Cauza numărul 1 a demenței, conform cercetătorilor: nu poți face nimic să o eviți

Angela Sabău |
Data publicării:
Demența     Foto: pixabay
Demența Foto: pixabay

Demența este mult mai răspândită decât era în urmă cu 50 de ani, iar estimările sunt sumbre. Se crede că numărul se va tripla.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, se estimează că există aproximativ 5 milioane de adulți care trăiesc cu demență – iar acest număr crește în fiecare an. De fapt, până în anul 2060 ei prevăd că acest număr se va înmulți la aproape 14 milioane. Deși este adesea menționată ca o boală, demența este de fapt un termen general pentru a descrie „capacitatea afectată de a-și aminti, de a gândi sau de a lua decizii care interferează cu activitățile de zi cu zi”. În timp ce uitarea ocazională a unui nume sau a cheilor de la mașină este o parte normală a îmbătrânirii, demența nu este. Iată tot ce trebuie să știți despre asta, inclusiv cauza numărul unu a afecțiunii care afectează memoria.

Deși este normal să se piardă neuroni în timpul procesului de îmbătrânire, în cazul demenței, mai multe dintre aceste celule nervoase, odată sănătoase, nu mai funcționează, își pierd conexiunile cu alte celule ale creierului și mor.

Demența este progresivă, explică Carlyn Fredericks, medic, expert în pierderea memoriei în cadrul Departamentului de Neurologie din Yale Medicine. „Din păcate, simptomele demenței se agravează în timp, în ciuda eforturilor noastre”, spune ea pentru publicația „Eat This, Not That”.

Care sunt simptomele care o trădează

Există multe simptome de demență, potrivit CDC, multe dintre ele fiind prezentate mai sus. Cele mai frecvente sunt pierderea memoriei, problemele cu atenția, problemele de comunicare, raționamentul, judecata și problemele de rezolvare a problemelor și percepția vizuală, dincolo de modificările tipice ale vederii legate de vârstă.

Semnele specifice care pot indica demența includ pierderea (rătăcirea) într-un cartier familiar, folosirea de cuvinte neobișnuite pentru a se referi la obiecte familiare, uitarea numelui unui membru apropiat al familiei sau a unui prieten, uitarea unor amintiri vechi sau imposibilitatea de a îndeplini sarcinile în mod independent.

Iată principalii factori care contribuie

Potrivit CDC, există mulți factori de risc ai demenței.

Vârsta: cu cât îmbătrânești, cu atât este mai probabil să faci demență.

Istoricul familial: Demența se manifestă în familie, conform CDC. „Cei care au părinți sau frați cu demență au mai multe șanse să dezvolte ei înșiși demența”, explică ei.

Rasa/etnia: Conform CDC, afro-americanii mai in varsta au un risc de doua ori mai mare de a avea demență decât albii, în timp ce hispanicii au un risc de 1,5 ori mai mare de a avea demență, decât albii.

Sănătatea inimii: Cei cu sănătate cardiovasculară precară au mai multe șanse de a dezvolta demență. Hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și fumatul pot juca toate un rol.

Leziuni cerebrale traumatice: „Leziunile la cap pot crește riscul de demență, mai ales dacă sunt severe sau apar în mod repetat”, spune CDC.

Care este cauza numărul unu a demenței?

Potrivit CDC, factorul numărul unu care contribuie la demență este înaintarea în vârstă, majoritatea cazurilor afectând persoanele de 65 și peste. Al doilea factor important este istoricul de familie.

Cum să preveniți demența

În timp ce în majoritatea cazurilor, demența nu poate fi prevenită, dr. Fredericks explică că există o mulțime de factori care contribuie la care ați putea face ceva, „inclusiv îmbunătățirea nivelului de efort (în special fitness cardiovascular), scăderea consumului intens de alcool, îmbunătățirea somnului (și tratarea apneei de somn, dacă este prezentă), alimentația sănătoasă (o dietă mediteraneană pare să fie deosebit de utilă) și să vă asigurați că lucrați cu medicii dumneavoastră pentru a urmări îndeaproape bolile cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul și diabetul”, explică ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel