Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe

”Generează foarte ușor dependențe. Copiilor le place foarte mult gustul și ar mânca, zi de zi”, susține terapeutul nutriționist Alina Epure.
”Uneori avem nevoie și de terapie pentru a înțelege ce rol are alimentația în viața noastră de zi cu zi. Nutriționistul nu trebuie perceput ca un contabil, care listează o dietă și atât, calculează calorii, ci este important să se implice și să vadă care sunt aspectele care generează o modificare a comportamentului alimentar”, a explicat terapeutul nutriționist Alina Epure, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.
Din păcate, fast-food-ul și dulciurile intră în zona de recompense nesănătoase și care alimentează un comportament alimentar dezechilibrat.
”Generează foarte ușor dependențe. Copiilor le place foarte mult gustul și ar mânca, zi de zi, aceleași alimente, chiar dacă se instalează monotonia. (...) Toate alimentele prăjite ne dăunează sănătății, indiferent de vârsta la care ne raportăm, cu atât mai mult la copiii mici, aflați în creștere și dezvoltare, care au nevoie de anumite grupe de nutrienți astfel încât să își stimuleze, în primul rând, dezvoltarea neuronală. Niciun aliment prăjit nu va hrăni celulele creierului. Avem nevoie de grăsime, dar de grăsime sănătoasă. Cu cât avem mai multe grăsimi Omega-6, adică provenite în special din alimentele prăjite, cu atât suntem într-o decompensare energetică pentru creierul nostru și atunci copiii cer mai multe dulciuri, pentru că au nevoie de energie pentru a întreține ritmul de creștere”, a mai spus terapeutul.
Alimentele nepotrivite pentru copiii
”În primul rând, toate alimentele prăjite, chiar dacă vorbim de un somon bio, dar apoi îl prăjim, pierde foarte mult din proprietățile nutritive, cartofii prăjiți, șnițelele, ouăle prăjite. Ar trebui evitate. Putem pregăti la cuptor, la aburi, la grătar”, a mai spus.
Pe de altă parte, nutriționistul a prezentat o listă cu alimentele pe care ar trebui să le avem pe masă, pentru copii. ”Fructe și legume, cât mai viu colorate, și bine-nțeles, și partea de grăsimi sănătoase din oleaginoase, nuci, caju, migdale, alune de pădure, fistic, precum și gustările sănătoase pe care putem să le introducem zi de zi în alimentația copiilor noștri”, a mai spus specialistul, subliniind că în privința sucurilor le recomandă pe cele făcute în casă.
Obiceiurile sănătoase vin din familie
De asemenea, mai spune terapeutul nutriționist, ”este esențial să facem diferența între ceea ce oferim de calitate copiilor și cum putem construi obiceiuri sănătoase, din familie, și ce oferim din aceste frustrări ale noastre. Și atunci, venim către ei cu dulciuri, pentru că nu le-am mâncat noi. Sunt opțiuni de dulciuri sănătoase”, a mai spus Alina Epure.
Cum perioada sărbătorilor pascale va fi una cu multe produse tradiționale, dintre care nelipsitele ouă colorate, nutriționistul a subliniat că micuții se pot bucura chiar și de un ou fiert pe zi, dar care să fie asociat cu cât mai multe legume: roșii, castraveți, ardei, ridichi, ceapă verde, în funcție de preferințe.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Cum scap de pofta de dulce
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.