Cât de des este recomandat să mâncăm pește. Metalele grele, risc pentru sănătate

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
cat de des este recomandat sa mancam peste FOTO: Pexels @huy phan
cat de des este recomandat sa mancam peste FOTO: Pexels @huy phan

Care sunt beneficiile și riscurile consumului de pește și cât de des este recomandat să mâncăm pește.

Peștele este un aliment recunoscut pentru bogăția în nutrienți și efectele benefice pe care le are pentru sănătate. Cu toate acestea, există câteva dezavantaje ale consumului de pește. 

De ce e bine să mâncăm pește?

Peștele este printre puținele produse care conțin Omega 3. Tot în compoziție peștelui intră și vitamina D, vitamina B2, vitamina B12, calciul, fosforul, zincul, iodul, magneziul și potasiul. Peștele este, de asemenea, bogat în proteine, iar proprietățile sale ajută la sănătate inimii, a oaselor și a creierului. Totodată, acest aliment este potrivit pentru persoanele care vor să slăbească și pentru diabetici.

Cât pește trebuie să consumăm?

Specialiștii ne spun cât de des este recomandat să mâncăm pește. Acesta ar trebui să fie inclus în alimentație de două ori pe săptămână. În ceea ce privește porția potrivită la o masă pentru un adult, aceasta este de aproximativ 200 de grame de pește. 

Care sunt riscurile la care ne expune consumul de pește

Din păcate, în ultima perioadă, prezența metalelor grele în apă a generat apariția unor riscuri ale consumului de pește. Arseniul, plumbul, mercurul, cadmiul, cromul, cuprul și nichelul sunt metalele grele prezente în apă. Dintre acestea, mercurul, plumbul și cadmiul se găsesc și în pești. Odată ajunse în organismul uman, metalele grele determină disfuncții ale rinichilor, afecțiuni ale sistemului gastrointestinal, boli ale creierului, probleme dermatologice, disfuncții ale sistemului imun și cancer.

Femeile însărcinate trebuie să aibă o grijă deosebită în alegerea produselor alimentare. Expunerea la alimente contaminate, în special consumul de peste poate declanșa fătului intoxicație cu mercur și probleme neurologice.

Din cauza acestor efecte dăunătoare pentru corp este recomandat consumul cu prudență a peștelui și achiziționarea produselor alimentare din surse sigure.

Mercurul, cel mai periculos dintre metalele grele

Mercurul este considerat cel mai periculos metal greu și, din păcate, acesta se găsește într-o proporție suficientă în peștele oceanic. Tonul, macroul, somonul de Atlantic sunt produse pe care mulți români le cumpără, dar puțini cunosc faptul că peștele oceanic de dimensiuni mari conține o cantitate mai mare de mercur. Creveții, homarul, crabul au și ele un conținut crescut în metale grele.

Vezi și: Consumul excesiv de ZAHĂR dăunează grav CREIERULUI! Iată efectele DEVASTATOARE ale consumului de zahăr

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel