Cancerul pancreatic: combinația de medicamente care îmbunătățește rezultatele

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancerul pancreatic
Cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic ar putea avea un tratament mai eficent, după ce oamenii de știință au combinat două medicamente cu eliberare prelungită.

Cancerul panceratic, în majoritatea cazurilor, este dureros. „Acesta este un motiv pentru care cancerul pancreatic este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer”, spune dr. Kenneth Olive, profesor asociat de medicină și patologie și biologie celulară la Colegiul Medicilor și Chirurgilor din Universitatea Columbia Vagelos și un cercetător în cancerul pancreatic la Centrul Comprehensive Cancer Herbert Irving.

„Tumorile pancreatice recrutează un strat gros de țesut conjunctiv numit stroma care întărește tumora și acționează ca un scut”, spune Olive, al cărui cercetări anterioare au descoperit în primul rând modul în care stroma îngreunează medicamentele chimioterapice să ajungă la celulele maligne. Ca urmare, majoritatea medicamentelor chimioterapice nu se pot ridica la nivelurile necesare pentru a fi eficiente.

Pentru Olive, aceasta sugerează, în mod paradoxal, că un medicament cu o durată mai lungă de viață, dar mai puțin toxic - poate funcționa mai bine.

„Pentru ca un medicament pentru cancerul pancreatic să fie eficient, trebuie să rămână suficient de mult timp pentru a trece de stroma și a se acumula în tumoră. Dar, dacă va persista mult timp în sânge, nu trebuie să fie la fel de toxic pentru restul corpului ", spune el.

Noi combinații medicamentoase testate

Ultima cercetare a lui Olive a fost condusă de Jaime Eberle-Singh, care a descoperit „candidatul” ideal. Medicamentul, un compus experimental numit PTC596, care a arătat activitate antitumorală la celulele canceroase de la șoarece și cancerul pancreatic uman, părea să aibă calitățile potrivite: PTC596 are un timp de înjumătățire durabil (majoritatea medicamentelor pentru cancer au un timp de înjumătățire de la câteva minute până la ore) și poate sustrage o pompă pe care multe celule canceroase o folosesc pentru a expulza drogurile. „Acest lucru înseamnă că orice cantitate de medicament care trece bariera poate viza celulele maligne”, spune Olive.

Pe baza acestor studii, Olive, Eberle-Singh și colaboratorii lor au testat PTC596 în combinație cu gemcitabină (un medicament de primă linie pentru cancerul pancreatic) la șoarecii cu o formă agresivă de cancer pancreatic care este în general rezistent la chimioterapie.

Șoarecii care au fost tratați cu combinația de două medicamente au trăit de trei ori mai mult decât cei tratați cu un singur agent standard. „Acest rezultat a fost interesant, deoarece este extrem de rar ca orice tratament să extindă supraviețuirea în acest model de șoarece standard”, spune Olive.

De asemenea, au testat PTC596 în combinație cu gemcitabină și un alt medicament utilizat în mod obișnuit pentru a trata cancerul pancreatic, nab-paclitaxel, folosind tumori pancreatice umane crescute la șoareci. Această combinație a sporit eficacitatea, făcând tumorile să se micșoreze mai bine.

„Pe baza profilului de siguranță al medicamentului și al descoperirilor noastre proprii, există o justificare bună pentru testarea PTC596 în combinație cu terapia standard la pacienții cu cancer pancreatic”, spune Olive.

Echipa lui Olive a descoperit, de asemenea, că PTC596 blochează formarea de microtubuli - o rețea de proteine implicate în diviziunea celulară și transportul de nutrienți în interiorul celulei. El a demonstrat că PTC596 poate acționa sinergic cu nab-paclitaxel, un alt agent de legare a microtubulului.

„Combinarea diferiților inhibitori de microtubuli are potențialul de a juca un rol important în viitorul oncologiei, deoarece există mulți agenți care fiecare impactează microtubuli în moduri diferite care ar putea produce sinergie", spune Olive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel