Diabet de tip 2, factori de mediu care duc la creșterea riscului

Diabetul de tip 2 crește constant în rândul populației. Cercetătorii au vrut să știe dacă factorii de mediu contribuie la creșterea riscului de a face boala.
Noile cercetări sugerează că mai mulți factori de mediu afectează riscul de diabet tip 2. Estimările indică faptul că peste 30 de milioane de persoane din Statele Unite trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 2, iar alte 84 de milioane trăiesc cu prediabet.
Diabetul de tip 2 a cunoscut o creștere rapidă în ultimii ani. Între 2002 și 2012, numărul celor afectați de diabet a crescut cu 4,8% în fiecare an în S.U.A.
Când se adaugă la o predispoziție genetică, alimentația și lipsa activității fizice reprezintă o mare parte din această creștere. Dar, acești doi factori de risc nu sunt singurele influențe de mediu care explică tendința în creștere a diabetului în SUA.
Noi cercetări au examinat dacă joacă un rol și factorii de mediu din zonele rurale și urbane. Dr. Jyotsna Jagai, profesor asistent de cercetare a științelor mediului și sănătății muncii la Universitatea Illinois din Școala de Sănătate Publică din Chicago (UIC), este primul autor al noului studiu.
Dr. Jagai și echipa au examinat oamenii din 3.134 de zone din Statele Unite și au publicat constatările lor în Journal of Diabetes Investigation.
Calitatea mediului și riscul de diabet
Cercetătorii au dorit să măsoare efectele cumulate de mediu asupra riscului de a dezvolta diabet de tip 2. În acest scop, au elaborat un Index al calității mediului (EQI), care a inclus date despre calitatea aerului, a apei și a pământului, precum și a factorilor sociodemografici dintr-o anumită zonă.
Factorii sociodemografici includ venitul mediu al gospodăriei, educația, ratele de criminalitate sau violență.
EQI a inclus, de asemenea, așa-numiții factori de domeniu construiți. Adică câte restaurante fast-food au fost într-o zonă, câte accidente mortale s-au produs și câte autostrăzi, drumuri sau unități de locuințe publice au fost.
Dr. Robert Sargis, co-autor al studiului și profesor asociat UIC de endocrinologie, diabet și metabolism la Colegiul de Medicină, explică valoarea științifică a utilizării EQI.
El spune: "Evaluarea cumulativă a EQI este unică [...] În majoritatea studiilor, nu ne uităm la combinația de factori. Ne uităm la substanțe chimice individuale sau clase individuale de substanțe chimice și la modul în care acestea sunt asociate cu riscul de boală. Acest studiu reunește toți factorii pe care credem că îi crește riscul și îi pune într-o singură măsură pentru a privi mediul cumulat."
Factorii de mediu, diferențe în mediul rural și urban
Rezultatele acestei analize au arătat că, în general, o calitate mai slabă a mediului a avut legături cu o prevalență mai mare a diabetului de tip 2.
Cercetarea a legat calitatea inferioară a aerului și factori sociodemografici construiți și cu un risc mai mare de diabet în zonele rurale. Cu toate acestea, în zonele urbane, cercetătorii au asociat doar factori aerieni și sociodemografici cu risc de diabet.
"S-ar putea să se întâmple ceva în zonele rurale care este diferit decât în zonele urbane. Constatările noastre sugerează că expunerile de mediu pot fi un factor mai mare în zonele rurale decât în zonele urbane din S.U.A.", explică dr. Jagai.
Autorii menționează că rezultatele confirmă studii anterioare care au constatat un risc crescut de diabet în zonele urbane cu o calitate slabă a aerului sau studii care au arătat schimbări ale calității aerului ar putea crește rezistența la insulină. Dar, spun cercetătorii, influența mediului este cu atât mai mult decât poluarea. "Mediul la care suntem expuși este mai larg decât poluanții singuri. Sănătatea noastră depinde de aceste efecte combinate, cum ar fi factorii de stres sociodemografic sau construiți, care ne pot afecta traiul", spune dr. Jyotsna Jagai.
„Înțelegerea factorilor demografici sociali și economici locali poate ajuta comunitățile să dezvolte reglementări și politici de mediu pentru a îmbunătăți rezultatele de sănătate ale rezidenților lor”, adaugă autorul principal.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.