Carnea procesată, risc de cancer în funcție de conținutul de nitriți

Georgiana Ioniță / 21 dec 2019 / 12:23


În 2015, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat carnea prelucrată drept cancerigenă din grupa 1, citând suficiente dovezi că aceastea cauzează cancer. Acum, o nouă revizuire contestă această clasificare a , după ce a constatat că pericolul variază în funcție de conținutul de nitriți.

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), un braț al OMS, definește carnea procesată drept cea care a suferit întărirea, sărarea, afumarea, fermentarea sau o altă metodă de conservare și îmbunătățire a aromei, notează Medical News Today. 

Printre exemple se numără slănina, șunca, cârnați, carnea de vită macerată și carnea la conserve.

Unii producători de alimente folosesc nitrit de sodiu pentru a vindeca carnea procesată, pentru a îmbunătăți culoarea sau pentru a conserva pentru a crește perioada de valabilitate.

Cu toate acestea, nu toate tipurile de carne procesată conțin nitriți. Cârnații britanici și irlandezi, de exemplu, sunt lipsiți de nitriți, în timp ce frankfurters, chorizo și piperoni din Statele Unite și Europa continentală au nitriti.

De asemenea, în ultimii ani, mai multe cărnuri prelucrate fără nitriți au devenit disponibile consumatorilor. Acestea includ mai multe tipuri de șuncă și slănină.

Concentrarea pe nitriți consolidează dovezile

Cercetătorii de la Institutul de securitate alimentară globală de la Queen's University Belfast (QUB), în Regatul Unit, au analizat studii recente privind legăturile dintre consumul de carne procesat și cancerele colonului, rectului și intestinului.

Ei au descoperit că doar aproximativ jumătate din studii au ajuns la concluzia că există dovezi ale unei legături cu cancerul colorectal.

Cu toate acestea, această proporție a sărit la aproape două treimi (65%) atunci când și-au limitat analiza la studii la om care au implicat doar testarea efectelor cărnii procesate care conțin nitriți.

Ei raportează metodele și rezultatele lor într-o lucrare recentă privind studenții despre nutrienți.

Echipa sugerează că descoperirile lor ar putea explica rapoartele contradictorii din mass-media despre carnea procesată și riscul de cancer.

„Când ne-am uitat la carnea procesată care conține nitriți în mod izolat, care este pentru prima dată când aceasta a fost realizată într-un studiu cuprinzător, rezultatele au fost mult mai clare", spune primul autor al studiului, William Crowe, Ph.D., al Școlii din Științe biologice la QUB, „Aproape două treimi din studii au găsit o legătură cu cancerul".

 
Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy