Cătălina Poiană, apel după tăierea bugetului pentru Sănătate: Când sunt bani puțini, e ceartă pe ei! Dacă vrem sănătate pentru români, trebuie crescut procentul de bani

Foto: Freepik @luca9257
Foto: Freepik @luca9257

Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, a lansat un apel către CNAS, Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății.

În cadrul conferinței Colegiului Medicilor din Municipiul București pe problematica medicinei de ambulatoriu și a medicinei de familie, după ce Guvernul a luat decizia de a scădea cu 40% fondurile pentru sectoarele medicale vitale: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate și stomatologie, Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, a declarat că:

"Suntem astăzi aici pentru a discuta pe baza comunicatelor apărute ieri în spațiul public și să discutăm despre situația ambulatorului de specialitate și a medicinei de familie.

Aș vrea să încep prin a face un apel! Un apel către unitate în rândul corpului medical și când spun acest lucru este legat de faptul că nu trebuie să existe disensiuni între medici, între medicii din spitale și medicii din ambulatoriul de specialitate, între medicii care lucrează în sistemul de stat și sistemul privat, între medici și asistente.

Mai mult ca niciodată, în aceste momente este nevoie de unitate în cadrul corpului medical. De ce discutăm în primul rând despre ambulatoriu de specialitate și medicina de familie?Pentru că este un segment al serviciilor de sănătate sau a asistenței medicale din România care trebuie dezvoltat, pentru că este una din singurele metode prin care putem să degrevăm încărcarea care există la nivelul camerelor de gardă și ale spitalelor.

Este adevărat că o mare parte din problemele medicale care se prezintă acum în spital și în camerele de gardă pot fi rezolvate eficient din specialiștii pe care îi avem în ambulatorul de specialitate și să ofere soluții medicale viabile care să degreveze activitatea la nivelul spitalelor".

Cătălina Poiană: Conferință Colegiul Medicilor București

Ce spune CNAS despre renegocieri

"Despre medicina de familie am vorbit de mai multe ori, am avut întâlniri cu dvs. pentru a arăta importanța medicinei de familie în sistemul de sănătate, care reprezintă, de fapt, primul filtru în ceea ce privește evaluarea pacienților și suntem aici pentru a ne arăta susținerea fermă pentru problemele care apar acum și pentru soluții pentru aceste probleme.

Susținerea să fermă pentru renegocierea valorii punctului de servicii și acest lucru trebuie să se facă în contextul renegocierii acestei valori a punctului cu Casa Națională de Sănătate.

Nu vă ascunt faptul că am avut discuții la nivelul Casei Naționale și că sunt de acord să toate aceste renegocieri pentru valoarea punctului.

Noi am insistat și am cerut de urgență renegocierea valorii gândului. Acest lucru trebuie făcut prin discuții, prin negociere la nivelul CNAS, dar respectând ceea ce se numește tot parcursul procedural și totodată trebuie să se evidențieze, să se identifice soluții pentru ca să reușim o reechilibrare bugetară în așa fel încât de la nivelul Casei să se dea soluții pentru Ministerul de Finanțe în vederea renegocierii valorii punctului de servicii", a decarat Cătălina Poiană.

Ce șanse sunt pentru renegociere

"Sunt convinsă că se va înțelege situația existentă la ora actuală în sistemul de sănătate și că subfinanțarea pune în pericol calitatea actului medical.

Este imperios necesar ca ei să răspundă chemării noastre de a veni la negociere și cum de felul meu sunt un om optimist, sunt convinsă că aceste negocieri vor avea loc, dar repet, respectând tot parcursul procedural și că în urma acestor negocieri se va reuși o rebalansare a bugetelor care este absolut necesară în acest moment", declarat Cătălina Poiană.

De când se va aplica acest nou buget?

"Aceste lucruri sunt în transparență, deci de obicei, practic câteva zile, cred că aproximativ 10 zile este minimum cât trebuie să stea în regim de transparență decizională. Este timp în această perioadă imediat următoare pentru reînceperea acestor negocieri, renegocieri, pentru creșterea valorii punctului", a mai spus Cătălina Poiană.

Nu rata ASTA: Cosmin Alexandrescu: Un consult medical costă 35 lei! Cât dați pe un pachet de țigări? Cât dați pe unghiuțe? Cum credeți că mai putem să rămânem aici?!

"Când sunt bani puțini, e ceartă pe ei! Dacă vrem sănătate pentru pacientul din România trebuie crescut procentul de bani"

"Cred că principala problemă este subfinanțarea sistemului de sănătate, care se repercută, în ultimă instanță, asupra calității actului medical și asupra pacientului român.

Dacă vrem sănătate pentru pacientul din România trebuie crescut procentul de bani care să meargă la Sănătate. E un lucru simplu. Restul toate sunt derivate din acest lucru.

Când sunt bani puțini, e ceartă pe ei!

Atâta timp cât va se va menține subfinanțarea în sistemul de sănătate, pe termen lung, aceste probleme nu vor întârzia să apară.

Suntem aici să ne susținem colegii. Suntem aici ca să cerem ca medicii să fie plătiți după performanță. Dar suntem aici ca să cerem creșterea finanțării sistemului de sănătate pentru a asigura un alt medical de calitate. Nu se poate altfel", a conchis medicu Cătălina Poiană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel