Care e cea mai bună saltea de pat pentru a nu avea probleme cu spatele. Grămescu: Problema e că nu prea mai ai nici somn

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Care e cea mai bună saltea de pat pentru a nu avea probleme cu spatele - Foto: Freepick @vgstockstudio
Care e cea mai bună saltea de pat pentru a nu avea probleme cu spatele - Foto: Freepick @vgstockstudio

Care este cea mai bună saltea de pat, împotriva durerilor de spate. Mulți au greșit până acum când au ales salteaua.

Durerea de spate poate afecta persoane de orice vârstă, din diferite motive și din păcate, sunt din ce în ce mai mulți tineri care au probleme din cauza statului la calculator și al sedentarismului. 

Durerea de spate poate fi rezultatul unei leziuni, al unei activități și al unor afecțiuni medicale.

Durerile lombare pot fi legate de coloana lombară osoasă, de discurile dintre vertebre, de ligamentele din jurul coloanei vertebrale și de discuri, de măduva spinării și de nervi, de mușchii lombari, de organele interne abdominale și pelviene și de pielea din jurul zonei lombare.

În ceea ce privește durerile de spate, salteaua pe care dormim este un element cheie, iar recomandarea de "a dormi pe scândură" are o mare parte de adevăr.

Alegerea saltelei de pat este foarte importantă, mai ales dacă te confrunți cu dureri de spate, dar și dacă vrei să ai un somn foarte odihnitor.

"John Kennedy avea asta cu dormitul pe scândură. Dar problema este că nu prea mai ai nici somn dacă dormi pe scândură, îți iese os prin os. 

Salteaua trebuie să fie mai fermă", a declarat Ovidiu Grămescu, medic neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Întrebat la ce ajută dacă salteaua este mai tare, mai fermă, medicul neurochirurg a explicat că: "dacă este o saltea foarte moale, corpul se afundă în ea și are tendința de a crea poziții vicioase noapte de noapte.

Așa, dacă salteaua este ceva mai fermă, dar nu scândură sau rigidă complet, îți cere să stai cu un spate cât de cât într-o poziție mai aproape de normalitate, de fiziologic. Asta e ideea".

Vezi și: Hernia de disc - când ajungi la cuțit? Semnul amorțelii de care trebuie să știi

Durerea de spate sau hernia de disc duc la neurochirurgie, nu la ortopedie

 

Nu există om care să nu se plângă de durere de spate, iar sedentarismul și munca la birou, statul pe scaun, sunt printre principalele cauze. De cele mai multe ori, apelăm la medicii ortopezi pentru aceste probleme, însă de această patologie răspunde medicul neurochirurg. 

"Se ocupă și ortopedul, dar problema este că partea neurologică este apanajul neurochirurgiei. Aici e elementul de bază, compresiunea pe măduvă, pe nervi, când vorbim de partea spinală, dar și pe creier la partea cerebrală.

Într-adevăr, durerile de spate sunt apanajul unei vârste mai înaintate, după o anumită vârstă, când apare uzura. Dar în ultimii 10 - 15 ani, am observat la cei care stau mult la birou, îi fură calculatorul și nu se mai ridică de pe scaun și ajung să aibă probleme. E vorba de oameni de 30 - 40 de ani, ceea ce înainte era mai greu. 

Sportivii de performanță sunt "zmei" la 20 de ani și la 40 de ani vin cu probleme serioase. Deci părerea mea, în ce am văzut în 34 de ani de când sunt în meseria asta, e că sportul moderat, activitățile fizice moderate sunt calea de mijloc cea mai bună ca să întreții organismul. Trebuie să faci sport moderat tot timpul. Că mergi cu bicicleta, că faci înot, că faci complexe de exerciții, că mergi la sală, orice.

Suprasolicitarea coloanei, inclusiv la sportivii de performanță, nu se cunoaște când ești tânăr, că e creanga verde. Ulterior încep să apară problemele", a mai spus medicul Ovidiu Grămescu.

Ce trebuie să știi despre salteaua cu arcuri și cu spumă

 

Vezi mai multe în video:

 

Din păcate, dacă ai o saltea veche sau incomodă, aceasta îți poate provoca dureri serioase de spate și de gât sau îți poate afecta serios odihna. De aceea, este important să iei în calcul trei detalii importante atunci când îți cumperi o saltea.

Dacă vă treziți în mod regulat cu dureri în partea inferioară a spatelui sau a gâtului, este posibil ca salteaua să-și fi pierdut capacitatea de a vă susține corpul și de a vă menține coloana vertebrală într-o poziție neutră.

Furnizorii de servicii medicale încurajează în mod tradițional persoanele cu dureri de spate persistente să doarmă pe saltele foarte ferme, dar cercetările sugerează acum că saltelele cu o fermitate medie pot fi cele mai benefice pentru reducerea durerii și îmbunătățirea calității generale a somnului.

Dacă aveți dureri la nivelul mușchilor, articulațiilor sau în punctele cheie de presiune, cum ar fi umerii și șoldurile, o saltea de spumă cu o fermitate medie poate funcționa bine pentru nevoile dumneavoastră de somn. Potrivit unui studiu din 2015 efectuat pe 40 de adulți în vârstă care se confruntă cu diverse tipuri de dureri musculo-scheletice, saltelele din spumă cu fermitate medie pot ajuta la ameliorarea durerii și la reducerea timpului necesar pentru a adormi.

1. Ține cont de materialul saltelei de pat

Când vine vorba de materialul pe care îl alegi, cele mai bune materiale în cazul în care te confrunți cu dureri de spate sunt: spuma cu memorie, polispuma și latexul, deoarece acestea susțin poziția dreaptă a coloanei vertebrale. 

Dacă optezi pentru salteaua de pat confecționată din spumă de memorie, reține că spuma densă oferă suportul necesar și te va ajuta mai mult.

De asemenea, latexul și polispuma se mulează pe corpul tău și eliberează presiunea. Alegerea îți aparține, însă cel mai important este să eviți saltelele sau topperele confecționate din pene și puf, deoarece îți pot agrava durerea!

2. Ia în calcul înălțimea saltelei de pat

Un alt criteru de bază pe care trebuie să îl iei în considerare este înălțimea saltelei de pat.

În timp ce unele saltele de buget pot măsura 9 inci (sau mai puțin), 10 inci este o înălțime destul de standard a saltelei. Saltelele sub 10 inci nu vor oferi atât de mult suport sau durabilitate.

Veți găsi unele saltele de mijloc și de lux care măsoară 13 sau 14 inci în înălțime, dar mai înaltă nu este întotdeauna mai bună. Dacă aveți o greutate corporală mai mică, este posibil să nu aveți nevoie de suportul suplimentar, astfel încât salteaua să vă pară prea fermă.

Saltelele mai înalte pot face, de asemenea, mai dificilă intrarea și ieșirea din pat. Acesta este un lucru de luat în considerare dacă aveți o gamă limitată de mișcări sau un cadru de pat care este deja înalt.

De asemenea, este posibil să aveți nevoie de cearceafuri noi pentru o saltea înaltă. Cele mai multe cearceafuri standard se potrivesc doar la paturi de până la aproximativ 14 inci.

3. Fermitatea, un criteriu de luat în calcul 

Trecerea de la o saltea moale la una fermă poate să se simtă inițial inconfortabil, însă această opțiune este mult mai bună atât pentru cei cu dureri de spate, cât și pentru cei care dorm pe burtă.

Fermitatea saltelei descrie modul în care o saltea se simte sub corpul dumneavoastră. Fermitatea variază de obicei pe o scară de la 1 la 10, 10 fiind cel mai ferm pat pe care îl puteți găsi.

În general, saltelele cu o fermitate medie (care se situează adesea între 5 și 7 pe scală) oferă un amestec bun de susținere și confort pentru majoritatea celor care dorm. Un mic studiu din 2010 sugerează că dormitul pe o saltea cu o fermitate medie poate ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea calității somnului.

Desigur, fermitatea este o măsură subiectivă. O saltea care pare tare pentru o persoană poate părea prea moale pentru altcineva.

Fermitatea poate varia, de asemenea, în funcție de construcția și marca saltelei. Un 6 al unei mărci poate părea ca un 5 al altei mărci, iar o saltea hibridă cu fermitate medie poate părea mai dură decât o saltea din spumă cu fermitate medie. De aceea, este întotdeauna important să încercați noua saltea și să vă asigurați că vă oferă suportul potrivit.

Rețineți, totuși, că este posibil ca organismul dumneavoastră să aibă nevoie de ceva timp pentru a se obișnui cu o saltea nouă, în special dacă este mai fermă decât cea veche. Această perioadă de acomodare poate dura 3-4 săptămâni, așa că acordați-i timp. Reține că salteaua trebuie să fie suficient de fermă, însă nu tare! 

4. Poziția de dormit

Poziția ta preferată de dormit poate juca un rol în alegerea saltelei potrivite. Dormitul pe o saltea care nu oferă suportul potrivit pentru poziți obișnuită poate contribui la dureri și la un somn prost.

- Cei care dorm pe spate... citește în continuare...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel