Rolul inimii în sănătatea mintală, mai importantă decât ai crede

Florina Pop / 20 mai 2020 / 11:11
Inimă FOTO: pexels.com
Inimă FOTO: pexels.com

Oamenii cu un risc mai mare de a avea boli cardiovasculare prezintă un declin cognitiv, inclusiv o creștere a markerilor tipici ai bolii Alzheimer, potrivit unui studiu.

Un studiu publicat recent în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a evidențiat legătura dintre sănătatea inimii și cea a creierului. Cercetătorii au descoperit după analizarea timp de 21 de ani a 1.588 de oameni, cu o vârstă medie de 79,5 ani, că riscul apariției bolilor cardiovasculare duce la o scădere a memoriei episodice, a memoriei de lucru și a vitezei de percepție.

Echipa de cercetare a verificat, anual, memoria episodică a participanților – a faptelor de zi cu zi - , memoria semantică (memoria pe termen lung), memoria de lucru (memoria pe termen scurt), capacitatea de a identifica relațiile vizuale și spațiale între obiecte și viteza de a compara cu exactitate și complet litere, numere, obiecte, imagini sau modele. La o parte dintre pacienți au analizat și date RMN. Au observat volume mai mici ale hipocampului și substanței cenușii, markeri tipici ai degenerării asociate demenței Alzheimer. RMN-urile au mai reliefat un volum mai mare de hiperintensități ale substanței albe, care duc, în timp, la o scădere a funcționalității. Cercetătorii susțin că în lipsa unor tratamente eficiente pentru demență trebuie monitorizat și controlat riscul de apariție a bolilor de inimă pentru a avea un creier sănătos pe măsură ce omul înaintează în vârstă.

Studiul, AICI.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy