Biopsia este modalitatea certă pentru diagnosticarea cu precizie a cancerului de prostată, însă un nou studiu sugerează că utilizarea RMN poate ajuta la identificarea mai bună a pacienților care au nevoie de o biopsie.
Studiul, publicat online pe 22 februarie 2018, de către JAMA Oncology, a inclus 651 de bărbați care au fost supuși unui screening pentru cancer de prostată cu teste de sânge și examene digitale rectale.
Toți pacienții au suferit trei proceduri: o scanare RMN, o biopsie ghidată de ultrasunete transrectală (TRUS), și o biopsie ghidată atât de RMN, cât și TRUS.
Un RMN, util înaintea biopsiei
Ulterior, 289 dintre bărbați au fost identificați ca având cancer de prostată avansat, definit ca un scor Gleason de 7 sau mai mare (care înseamnă șanse moderate sau mari de răspândire a cancerului).
Cercetătorii au descoperit că utilizarea RMN pentru a determina necesitatea biopsiei ar fi putut evita 38% din biopsii și a identificat 89% din cancerele avansate.
Cercetătorii au adaugat că, făcând în primul rând un RMN, pacienții pot să decidă dacă au de asemenea nevoie de o biopsie.
Articolul integral poate fi citit AICI.