Anxietatea: Poate dieta să aibă un efect calmant?

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Stresul, anxietate
Stresul, anxietate


Simptomele de anxietate vă pot face să vă simțiți rău. A face față anxietății poate fi o provocare și deseori necesită schimbări în stilul de viață. Nu există modificări ale dietei care să poată vindeca anxietatea, dar urmărirea a ceea ce mâncați vă poate ajuta.

Experimentarea anxietății ocazionale este o parte normală a vieții. Cu toate acestea, persoanele cu tulburări de anxietate au adesea îngrijorare și teamă intensă, excesivă și persistentă pentru situațiile de zi cu zi.

Potrivit clinicii Mayo, adesea, tulburările de anxietate implică episoade repetate de sentimente bruște de anxietate intensă și frică sau teroare care ating un maxim în câteva minute (atacuri de panică).

Aceste sentimente de anxietate și panică interferează cu activitățile zilnice, sunt greu de controlat, sunt în proporție de pericolul real și pot dura mult timp. Puteți evita locurile sau situațiile pentru a preveni aceste sentimente. Simptomele pot începe în copilărie sau în adolescență și pot continua până la vârsta adultă.

Exemple de tulburări de anxietate includ tulburare de anxietate generalizată, tulburare de anxietate socială (fobie socială), fobii specifice și tulburare de anxietate de separare. Puteți avea mai multe tulburări de anxietate. Uneori, anxietatea rezultă dintr-o afecțiune medicală care are nevoie de tratament.

Indiferent de forma de anxietate pe care o aveți, tratamentul vă poate ajuta.

Semnele și simptomele comune de anxietate includ:

Stare nervoasă, neliniștită sau încordată
Un sentiment de pericol iminent, de panică sau de ură
frecvență cardiacă crescută
Respirația rapidă (hiperventilație)
Transpiraţie
Tremur
Simțiți-vă slab sau obosit
Probleme de concentrare sau de gândire la orice altceva decât îngrijorarea prezentă
probleme cu somnul
probleme gastrointestinale (GI)
dificultăți în controlul îngrijorărilor
dorința de a evita lucrurile care declanșează anxietatea

Este adevărat că anumite alimente agravează anxietatea, iar altele au un efect calmant?

Încercați acești pași:

Mâncați un mic dejun care include niște proteine. Proteina la micul dejun vă poate ajuta să vă simțiți săturat mai mult timp și să vă ajutați să vă mențineți glicemia constant, astfel încât să aveți mai multă energie pe măsură ce vă începeți ziua.

Mâncați carbohidrați complexi. Se consideră că carbohidrații cresc cantitatea de serotonină din creierul tău, ceea ce are un efect calmant. Mâncați alimente bogate în carbohidrați complecși, precum cereale integrale - de exemplu, făină de ovăz, quinoa, pâine cu cereale integrale și cereale integrale. Evitați alimentele care conțin carbohidrați simpli, cum ar fi alimentele zaharoase și băuturile.

Bea multa apa. Chiar și deshidratarea ușoară îți poate afecta starea de spirit.

Limitați sau evitați alcoolul. Efectul imediat al alcoolului poate fi calmant. Dar, deoarece alcoolul este prelucrat de corpul tău, acesta te poate face să fii supărat. De asemenea, alcoolul poate interfera cu somnul.

Limitați sau evitați cofeina. Evitați băuturile cu cafeină Acestea te pot face să te simți nervos și nervos și pot interfera cu somnul.

Atenție la sensibilitățile alimentare. La unele persoane, anumite alimente sau aditivi alimentari pot provoca reacții fizice neplăcute. La anumite persoane, aceste reacții fizice pot duce la schimbări de dispoziție, inclusiv iritabilitate sau anxietate.

Încercați să mâncați mese sănătoase, echilibrate. Alimentația sănătoasă este importantă pentru sănătatea fizică și psihică generală. Mâncați multe fructe și legume proaspete și nu mâncați prea mult. De asemenea, poate ajuta la consumul de pește cu conținut ridicat de acizi grași omega-3, precum somonul, în mod regulat.
Modificările la dieta dvs. pot face o anumită diferență pentru starea de spirit generală sau sentimentul de bunăstare, dar nu sunt un substitut pentru tratament. De asemenea, poate fi utilă schimbarea stilului de viață, cum ar fi îmbunătățirea obiceiurilor de somn, creșterea sprijinului social, utilizarea tehnicilor de reducere a stresului și exercitarea regulată a exercițiilor fizice. Ai răbdare, deoarece poate dura ceva timp până când aceste modificări vor avea un efect asupra anxietății tale.

Dacă anxietatea dvs. este severă sau interferează cu activitățile de zi cu zi sau cu plăcerea vieții, este posibil să aveți nevoie de consiliere (psihoterapie), medicamente sau alte tratamente.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel