.

-radioterapie

- chimioterapie

- terapia țintită

- imunoterapia, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Mesele ”înșelătoare” din timpul dietei, efect surprinzător asupra creierului. Aduc și kilograme în plus

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel