Cancerul pancreatic, legătura cu microbiomul intestinal

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancerul pancreatic
Cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic ar putea avea o legătură cu prezența unor ciuperci care se deplasează din intestin în pancreas. Cercetătorii au făcut o descoperire remarcabilă în acest sens.

Anumite ciuperci se deplasează de la intestin la pancreas, își extind populația de mai mult de o mie de ori și favorizează creșterea cancerului pancreatic, arată un nou studiu.

Publicat azi în Nature, studiul este primul care oferă dovezi puternice că micobiomul - amestecul local de specii fungice din pancreas - poate declanșa modificări care transformă celulele normale în adenocarcinom ductal pancreatic sau PDA. Această formă de cancer este de obicei mortală în termen de doi ani.

Studiul care dovedește legătura cancerului cu prezența ciupercii  

Realizat la șoareci și la pacienții cu cancer pancreatic, studiul a constatat că speciile fungice călătoresc în pancreas până la nivelul canalului pancreatic, un tub prin care sucurile digestive se scurg în direcția opusă în intestine. Autorii studiului au descoperit că acest schimb duce la populații anormale de ciuperci atât în intestin, cât și în pancreas, în cazul paceinților cu adenocarcinom ductal pancreatic.

Condus de cercetători de la NYU School of Medicine și NYU College of Dentistry, studiul a descoperit, de asemenea, că tratarea șoarecilor cu un medicament antifungic puternic a redus greutatea tumorii în cele 30 de săptămâni, cu 20 până la 40 la sută.

"Deși studiile anterioare din grupul nostru au arătat că bacteriile călătoresc din intestin spre pancreas, noul nostru studiu este primul care confirmă că și ciupercile fac acea călătorie și că modificările legate de populația fungică asociate promovează creșterea și dezvoltarea tumorii", spune coautorul studiului, George Miller, doctor în medicnă, co-lider al Programului de Cercetare a Imunologiei Tumorii la Perlmutter Cancer Center la New York Langone Health.

În timp ce virușii, bacteriile și paraziții sunt recunoscuți de American Cancer Society ca factori cauzali ai bolii, spun autorii studiului, niciun studiu anterior nu a legat prezența ciupercii cu cancerul pancreatic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel