Cancerul de prostată. De ce e bun un RMN

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer
Cancer

Un examen RMN pare a fi util înainte de efectuarea unei biopsii, atunci când vorbim despre cancerul de prostată. Cercetătorii au constatat că acest tip de investigație cu rezonanță magnetică i-ar putea scuti pe bărbați de biopsie, atunci când nu e nevoie de ea.

Biopsia este modalitatea certă pentru diagnosticarea cu precizie a cancerului de prostată, însă un nou studiu sugerează că utilizarea RMN poate ajuta la identificarea mai bună a pacienților care au nevoie de o biopsie.

Studiul, publicat online pe 22 februarie 2018, de către JAMA Oncology, a inclus 651 de bărbați care au fost supuși unui screening pentru cancer de prostată cu teste de sânge și examene digitale rectale.

Toți pacienții au suferit trei proceduri: o scanare RMN, o biopsie ghidată de ultrasunete transrectală (TRUS), și o biopsie ghidată atât de RMN, cât și TRUS.

Un RMN, util înaintea biopsiei

Ulterior, 289 dintre bărbați au fost identificați ca având cancer de prostată avansat, definit ca un scor Gleason de 7 sau mai mare (care înseamnă șanse moderate sau mari de răspândire a cancerului).

Cercetătorii au descoperit că utilizarea RMN pentru a determina necesitatea biopsiei ar fi putut evita 38% din biopsii și a identificat 89% din cancerele avansate.

Cercetătorii au adaugat că, făcând în primul rând un RMN, pacienții pot să decidă dacă au de asemenea nevoie de o biopsie.

Articolul integral poate fi citit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel