Ce este Flurona, care sunt simptomele și cum îți dai seama că o ai: Ar putea fi catastrofal pentru imunitatea ta! Nu este surprinzător

Ce este Flurona - Foto: Freepick
Ce este Flurona - Foto: Freepick

Ce este Flurona și cum îți dai seama că o ai. Iată ce recomandă medicii din România, dar și cei din străinătate. România are primul deces din cauza Flurona.

"Flurona" este un termen inventat la sfârșitul anului 2020 de către echipa israeliană de consiliere pentru gestionarea epidemiilor pentru a descrie posibilitatea de a contracta atât gripa cât și COVID-19 în același timp. 

Primele cazuri de Flurona au apărut și în România, iar medicii avertizează că simptomele sunt extrem de grave, în unele cazuri fiind nevoie de internare pentru tratament.

Cum știți dacă aveți flurona? Este dificil de știut, deoarece multe simptome ale gripei și ale COVID-19 sunt similare.

VEZI ȘI: Vaccinul gripal: ce faci dacă ai trecut deja prin boală. Marinescu: Poate fi făcut și acum, cât mai repede, efect în 10 zile! Se ajunge la insuficiență respiratorie, complicații pulmonare

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), gripa și Covid-19 sunt boli respiratorii și pot provoca simptome similare, cum ar fi tuse, secreții nazale, dureri în gât, febră, dureri de cap și oboseală.

Ambele se răspândesc prin picături și aerosoli atunci când o persoană infectată respiră, vorbește, tușește sau strănută.

"Să fii infectat cu Covid-19 și gripă în același timp ar putea fi catastrofal pentru sistemul tău imunitar. Cred că veți vedea coinfecții cu gripă și coronavirus. Și cred că veți vedea o rată mai mare de mortalitate ca urmare a acestui lucru", a declarat Dr. Adrian Burrowes, medic de familie și profesor asistent de medicină de familie la University of Central Florida, pentru CNN.

VEZI ASTA: Cum te face GRIPA să nu mai crezi în conspirații

Datele Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că simptomele comune ale gripei includ:

- febră

- tuse

- dureri de gât

- nas curbat sau înfundat

- dureri de corp

- dureri de cap

- oboseală.

Dar cele mai multe dintre aceste simptome sunt aceleași pentru COVID-19, la care se adaugă pierderea gustului sau a mirosului.

Nadav Davidovitch, director al Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea Ben-Gurion din Israel, a declarat pentru CNN că: "deoarece acum există atât o activitate foarte mare a gripei, cât și o activitate foarte mare a Covid, există posibilitatea ca cineva să fie infectat cu ambele. Nu cred că va fi o situație obișnuită, dar este ceva de luat în considerare".

În timp ce unele persoane se infectează cu gripă și COVID-19 în același timp, Judith O'Donnell, doctor în medicină, șefă de divizie de boli infecțioase la Penn Presbyterian Medical Center, spune că nu este nevoie să ne panicăm cu privire la faptul că flurona devine un nou "super virus".

"Numele pare să sugereze că virusurile s-au combinat cumva și nu este cazul. Doar că o persoană poate fi infectată cu două virusuri respiratorii în același timp sau în succesiune scurtă.

Este rar, dar nu este surprinzător faptul că în timpul unui sezon gripal tipic, care aici, în emisfera nordică, este chiar acum, în lunile de iarnă, veți vedea mai multe virusuri respiratorii circulând în același timp și că oamenii pot fi infectați cu mai multe virusuri respiratorii în același timp", a declarat O'Donnell într-un interviu acordat filialei NPR din Pittsburgh, potrivit AHA (American Hospital Association)

Co-infecțiile sunt reale și, pentru cei din comunitatea medicală, nu sunt deloc surprinzătoare. O persoană poate fi infectată cu mai multe virusuri în același timp - sau cu un virus și un alt tip de agent patogen, cum ar fi bacteriile sau paraziții.

Cel mai bun mod de a vă proteja este să vă vaccinați. Potrivit CDC, sigur să faceți în același timp vaccinul antigripal și vaccinul COVID-19 sau un rapel.

De asemenea, măsurile din pandemie sunt absolut necesare: distanțarea fizică, curățarea regulată a mâinilor, izolarea și deschiderea ferestrelor și ușilor pentru a asigura ventilația.

Adrian Marinescu, despre simptomele Flurona

VEZI ȘI: Boala albastră, "boala în care sângele nu se oxigenează cât ar trebui": simptome, tratament. Semnul de pe degete, buze sau vârful nasului: E cea mai frecventă boală cianogenă

Medicul Adrian Marinescu recomandă testarea cu testele rapide care se găsesc în farmacii, iar dacă dubla infecţie se confirmă, este necesar un control de specialitate şi eventual tratament în spital pentru ambele infecţii prezente, fiind vorba despre două antivirale, unul pentru gripă, unul pentru COVID, dar şi despre alte tratamente precum corticoterapia. 

"În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, şi care este accentuată, şi anume stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, senzaţia că am fost bătut pe care toţi o ştim dacă am trecut prin gripă, putem să avem şi simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale.

Mult mai important este faptul că evoluţia poate să fie imprevizibilă sau mai bine spus riscul de a avea complicaţii creşte în momentul în care le am pe amândouă, mai ales la persoanele pe care le numim vulnerabile, cei care au o anumită vârstă, de peste 65 de ani, 70, mai ales dacă au şi boli cronice, persoanele supraponderale şi, de asemenea, o atenţie sporită ar trebui să fie pentru cei mici, până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii.

Trebuie să vedem partea plină a paharului. Nu este un capăt de ţară, nu demonstrează nimic deocamdată nici pentru virusurile gripale, nici pentru SARS-CoV-2, că avem o virulenţă sporită, mă refer la ele luate separat. În al doilea rând, este vorba despre o perioadă scurtă, lumea trebuie să înţeleagă că vorbim de câteva săptămâni de maximă intensitate.

Foarte probabil că din finalul lunii ianuarie vom ajunge la un trend descendent în ceea ce priveşte gripa. Şi atunci lucrurile clar se vor aşeza, deşi vom avea probabil şi în martie cazuri, dar vor fi rare", spune medicul Adrian Marinescu.

VEZI ȘI: AVC cardioembolic: simptome, cauze. Cele 2 vârste de graniță când pot apărea. Stoicescu: Cheagul de sânge e aruncat în creier. Dacă ai trecut de vârsta asta, riscul crește

România, primul deces din cauza Flurona

 

Medicii din România confirmă deja primele decese din cauza dublei infectări cu Sars-CoV-2 şi virusul gripal, numită şi Flurona.

Potrivit medicilor de la Spitalul de Boli Infecţioase, până acum, la Iaşi s-au înregistrat două cazuri de infectare cu Flurona. Un bărbat care după 9 zile de spitalizare a plecat ieri acasă, dar și o femeie diagnosticată la începutul lunii decembrie.

Din nefericire, pentru pacientă nu s-a mai putut face nimic, pentru că la internare prezenta deja simptome severe precum insuficienţă respiratorie și febră.

Femeia a decedat pe Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Aceasta avea 74 de ani și suferea atât de hipertensiune arterială, cât și de ciroză hepatică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel