Ce a fost mai întâi, oul sau găina. Oamenii de știință au descoperit răspunsul final

Giorgi Ichim |
Data publicării:
Oul sau gaina - Foto: Freepik @karina Guenther
Oul sau gaina - Foto: Freepik @karina Guenther

Oul sau găina, ce a fost mai întâi?! Oamenii de știință au descoperit, în sfârșit, răspunsul, cu un supercomputer. E incredibil!

Întrebarea despre ce a fost mai întâi, oul sau găina, este una dintre cele mai vechi dileme filozofice și a stârnit de-a lungul timpului numeroase dezbateri și teorii. Această dilemă captivantă a provocat mintea oamenilor de-a lungul secolelor și a fost abordată din diverse perspective, de la cele științifice și biologice până la cele filozofice și religioase. 

După ani întregi de dubii și discuții, oamenii de știință au reușit, în sfârșit, să descopere ce a fost mai întâi: oul sau găina.

Este o întrebare care a fost dezbătută mult timp, de generații întregi și multe teorii filosofice au luat naștere de la ea, dar iată că enigma a fost elucidată.

E echipă de la Școala de Științe ale Pământului a Universității Bristol din Marea Britanie a reușit să dea un rezultat final.

Cele mai recente descoperiri oferă dovezi substanțiale împreună cu o revelație.

Foto: Freepik @gpointstudio

Ei bine, idei recente ar sugera că ouăle au fost depuse de strămoșii dinozauri ai găinilor cu milioane de ani în urmă, cu mult înainte ca găinile să fi evoluat.

Cu toate acestea, acești oameni de știință au descoperit acum că este posibil ca primii strămoși reptilieni ai găinilor (care provin chiar de mai demult, înainte ca dinozaurii să existe) să nu fi depus ouă.

Și deși pare simplu, să știi că există mult mai multă știință în spatele acestei dezbateri decât ați fi crezut.

În cadrul studiului, publicat în Nature Ecology & Evolution, echipa de oameni de știință a luat 51 de specii fosile și 29 de specii vii și le-a împărțit în două categorii pentru examinare: ovipare (care depun ouă cu coajă tare sau moale) și vivipare (care dau naștere la pui vii).

Se spune că acești primi strămoși reptilieni ai găinilor erau vivipari ,deci dădeau naștere la animale vii și nu depuneau ouă.

Atât echipa de la Bristol, cât și cea de la Universitatea Nanjing din China spun că, deși animalele care depun ouă cu coajă tare au fost una dintre cele mai mari inovații, această nouă cercetare este deosebit de remarcabilă.

Aceștia spun că cercetarea lor implică faptul că retenția extinsă a embrionului a fost protecția supremă pentru acest grup de animale în special. Practic, cu mult timp în urmă, nașterea unui pui viu era mai sigură decât depunerea unui ou.

Și în termeni mult mai științifici decât atât, profesorul Michael Benton, de la Universitatea din Bristol, a declarat: "Înainte de amniote, primele tetrapode care au evoluat membrele din aripioare de pește aveau obiceiuri amfibii în general.

Trebuiau să trăiască în apă sau în apropierea apei pentru a se hrăni și a se înmulți, ca în cazul amfibienilor moderni, cum ar fi broaștele și salamandrele.

Când amniotele au intrat în scenă, în urmă cu 320 de milioane de ani, acestea au reușit să se desprindă de apă prin dezvoltarea pielii impermeabile și a altor modalități de a controla pierderea apei. Dar oul amniotic a fost cheia".

Foto: Freepik @brgfx

 

"Munca noastră și a multor altora din ultimii ani a trimis la coșul de gunoi modelul clasic al "oului de reptilă" din manualele școlare", a mai spus el.

Și liderul proiectului, profesorul Baoyu Jiang, a declarat că: "Această viziune standard a fost contestată. Biologii observaseră că multe șopârle și șerpi prezintă o strategie de reproducere flexibilă între oviparitate și viviparitate.

Uneori, specii înrudite îndeaproape prezintă ambele comportamente și se pare că șopârlele care cresc vii pot reveni la depunerea ouălor mult mai ușor decât se presupunea".

"Cercetătorii au descoperit că formarea cojii de ou se bazează pe o proteină care se găsește doar în ovarele găinilor. Prin urmare, un ou poate exista doar dacă a fost în interiorul unei găini", au spus cercetătorii.

Oameni de știință de la universitățile Sheffield și Warwick au mai detaliat că proteina specială numită ovocledidin-17 sau OC-17 acționează ca un catalizator pentru a accelera dezvoltarea cojii. Această coajă dură este esențială pentru a găzdui gălbenușul și fluidele sale protectoare în timp ce puiul se dezvoltă în interior.

În ceea ce privește studiul, acesta a fost realizat cu ajutorul unui supercomputer care a "mărit" formarea unui ou.

"Calculatorul numit HECToR, cu sediul în Edinburgh, a dezvăluit că OC-17 este crucial în declanșarea cristalizării, primele etape ale creării unei cochilii", au spus cercetătorii.

Deci, din punct de vedere științific, găina sau mai bine zis puiul de găină ar fi fost primul.

Foto: Freepik @gpointstudio

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel