Câte zile ar trebui să aibă concediul tău. Ce înseamnă dacă îți iei 10 zile și care sunt cele 7 semne că ai nevoie de un concediu

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Câte zile ar trebui să aibă concediul tău - FOTO: Freepik@diana.grytsku@katemangostar@snowing@lifeforstock@
Câte zile ar trebui să aibă concediul tău - FOTO: [email protected]@katemangostar@snowing@lifeforstock@

Câte zile ar trebui să aibă concediul tău și care sunt cele 7 semne că ai nevoie de concediu. Cum te atenționează organismul că este cazul să iei o pauză. 

Care sunt cele 7 semne că ai nevoie de concediu. Organismul îți transmite semnale când ceva nu funcționează corespunzător. Concediul nu este un lux, ci o necesitate. În cadrul unui studiu recent, oamenii de știință recomandă acum un anumit număr de zile libere pentru a vă asigura beneficiile de care aveți nevoie pentru sănătate și bunăstare. Nu ne referim doar la a lucra de la distanță timp de câteva săptămâni sau la a răspunde la e-mailuri de pe șezlongul de pe plajă sau dintr-o cabană de munte, ci la o pauză cu adevărat deconectată de la muncă.

Beneficiile concediului

Indiferent dacă lucrați într-un startup cu ritm rapid sau într-o slujbă de birou banală, o vacanță este o necesitate. Petrecerea constantă a peste 40 de ore pe săptămână lucrând cu niveluri de stres ridicate în mod regulat îți afectează sănătatea, dar relaxarea atât de necesară te ajută.

Vezi și: Drug Test, erori și lacune. Ce este benzodiazepina, găsită la Ana Morodan. Paparau: Singura probă luată în considerare de instanță! Sunt necesare sancțiuni mai grave

Beneficii pentru sănătate

Psychology Today citează că luarea unei vacanțe îmbunătățește calitatea somnului, sănătatea cardiovasculară, timpii de reacție și productivitatea. Ca să nu mai vorbim de reducerea stresului și de faptul că permite corpului și creierului tău să se relaxeze. Mulți oameni spun că nu și-au folosit toate zilele de concediu pentru că volumul de muncă nu le-a permis sau pentru că încearcă să depășească așteptările la serviciu. În realitate, vacanța stimulează productivitatea și creativitatea, făcându-vă un angajat și un coleg de echipă mai bun.

S-a dovedit că ieșirea din zona de confort și intrarea într-un loc nou prin intermediul călătoriilor îmbunătățește sănătatea creierului și a sistemului imunitar, reduce stresul și te face mai rezistent din punct de vedere mental, notează beach.com.

Dar nu trebuie neapărat să traversați toată țara pentru a realiza aceste lucruri - se poate întâmpla și în orașul vecin. De fapt, o vacanță la un hotel local sau chiar la tine acasă este o opțiune care nu necesită un buget prea mare, dar care poate aduce beneficii pentru sănătatea mintală, potrivit Very Well Mind.

Și în timp ce vacanțele mai lungi vă pot oferi mai mult timp pentru a vă relaxa, dacă vă deconectați de la muncă, vă umpleți timpul cu activități care vă plac și vă permiteți să vă relaxați cu adevărat, luarea chiar și a unei singure zile de concediu din confortul casei dvs. vă poate oferi totuși o ușurare. 

Vezi și: Copilul, distrus emoțional de divorț. Leca: Adevărul de care toată lumea se ferește

Semne că ai nevoie de o vacanță

Nivelul de stres este foarte ridicat, dar, cu toate acestea, mulți oameni nu-și folosesc toate zilele de concediu, dacă nu cumva chiar niciuna. Dacă vrei să reușești în carieră și să rămâi sănătos, verifică-te în mod regulat și fii atent dacă te confrunți cu:

- Probleme de somn

- Dureri în tot corpul

- Dureri de stomac sau probleme digestive

- Probleme interpersonale cu echipa, familia sau prietenii dvs.

- Pauze de prânz excesiv de lungi

- Greșeli regulate la locul de muncă

- Lupta de a vă aminti de ce vă aflați la locul de muncă în primul rând

Toate aceste semne arată că sunteți epuizat din punct de vedere fizic și emoțional. Nu trebuie să fie neapărat un masaj pe plajă, dar aveți nevoie de o vacanță care să vă permită să fiți departe de muncă atât fizic, cât și mental.

Acordându-ți timp departe de ceva care îți consumă o treime din viață îți permite să reflectezi, să visezi și, cel mai important, să-ți readuci corpul la homeostazie. Cine știe, s-ar putea chiar să vă dați seama că vă doriți o schimbare de carieră, iar timpul de gândire liberă din vacanță vă va oferi claritatea necesară pentru a face acest salt!

Vezi și: Ce pandemii amenință omenirea după Covid. Adrian Streinu-Cercel: Ne face să ne cutremurăm un pic. Am început să ne "jucăm" cu antimicoticele. Unii încearcă să pregătească omenirea

De câte zile de vacanță ai nevoie

Journal of Happiness Studies a constatat că opt zile este durata perfectă a vacanței pentru a atinge nivelul maxim de relaxare.

”Sănătatea și starea de bine au crescut în primele patru zile de vacanță. Între a patra și a opta zi de vacanță, sănătatea și starea de bine au crescut în continuare semnificativ. Toate celelalte comparații pe perechi în timpul vacanței au fost nesemnificative”, arată Journal of Happiness.

În timp ce studiul a constatat că creșterile în materie de sănătate și bunăstare sunt cele mai mari în timpul vacanței și revin rapid la nivelurile de dinaintea vacanței odată ce v-ați întors la serviciu, activitățile clasificate ca fiind ”pasive” creează efecte pozitive care continuă și după ce vă întoarceți la munca de la nouă la cinci - gândiți-vă la statul întins pe o plajă cu o carte bună și o margarita în mână.

În plus, studiul a constatat că libertatea de a alege cum să vă petreceți timpul în vacanță se corelează cu o creștere a sănătății și a stării de bine. Călătoriți cu cineva care nu ia decizii și vă permite să vă petreceți liber ziua - sau luați în considerare călătoriile solo.

Nu este de mirare că studiul Journal of Happiness Studies a fost realizat pe europeni. Americanii nu își iau vacanțe lungi nici pe departe la fel de mult ca europenii, chiar și atunci când angajatorul lor oferă politici de concediu liberale.

Vezi și: Antibiotice pe rețetă specială, "măsură excesivă". Lupuleasa: Oamenii înghit antibiotic din carnea de pui, din carnea de vită... e complicat! Nu suntem împotrivă, dar trebuie bine gândită

Riscul uriaș la care te supui dacă nu îți iei concediu

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din New York, din Oswego, au intervievat 12.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 57 de ani și au descoperit că cei care nu își luau cel puțin o vacanță de o săptămână pe an își creșteau riscul de a muri din cauza bolilor de inimă cu 30% pe parcursul celor nouă ani de studiu. În plus, dependenții de muncă sunt expuși riscului de hipertensiune arterială legată de stres, diabet de tip 2 și obezitate.

Orice reducere a stresului chiar și pentru câteva zile, oferă inimii și tensiunii arteriale o pauză. Într-un mic studiu realizat în Noua Zeelandă, cercetătorii au descoperit că cei care au fost în vacanță au dormit cu aproximativ o oră mai mult decât acasă și au avut parte de trei ori mai mult somn profund, notează The Healthy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel