Capcana alimentelor de post ultraprocesate. Cori Grămescu: din punct de vedere nutrițional nu aduc niciun avantaj organismului

Nutriționista Cori Grămescu a explicat de ce ar trebui să evităm pe cât posibil alimentele de post ultraprocesate pe carele găsim în comerț.
Perioada postului este una a purificării trupului și a spiritului, însă din punct de vedere nutriţional lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție vine în ajutorul celor care țin post înainte de Crăciun cu câteva sfaturi care ne ajută să știm ce alimente trebuie să consumăm pentru a ne asigura că ne alimentăm cum trebuie și că ne pregătim organismul pentru mesele de sărbătoare.
Nutriționistul și fondatorul primei platforme de diete personalizate din România, Cori Grămescu atrage atenția în primul rând atenția asupra consumului de alimente „de post” din comerț.
„Recomandarea mea este să evităm pe cât posibil produsele ultra-procesate de postcum sunt unele pate-uri de soia, crenvurști de soia, caşcavalul vegetal şi alte asemenea. Este de ajuns să citim etichetele acestor produse, pentru a vedea că au un aport de aditivi alimentari extrem de mare și că de fapt din punct de vedere nutrițional nu aduc niciun avantaj organismului. Aceste produse de post din comerț se pot înlocui cu succes cu pate-uri de nuci cu linte, hummus, pate de caju cu condimente sau brânză de caju şi nuci, care se prepară foarte uşor acasă”, a explicat Cori Grămescu.
De asemenea, nutriționistul Cori Grămescu recomandă să acordăm o atenție sporită aportului de proteine din perioada postului și să consumăm cu precădere năut, mazăre, tofu, migdale și nuci, iar pentru a completa mesele, să apelăm la dovleac, fasole păstăi, rădăcinoase, spanac, broccoli sau conopidă, iar pentru sațietate să adăugăm la fiecare masă principala o cantitate mică de orez sau cereale integrale, cartof dulce sau paste de linte.
În plus, pentru a ne pregăti organismul să revină la o alimentație cu produse de origine animală, Cori Grămescu recomandă ca în perioada postului să consumăm multe legume cu un nivel ridicat de fibre si sa nu facem abuz de produse de origine animala în prima zi de Crăciun, pentru a nu destabiliza digestia. Integrarea alimentelor pe bază de carne trebuie făcută gradual, în cantități moderate la fiecare masă, pe durata a 2-4 zile, mai ales dacă am ținut tot postul Crăciunului.
„În ultima săptămână de post este indicat să consumăm morcov, ţelină, păstârnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, cartofi dulci, precum şi ardei sau roşii, legume fibroase care ne vor ajuta sistemul digestiv să facă față mai ușor meselor de sărbătoare ce vor urma”, completează Cori Grămescu.
Pe lângă o alimentație corectă, Cori Grămescu spune că în această perioadă este indicat să facem mişcare, pe cât posibil după un program regulat şi constant, şi să încercăm, acolo unde se poate, să petrecem timp și în aer liber, pentru a întări sistemul imunitar.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
De ce ai senzația că te strânge pielea după ce ai stat în piscină sau în mare
De ce ai senzația că te strânge pielea după ce ai stat în piscină sau în mare.
7 obiceiuri zilnice care îți pot afecta sănătatea părului și cum să le corectezi
Părul este mai mult decât un element de estetică – el poate reflecta starea generală de sănătate și bunăstare.
Articolul de îngrijire plin de pesticide și produse cancerigene. Experții, îngrijorați
Articolul de îngrijire plin de pesticide și produse cancerigene. Experții sunt îngrijorați.
Cum să cureți corect oja semipermanentă. Detaliul pe care l-ai ignorat
Riscurile ascunse ale produselor de îndepărtare a lacului de unghii. Ce trebuie să știi
Ce nu ți-a spus nimeni despre genele false. Adevărul periculos din spatele frumuseții
Ce trebuie să știi dacă ai gene false. Răspunsul te va îngrozi.
Cum să îți vopsești părul cu plante. Așa îți schimbi culoarea părului, simplu și rapid
Cade părul de la stres? Adevărul științific pe care nu l-a spus nimeni. Ce se întâmplă, de fapt, în corp
Ce trebuie să știi dacă te dai cu parfum. Lucrul grav care se poate întâmpla
Ce trebuie să știi dacă te dai cu parfum. Lucrul grav care se poate întâmpla.
Ce să nu faci înainte de a merge la piscină sau la mare. Avertismentul unui medic dermatolog
Ce să nu faci înainte de a merge la piscină sau la mare. Avertismentul unui medic dermatolog.
Bătrânețea nu e boală, nu e rușine! Ce înseamnă, de fapt? 7 adevăruri pe care nu le spune nimeni
Așa cureți rapid petele de sare de pe încălțăminte. Trucul pe care trebuie să-l știi
Trucul rapid care te scapă de petele de sare de pe încălțăminte. Te salvează iarna în doar câteva minute.
3 semne că ai fața îmbătrânită. Trucul simplu care șterge ridurile adânci. Greșeala pe care o faci zilnic
12 motive pentru care ar trebui să faci un duș fierbinte. Impactul major asupra întregului organism
Acestea sunt cele 12 motive pentru care ar trebui să faci un duș fierbinte
5 soluții eficiente pentru a combate imperfecțiunile tenului
Uscarea hainelor în casă îți distruge plămânii. Greșeala pe care o faci iarna. Asta șterge mucegaiul
De ce uscarea hainelor în interior vă poate pune sănătatea în pericol. Lucrul care reduce riscul de formare a mucegaiului.
Scapi de acnee cu acest tonic natural. Rețeta din plante cu efecte WOW
De ce să nu te speli pe cap cu 2–3 zile înainte de vopsire. Sfaturi pentru o culoare perfectă și un scalp sănătos
Gelurile UV și ojele hibride nu mai sunt sigure pentru manichiură. TPO, interzis în UE
Apa micelară - trebuie clătită sau nu? Adevărul dermatologilor. Ai folosit-o greșit până acum!
Dermatologii avertizează! Adevărul despre apa micelară. Trebuie clătită sau nu? Cum îți distrugi pielea fără să-ți dai seama.
Substanțele din cosmetice și unghiile false pot declanșa probleme grave de sănătate
De ce să NU îți mai prinzi părul în coadă. Boala greu de tratat pe care o provoacă acest obicei
De ce nu îți mai prinzi părul în coadă. Ce înseamnă asta pentru sănătate. Boala pe care o poți face.
De ce să îți pui orez cald pe mâini. Trucul genial pe care îl vei iubi. Rezultatele apar imediat
Secretul unor mâini catifelate. Ingredientul banal din bucătărie care îți transformă mâinile în doar câteva minute.