Aspirina luată zilnic, benefică împotriva cancerului la intestin

Angela Sabău |
Data publicării:
Aspirina
Aspirina

Aspirina luată zilnic ar reduce riscul de cancer la intestin, celor care suferă de sindrom Lynch. Specialiștii spun că nu ar trebui luată fără sfatul medicului.

O aspirină luată zilnic, tip de mai mult de doi ani ar putea reduce riscul de cancer la intestin la persoanele cu sindrom Lynch, conform noilor proiecte de ghid ale Institutului Național pentru Sănătate și Excelență în Sănătate (NICE).

Persoanele cu afecțiunea moștenită au un risc crescut de a dezvolta o serie de cancere diferite. Se estimează că 4 din 5 vor dezvolta cancer intestinal (colorectal) în timpul vieții lor.

Dr. Paul Chrisp, directorul centrului pentru ghiduri de la NICE, a declarat că rezultatele studiilor clinice au arătat că „administrarea zilnică de aspirină pentru mai mult de doi ani reduce riscul de cancer colorectal la persoanele cu sindrom Lynch”.

Proiectul de orientare va trebui acum finalizat, pentru ca medicii să-l poată folosi și a-și sfătui pacienții.

Emlyn Samuel, șeful dezvoltării politicilor la Cancer Research UK, a declarat că proiectul de recomandare este „o veste grozavă pentru persoanele cu sindrom Lynch, care au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer de intestin decât populația generală”.

Riscuri și beneficii

Proiectul de ghid al NICE vine după examinarea dovezilor dintr-un studiu clinic, în care 427 de persoane cu sindrom Lynch au luat aspirină, iar unui grup separat de 434 de pacienți au luat un medicament placebo.

Aproape 5 ani mai târziu, 18 dintre cei care au luat aspirină au dezvoltat cancer intestinal, spre deosebire de 30 dintre cei care au primit placebo. Reducerea riscului de cancer intestinal a fost observată după 2 ani de administrare a aspirinei.

„Cancer Research UK a finanțat parțial procesul care demonstrează că aspirina poate reduce riscul de cancer la intestin la persoanele cu această afecțiune moștenită. Iar strategia pentru cancerul din 2015 pentru Anglia a solicitat NICE să dezvolte această orientare, așa că este promițător să vedem acest lucru acum“, adăugă Samuel.

Acesta a spus că, deși ghidul privitor la aspirină este o veste bună pentru persoanele cu sindrom Lynch, este important să ne amintim că aspirina poate avea efecte secundare, iar acest proiect de orientare este doar pentru persoanele cu această afecțiune. „Oricine se gândește să ia  aspirină pentru a-și reduce riscul de cancerul de intestin ar trebui să vorbească mai întâi cu medicul."

Referindu-se la riscurile asociate utilizării aspirinei pe termen lung, Chrisp a spus că pentru cei cu sindrom Lynch comitetul a fost de acord că beneficiile vor depăși potențialele prejudicii.

 „Acum este important ca acest proiect de orientare să devină final, iar apoi să fie pus în practică pentru ca persoanele cu sindromul Lynch să poată beneficia de el”, a spus Samuel.

Studiile sunt în curs de desfășurare pentru a afla care este cea mai eficientă doză de aspirină pentru persoanele cu sindrom Lynch.

Cercetarea este încă în curs, iar pacienții trebuie să consulte medicul înainte de a lua aspirina ca medicament preventiv, a adăugat el.

 

 Sursa, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel