Imunoterapia, de ce nu funcționează în unele tipuri de cancer

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Imunoterapia pentru limfomul malign
Imunoterapia pentru limfomul malign

Imunoterapia are rezultate foarte bune în unele tipuri de cancer, însă în altele, aceasta nu funcționează. Cercetătorii au aflat de ce se întâmplă asta și cum o pot remedia.

Noi cercetări în domeniu arată de ce unele tipuri de cancer nu răspund la o formă larg utilizată de imunoterapie numită „inhibitori ai punctului de control” sau anti-PD-1. De asemenea, oamenii de știință spun că au găsit o modalitate de a remedia problema, prefațând o modalitate de a extinde numărul de pacienți care pot beneficia de tratament.

Imunoterapia, care permite propriului sistem imunitar al organismului să atace cancerul, nu este încă pe deplin funcțională. Deși a fost un avans major în tratamentul cancerului, până la 85 la sută dintre pacienții al căror cancer este tratat cu inhibitori ai punctului de control nu beneficiază de tratament, conform estimărilor.

Într-un nou studiu publicat în Nature Immunology, o echipă de cercetare condusă de Samir N. Khleif, director al Loop Immuno-Oncology Laboratory at Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center arată că starea celulelor imune (celulele T) înainte de terapia anti-PD-1 este un factor determinant crucial pentru capacitatea de reacție a cancerului.

În cazul în care celulele imune nu sunt în starea activată corespunzător, tratamentul cu anti-PD-1 conduce aceste celule T într-o stare disfuncțională, non-reprogramabile, inducând rezistență la terapie imunitară ulterioară, explică Khleif.

Imunoterapia deblochează sistemul imunitar 

Pentru a preveni sistemul imunitar să atace celulele normale, organismul are o modalitate de a proteja aceste celule împotriva atacului imunitar. Celulele canceroase adoptă adesea acest sistem de puncte de control pentru a bloca imunitatea, astfel protejându-se să poată crește. Inhibitorii punctului de control deblochează sistemul imunitar.

Acești inhibitori vizează molecule, cum ar fi PD-1 (moarte celulară programată 1), care se așează pe suprafața unei celule T și molecula, PDL-1 (ligand PD 1) care este prezent pe celulele tumorale și leagă PD- 1. Această împerechere PD-1 / PDL-1 inhibă funcționarea normală a celulelor T cunoscute sub numele de (criminal CD8 +), care altfel ar ataca celula canceroasă. Deci medicamentele, sub formă de anticorpi care se leagă fie de PD-1 fie de PDL-1, lucrează pentru a elimina această protecție, permițând celulelor T să recunoască și să atace tumora.

Khleif spune că s-a știut că tumorile care răspund mai ușor la inhibitorii punctului de control sunt cele care au angajat deja sistemul imunitar, cum ar fi melanomul și cancerele care exprimă o mulțime de mutații. Întrebarea a fost de ce agenții nu funcționează asupra tumorilor imunologice „liniștite”. Această descoperire face acum lumină în această problemă.

De asemenea, echipa a putut găsi o strategie pentru a depăși o astfel de rezistență la imunoterapie.

„Când activăm prima dată celulele T folosind un simplu vaccin sau eliminăm celulele T disfuncționale, am descoperit că terapia cu inhibitorul punctului de control funcționează mai bine”, spune Khleif, savant biomedical și profesor de oncologie la Georgetown Lombardi. 

El a adăugat că studiile clinice sunt deja dezvoltate pentru a confirma aceste descoperiri la pacienți, care au fost făcute folosind modele de animale și probe de tumoră ale pacientului. Vaccinurile contra cancerului, bazate pe o tumoră specifică a unui pacient, sunt explorate ca o modalitate de amorsare a tumorilor - de a revigora activitatea celulelor T și de a spori inhibitorii PD-1.

 

Sursa, AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel