Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe
”Generează foarte ușor dependențe. Copiilor le place foarte mult gustul și ar mânca, zi de zi”, susține terapeutul nutriționist Alina Epure.
”Uneori avem nevoie și de terapie pentru a înțelege ce rol are alimentația în viața noastră de zi cu zi. Nutriționistul nu trebuie perceput ca un contabil, care listează o dietă și atât, calculează calorii, ci este important să se implice și să vadă care sunt aspectele care generează o modificare a comportamentului alimentar”, a explicat terapeutul nutriționist Alina Epure, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.
Din păcate, fast-food-ul și dulciurile intră în zona de recompense nesănătoase și care alimentează un comportament alimentar dezechilibrat.
”Generează foarte ușor dependențe. Copiilor le place foarte mult gustul și ar mânca, zi de zi, aceleași alimente, chiar dacă se instalează monotonia. (...) Toate alimentele prăjite ne dăunează sănătății, indiferent de vârsta la care ne raportăm, cu atât mai mult la copiii mici, aflați în creștere și dezvoltare, care au nevoie de anumite grupe de nutrienți astfel încât să își stimuleze, în primul rând, dezvoltarea neuronală. Niciun aliment prăjit nu va hrăni celulele creierului. Avem nevoie de grăsime, dar de grăsime sănătoasă. Cu cât avem mai multe grăsimi Omega-6, adică provenite în special din alimentele prăjite, cu atât suntem într-o decompensare energetică pentru creierul nostru și atunci copiii cer mai multe dulciuri, pentru că au nevoie de energie pentru a întreține ritmul de creștere”, a mai spus terapeutul.
Alimentele nepotrivite pentru copiii
”În primul rând, toate alimentele prăjite, chiar dacă vorbim de un somon bio, dar apoi îl prăjim, pierde foarte mult din proprietățile nutritive, cartofii prăjiți, șnițelele, ouăle prăjite. Ar trebui evitate. Putem pregăti la cuptor, la aburi, la grătar”, a mai spus.
Pe de altă parte, nutriționistul a prezentat o listă cu alimentele pe care ar trebui să le avem pe masă, pentru copii. ”Fructe și legume, cât mai viu colorate, și bine-nțeles, și partea de grăsimi sănătoase din oleaginoase, nuci, caju, migdale, alune de pădure, fistic, precum și gustările sănătoase pe care putem să le introducem zi de zi în alimentația copiilor noștri”, a mai spus specialistul, subliniind că în privința sucurilor le recomandă pe cele făcute în casă.
Obiceiurile sănătoase vin din familie
De asemenea, mai spune terapeutul nutriționist, ”este esențial să facem diferența între ceea ce oferim de calitate copiilor și cum putem construi obiceiuri sănătoase, din familie, și ce oferim din aceste frustrări ale noastre. Și atunci, venim către ei cu dulciuri, pentru că nu le-am mâncat noi. Sunt opțiuni de dulciuri sănătoase”, a mai spus Alina Epure.
Cum perioada sărbătorilor pascale va fi una cu multe produse tradiționale, dintre care nelipsitele ouă colorate, nutriționistul a subliniat că micuții se pot bucura chiar și de un ou fiert pe zi, dar care să fie asociat cu cât mai multe legume: roșii, castraveți, ardei, ridichi, ceapă verde, în funcție de preferințe.
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
-
-
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Cum scap de pofta de dulce
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
