Câtă apă ar trebui să bei, zilnic: explicațiile specialiștilor

Angela Sabău |
Data publicării:
Apa  Foto: PIxabay
Apa Foto: PIxabay

Corpul nostru are nevoie de apă pentru a funcționa corect, dar este foarte important să știm câtă apă ar trebui să bem într-o zi.

În timp ce băuturile precum, ceaiul, cafeaua, sucul de fructe și smoothie-urile sunt toate modalități bune de a menține hidratarea, ele pot conține zaharuri care pot deteriora dinții. Acestea ar trebui limitate la 150 ml pe zi. Ceaiul și cafeaua conțin, de asemenea, cofeină de care ar putea fi nevoie să țineți evidența. Pe de altă parte, apa este sănătoasă și este ușor disponibilă direct de la robinet. Nu numai că nu conține calorii, dar nu conține nici zahăr.

Apa este implicată în fiecare proces din corpul nostru:

Ajută la reglarea temperaturii

Păstrează articulațiile, ochii și mușchii lubrifiați

Elimină deșeuri prin transpirație, urină sau mișcări intestinale

Apa este esențială pentru viață. Fără ea, am putea supraviețui doar câteva zile

Ce se întâmplă dacă nu bei suficientă apă?

Deshidratarea vă poate afecta corpul și creierul în mai multe moduri.

S-ar putea să simți:

oboseală

dificultate de concentrare

probleme ușoare de memorie

lipsa motivației sau să vi se pară că este nevoie de mai mult efort pentru a finaliza o sesiune de alergare sau de gimnastică

De obicei, veți ști când trebuie să beți apă. Veți experimenta sete - iar gura și buzele dvs. pot deveni puțin uscate.

Puteți afla, de asemenea, dacă beți suficient, verificând culoarea urinei. Ar trebui să aibă o culoare galben pal. Urina întunecată, tulbure sau cu miros puternic este un semn că sunteți deshidratat și că trebuie să vă măriți aportul de lichide cât mai curând posibil. Alte semne frecvente sunt durerile de cap și pielea uscată.

Câtă apă ar trebui să beau pe zi?

Oamenii se întreabă adesea, „câtă apă ar trebui să beau într-o zi?” S-ar putea să credeți că știți răspunsul, dar binecunoscuta „regulă” despre consumul a opt pahare de apă pe zi nu este tehnic adevărată.

Cercetările publicate în British Medical Journal în 2007 au explorat de unde vine ideea că avem nevoie de opt pahare în fiecare zi pentru hidratare. Cercetătorii au ajuns la concluzia că această cifră se bazează pe un studiu din 1945, care a afirmat că avem nevoie de 2,5 litri apă pe zi.

Ar putea părea mult și există un motiv pentru asta. Oamenii uită că apa găsită în alimente contează!

În prezent, NHS afirmă că aportul nostru de apă recomandat este de șase până la opt pahare de 200 ml lichid pe zi, aproximativ 1,2 litri. Amintiți-vă, aceasta include alimente, apă, lapte, sucuri, ceai și cafea. Însă ceaiul și cafeaua ne fac să vizităm toaleta mai des, nu?

Deși sunt diuretice, care te fac să mergi mai des la baie, un studiu realizat în 2003 de Școala de Științe a Sportului și Exercițiului de la Universitatea Loughborough a constatat că nu există dovezi că cafeaua ar conduce la deshidratare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel