Cancerul pancreatic: celule stem canceroase, posibilă țintă a noilor tratamente

Angela Sabău |
Data publicării:
Cancerul pancreatic
Cancerul pancreatic

O proteină responsabilă de creșterea celulelor canceroase în pancreas a fost descoperită de cercetători. Ei caută acum tratamente care să o vizeze, astfel că tumorile canceroase să poată fi reduse sau chiar eliminate.

Cercetătorii de la Crick au identificat o proteină care este responsabilă de creșterea cancerului pancreatic și care ar putea fi o țintă pentru noi tratamente.

Studiul, publicat în Nature Cell Biology, a analizat cel mai frecvent tip de cancer pancreatic, adenocarcinomul ductal pancreatic. Acesta este un cancer agresiv care se dezvoltă din celulele secretoare și tubulare ale pancreasului.

Nu există terapii eficiente pentru a trata acest cancer și doar 8% dintre pacienți supraviețuiesc peste cinci ani de la diagnostic.

Cercetătorii au analizat un grup specific de celule tumorale, numite celule stem canceroase. Similar cu modul în care celulele stem umane sănătoase repara țesuturile și organele, aceste celule au capacitatea de a începe tumori noi și, de asemenea, se pot diferenția în diferite tipuri de celule tumorale.

Celule stem canceroase 

Deoarece aceste celule sunt o forță motrice în spatele creșterii cancerului, capacitatea de a le identifica prezența este un pas important către dezvoltarea de noi tratamente. Analizând expresia genică a acestor celule stem canceroase, echipa a descoperit că o proteină, numită CD9, este prezentă pe suprafața lor atât atunci când tumora se dezvoltă, cât și când este mai stabilită. Prin urmare, această proteină poate fi utilizată ca marker pentru a ajuta la localizarea acestor celule.

Studiul a stabilit în plus că această proteină nu este doar un marker al celulelor stem canceroase, dar, de asemenea, promovează comportamentul lor malign. Cercetătorii au modificat cantitatea de CD9 în celulele tumorale la șoareci și au descoperit că atunci când nivelurile acestei proteine au fost reduse, s-au format tumori mai mici. În schimb, creșterea nivelului de CD9 a făcut celulele canceroase mai agresive și capabile să formeze tumori mari rapid. 

Aceste descoperiri au fost susținute de datele clinice existente care arată că pacienții ale căror celule tumorale au mai mult CD9 au un prognostic clinic mai slab. Aproximativ 10% dintre persoanele cu acest tip de cancer au niveluri amplificate de CD9.

„Aceste celule sunt vitale pentru cancerul pancreatic și, chiar dacă doar câteva dintre ele supraviețuiesc chimioterapiei, cancerul este capabil să se retragă. Trebuie să găsim modalități eficiente de a elimina aceste celule și, astfel, să le împiedicăm să crească cancerul. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe experimente pentru a valida importanța CD9 în cancerul pancreatic uman ", spune Victoria Wang, autor principal și membru al Laboratorului de celule stem pentru adulți de la Crick.

Pentru a înțelege mecanismul din spatele modului în care CD9 sprijină cancerul, echipa a analizat metabolismul celulelor stem cancerului. Rezultatele lor au arătat că CD9 crește rata de celule în care preiau glutamina, un aminoacid care ajută la furnizarea de energie pentru cancerul să crească.

„Acum știm că această proteină este legată atât de celulele stem canceroase, cât și de creșterea cancerului, aceasta ar putea ghida dezvoltarea de noi tratamente care vizează proteina și, astfel, a întrerupe furnizarea de glutamină celulelor stem a cancerului, înfometând eficient cancerul", spune Axel Behrens, autorul corespundent și liderul grupului în Laboratorul de celule stem pentru adulți la Crick.

 

Sursa, aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel