Care este porția de mâncare a copiilor, după vârstă. Nutriționist: Nu trebuie forțați

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
care este portia de mancare a copiilor. FOTO Pexels @ Kampus Production
care este portia de mancare a copiilor. FOTO Pexels @ Kampus Production

Care este porția de mâncare recomandată copiilor, în funcție de vârsta acestora. Educația alimentară se face încă din copilărie.

”Niciodată alimentația nu este mai importantă decât în copilărie. Mâncarea are un rol fundamental în creștere, iar pe lângă nevoile nutriționale, tot în copilărie se dezvoltă o relație echilibrată cu aceasta”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic la ”Doctor de Bine” de la Pro TV.

Care sunt regulile care trebuie respectate

Copiii au nevoie de nutrienți de calitate, repartizați în trei mese principale și una-două gustări. Stomacul unui copil este mic și se umple rapid, iar alegerea produselor concentrate în calorii, ca de exemplu brânzeturile, este una instinctivă, evitând în același timp legumele, lucru considerat de specialiști ca fiind unul normal.

”Dieta recomandată copiilor va conține 55% grăsime, iar peștele gras se consumă de minimum două ori pe săptămână. Copiii trebuie să bea doar lapte integral, grăsimea din lapte, unt și brânzeturi asigură aportul de acizi grași și vitamine liposolubile necesare funcționării sistemului nervos.

Produsele lactate au efect de prevenire a a obezității și contribuie la creștere în înălțime, laptele fiind principala sursă de calciu și vitamina D pentru un copil.

Sucul de fructe, consumat în exces, predispune la obezitate infantilă și atacă smalțul dinților. Consumul de suc, chiar și natural nu trebuie să depășească jumătate de pahar, băutura ideală pentru copii este apa, iar fructele trebuie mâncate ca atare, mestecate”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic în emisiunea de la Pro Tv.

Zahărul nu hrănește, ci predispune la îngrășare, mai mult, dezvoltă preferința pentru gustul dulce. Pentru a contracara acest lucru, părinților și nu numai, le este recomandat să apeleze la fructe, plăcinte, înghețată și deserturi pe bază de lapte, acestea fiind cele mai sănătoase deserturi.

Cori Grămescu, despre depășirea stărilor emoționale: Pune accent pe respirația profundă

Care este porția corectă de mâncare pentru copii

Mulți părinți consideră copiii ca niște oamenii mari în miniatură, uitând că nevoile acestora, din punctul de vedere al cantității de mâncare, sunt altele decât ale adultului. Dar care este porția corectă?

”Până la 5 ani, porția corectă pentru un copil este jumătate din porția unui adult. După această vârstă porția va crește la două treimi din cea a adultului.

Copiii nu pot și nu trebuie forțați să mănânce. Ei vor fi încurajați să asculte semnalele transmise de propriul corp.

Mâncarea nu trebuie transformată în recompensă, pedeapsă sau mijloc de alungare a plictiselii, tristeții și supărării. 

Copiii nu au capacitatea de a alege o dietă echilibrată și nu pot fi lăsați să ia singuri decizii alimentare. Părinții sunt responsabili de furnizarea unei game largi de produse sănătoase din care cel mic va alege ce vrea să mănânce”, a mai spus Mihaela Bilic.

De altfel este cunoscut faptul că micuții sunt oglinda părinților,  copiii vor imita obiceiurile alimentare pe care le văd în casă. Acesta este un motiv în plus pentru a evita produsele ultraprocesate, mai mult, este necesar ca ritmul meselor să fie respectat, iar ronțăielile dintre mese să fie eliminate.

De asemenea, perioada cea mai bună pentru realizarea educației alimentare este în copilărie, fapt pentru care specialiștii recomandă ca măcar una dintre mese să fie luată în familie.

Vezi și: Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel