Simptomele bolilor de rinichi și ficat. Cum recunoști primele semne

Rinichii și ficatul servesc funcțiilor vitale pentru bunăstarea generală a organismului. Rinichii elimină toxinele din organism pentru a preveni toxicitatea altor organe și pentru a menține sănătatea întregului corp. Ficatul este cel mai mare organ intern și ajută la combaterea infecțiilor, la digestie și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. În cazul bolilor rinichilor sau a ale ficatului, simptomele subtile indică disfuncționalități precoce ale acestor organe vitale. 

Pe măsură ce bolile de rinichi și ficat progresează, simptomele devin mai proeminente. Institutul de Educație Medicală sugerează recunoașterea simptomelor bolii pentru a obține intervenția adecvată pentru remedierea disconfortului, notează Livestrong

Modificări de urină și intestin

Afectarea ficatului poate lua diferite forme, cum ar fi hepatita, ciroza sau cancerul, în conformitate cu American Liver Foundation. Indiferent de tipul de boală hepatică, evoluția simptomelor și a etapelor rămân similare. Urina în culori întunecate sau modificările intestinale de culoare închisă semnifică un simptom al bolii hepatice. De asemenea, scaunul poate apărea sângeros sau negru în prezența bolii. În ceea ce privește rinichii, modificările la urinare apar și pentru că rinichii sunt responsabili de producerea urinei. Urinarea spumoasă, bubuitoare și frecventă pot fi semne ale unei boli de rinichi. Pe de altă parte, pot apărea mai puține urinări și urină de culoare închisă. În cazuri extreme a bolilor renale, apare o afecțiune cunoscută sub numele de anurie, producția de urină încetând cu totul.

Inflamație și umflare

Boala hepatică în stadiu precoce provoacă inflamații, notează Fundația Americană a Ficatului. Sensibilitatea în zona ficatului și mărirea ficatului sunt semn că acesta încearcă să combată infecțiile. Este posibil să nu apară disconfort în timpul bolilor hepatice precoce. Cu timpul, acest lucru se schimbă dacă simptomele precoce nu sunt tratate. Umflarea țesuturilor din corp, denumită și edem, transpare în bolile renale. Când rinichii nu mai mențin filtrarea normală a excesului de apă din corp, apar umflături ale extremităților, picioarelor și feței.

Oboseală, slăbiciune și greață

În ambele cazuri de boală, sunt prezente simptome precum oboseală, slăbiciune și greață. Conform Institutului de Educație Medicală, acest lucru este asociat cu celulele reduse ale sângelui care transportă oxigen la mușchi și creier în timpul insuficienței renale. În caz de insuficiență hepatică, corpul se suprasolicită pentru a compensa deteriorarea organului. Oboseala, slăbiciunea și greața devin mai frecvente pe măsură ce etapele bolii progresează. Un sentiment general de disperare care provoacă scăderea poftei de mâncare, dezorientare și oboseală poate fi, de asemenea, un simptom al bolilor de rinichi și ficat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel