Carnea la grătar, risc de cancer. Metoda prin care se reduc anumiți agenți cancerigeni cu aproape 90%

Grătarul, preparat greșit, poate crește riscul de cancer. Cum acționează căldura asupra cărnii și care sunt metodele de realizare ale unui grătar sănătos.
Intrăm din plin în sezonul grătarelor la iarbă verde, motiv pentru care este important să fim mai atenți la ceea ce consumăm, dar și la cum preparăm carnea pe grătar, astfel încât să ne putem bucura de beneficiile unei mese sănătoase alături de familiei și prieteni.
Este cunoscut faptul că gătitul cărnii pe grătar poate crește riscul de cancer, ca urmare a reacție chimice pe care o au proteinele animale și căldura, însă există câteva metode prin care acest risc poate fi scăzut.
Deși studiile sunt limitate în ceea ce privește legătura dintre grătar și riscul de cancer, unele cărnuri gătite la temperaturi ridicate ar putea produce două tipuri de agenți cancerigeni, aminele heterociclice (HCA) și hidrocarburile aromatice policiclice (HAP).
HCA-urile se formează în urma reacției dintre proteinele animale și căldură, în timp ce HAP-urile se dezvoltă atunci când grăsimea din carne se scurge, se afumă și se lipește de carne.
Metode de reducere a riscului de cancer
Pentru a contracara efectul cancerigen pe care îl poate avea carnea gătită la grătar există câteva metode ușor de urmat, care nu i-au din plăcerea consumului de grătar, mai mult reduc inclusiv riscul de cancer de piele la care expun cei care fac grătarul.
Marinarea cărnii
Cercetările publicate în 2008 au arătat că marinarea cărnii înainte de grătar ar putea reduce anumiți agenți cancerigeni cu aproape 90%, iar acest sfat a reapărut recent pe rețelele de socializare.
Reacția care duce la formarea HCA-urilor are loc doar pe primii 3-4 mm de pe suprafața cărnii.
”Adăugarea unei marinade de suprafață care conține antioxidanți poate inhiba dramatic reacțiile”, a afirmat J. Scott Smith, PhD, președintele programului de absolvire a științei alimentare de la Kansas State University, care a condus cercetarea, notează Very Well Health.
Antioxidanții protejează celulele de daune și pot fi găsiți în fructe de pădure, citrice și condimente.
Unii cercetători au recomandat marinarea cărnii cu suc de lămâie, busuioc sau mentă înainte de a o frige.
Cu toate acestea, nu s-a dovedit că o simplă marinată poate elimina toate riscurile de cancer asociate cu grătarul, susține dr. Misagh Karimi, medic oncolog specializat în cancere gastrointestinale la City of Hope Orange County Lennar Foundation Cancer Center din Irvine, California.
Chiar dacă aplicarea unei marinade pe carne nu va reduce toate riscurile de cancer, marinarea acesteia timp de 30 de minute înainte de a o frige poate reduce riscul de formare a unor agenți cancerigeni, potrivit lui Karimi.
”Întrebarea, încă în curs de investigare, este în ce măsură ingredientele antioxidante din marinată reduc acești compuși dăunători și nivelul de reducere a riscului pe care l-ar putea oferi”, a mai spus Karimi.
Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma această teorie, dar marinadele făcute cu ierburi din familia mentei, cum ar fi rozmarinul, cimbrul, busuiocul și oregano, ar putea fi cel mai bun pariu, deoarece acestea sunt bogate în antioxidanți.
”Împachetare” cu rozmarin
Aplicat peste carne, rozmarinul are calitatea de a bloca agenții cancerigeni ce se produs în timpul realizării grătarului.
”Puneți un pic la suprafață. Extractele de rozmarin nu ar trebui să aibă prea multă aromă.
Cei mai mulți oameni nu vor un burger cu aromă de rozmarin. Așa că, dacă primești extractul, nu prea știi că este acolo.
Unii folosesc temperaturi foarte ridicate, rapid, la suprafață, apoi îl scot și îl pun în cuptor pentru a-l termina”, susține Smith, cel a aflat despre puterea rozmarinului împotriva compușilor în timp ce cerceta modalități de reducere a acestora, potrivit Science Daily.
Grătar mai slab sau vegetarian
O altă modalitate de a reduce consumul de substanțe cancerigene este de a planifica un grătar pe bază de plante, deoarece legumele nu formează HCA atunci când sunt prăjite.
”Toate proteinele animale sunt capabile să producă acești compuși. Dar carnea de pasăre și peștele, prin natura lor, produc mai puțini dintre acești compuși cancerigeni decât carnea de vită, de porc și de miel”, a declarat Bethany Doerfler, specialist în cercetare gastro-intestinală și dietetician clinic la Centrul de Sănătate Digestivă de la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern.
Reducerea cantității de carne în general poate oferi, de asemenea, beneficii pentru sănătate.
Studiile au arătat că modelele alimentare bogate în carne roșie și procesată sunt asociate cu un risc crescut de cancer, boli cardiovasculare și deces.
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
-
-
Cancerul și schimbările emoționale, impact devastator. Cum să faci față provocărilor psihologice
Simptomul surprinzător al cancerului care apare pe gât. Detaliul care trebuie să te alarmeze
Acest simptom suprinzător al cancerului apare pe gât. Este semn al unui cancer care este depistat întâmplător.
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
"Nu trebuie să scoți tot sânul pentru un cancer". Adevărul despre radioterapie. Dr. Voiculescu: Recidivele locale nu înseamnă moarte
Nu trebuie să tai sânul ca să învingi cancerul. Radioterapia, soluția care schimbă vieți.
Acest obicei poate opri recidiva cancerului de colon!
Un nou studiu revoluționar arată că un obicei banal poate reduce semnificativ riscul de recidivă a cancerului de colon.
Gordon Ramsay, operat de cancer de piele. Mesajul pentru fani: Nu uitaţi să vă daţi cu cremă de protecţie solară
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
ADN și ARN, sistemul complementar care luptă împotriva cancerului. Descoperirea care poate duce la noi tratamente
Această combinație puternică luptă împotriva cancerului. Reface celulele bolnave.
Primul semn că ai cancer de colon. "Au intrat în panică și m-au dus la spital să vadă ce am. Aveam cancer". Dacă simți ASTA, fugi la medic
Un nou test de urină detectează 92% dintre cancerele agresive de prostată
Testul simplu care detectează cancerul. Depistează 92% din cancerele agresive și nu mai sunt necesare biopsiile.
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Pacientele cu cancer de sân care folosesc cremă cu estrogen trăiesc mai mult - studiu
Conform unui studiu, pacientele mai în vârstă cu cancer mamar care utilizează cremă cu estrogen trăiesc mai mult.
Balonarea, semnul ignorat al unui cancer devastator. Povestea cutremurătoare a unei mame care a trăit ultimele săptămâni în dureri crunte
Activitatea fizică la ore specifice poate reduce riscul de cancer colorectal. De ce ora la care facem mișcare poate conta în lupta împotriva cancerului
Exercițiile fizice dimineața și seara pot contribui semnificativ la reducerea riscului de cancer colorectal, potrivit unui studiu recent.
Sistemul imunitar, rol în dezvoltarea și tratarea cancerului. Mre11, proteina care dezvoltă tumorile
Această proteină bună, care teoretic luptă împotriva infecțiilor, poate declanșa cancerul.
Analiza de sânge poate detecta cancerul colorectal. Are o precizie de 95%
Un nou studiu arată că această analiză detectează cancerul colorectal în formă incipientă cu o precizie de 95%.
Cancerul, impact diferit. Femeile, mai afectate
Cancerul are un impact devastator asupra femeilor. Acestea sunt mult mai afectate de diagnosticul de cancer.
Primul semn că faci cancer pulmonar. E banal și mulți îl confundă cu oboseala
Cancer pulmonar: cele 4 stadii. Stadiul care NU dă simptome, dar ucide rapid
Află care sunt cele mai periculoase stadii ale cancerului pulmonar și de ce majoritatea pacienților ajung prea târziu la medic.
Mâncărimea la subraț, un simptom ce poate ascunde probleme serioase. Când să mergi la medic
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Rata mortalității prin cancer de sân nu mai scade. Mortalitatea a stagnat pentru femeile sub 40 și peste 74 de ani
Acest cancer ucide din ce în ce mai multe persoane. Statisticile arată că rata mortalității este în creștere alarmantă.