Ce este ocluzia intestinală și care sunt cauzele sale. Medic: Apare la vârste tot mai mici

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce este ocluzia intestinala. FOTO Pexels @ Andrea Piacquadio
ce este ocluzia intestinala. FOTO Pexels @ Andrea Piacquadio

Ce este ocluzia intestinală, care sunt simptomele și care sunt remediile rapide. 

Ocluzia intestinală reprezintă un blocaj care determină diminuarea importantă sau chiar absența tranzitului intestinal pentru gaze și materii fecale și poate să apară oriunde la nivelul intestinului subțire sau gros (colon) și poate fi parțială sau completă. 

Potrivit chirurgului Bogdan Socea, ”ocluzia intestinală este o urgenţă chirurgicală. (...) Uneori se poate confunda cu o constipaţie, însă depinde de obiceiurile persoanei. Dacă o persoană este constipată în mod obişnuit, nu va fi îngrijorată de o oprire a tranzitului pentru 24 de ore", a spus acesta la Sfatul de Sănătate de la Antena 3. 

Care sunt simptomele ocluziei intestinale

Medicul chirurg a precizat care sunt simptomele ocluziei intestinale, printre care se numără meteorismul (balonarea) și durerea ca ”tablou clinic” al ocluziei, iar într-o fază avansată a afecțiunii chiar și vărsăturile. Printre cele mai frecvente cauze, dat mai ales cele mai grave se află cauzele tumorale, dar și sindromul aderențial sau defectele parietale complicate (hernie sau eventrații).

În ceea ce privește prevenția, specialistul a explicat faptul că de multe ori pacienții se prezintă în ocluzie, în Urgență, descoperindu-se uneori chiar intraoperator tumori/formațiuni tumorale, ”care cu siguranță nu au apărut atunci, au apărut poate cu un an, doi înainte, nu au fost supărătoare pentru pacient, dar care au crescut atât de mult încât au blocat intestinul”. 

Mai mult, acesta a subliniat importanța efectuării unui set de analize anual, inclusiv o ecografie. ”Persoanele cu risc de tumori de colon, pot face o colonoscopie. De asemenea, şi persoanele trecute de o anumită vârstă”. În cazul ocluziilor intestinale, de tip mecanic, tratamentul este doar chirurgical. Trebuie îndepărtat obstacolul.

Schimbarea stilului de viață postoperatoriu

Potrivit medicului, în funcție de cauza care a determinat ocluzia intestinală, recomandările postoperatorii sunt adaptate în consecință, iar stilul de viață se va adapta și el. ”În cazul afecţiunilor tumorale, pacientul trebuie urmărit, acesta revine la control, fie la medicul curant, fie la oncolog, pentru tratamente complementare”, a mai spus medicul. 

De asemenea, acesta a precizat că în ultima vreme a scăzut vârsta acestor pacienți. ”Înainte tumorile maligne apăreau la vârste mult mai înaintate. Stilul de viață schimbându-se, vârsta de apariție, din păcate a scăzut, uneori descoperim tumori de acest gen la tineri. În ceea ce priveşte chirurgia, se poate aborda şi laparoscopic, dar şi clasic. În funcţie de localizare, preferinţele pacientului, dar şi experienţa medicului", a mai spus medicul, la Antena 3. 

Constipația, cauze frecvente și tratament. Mișcarea este unul dintre remediile ei

Constipația este o afecțiune a tubului digestiv, prezentă la aproximativ 20-40% dintre persoanele adulte, care se manifestă prin scăderea frecvenței de eliminare a materiilor fecale sau a eliminării cu efort.

Cele mai frecvente cauze ale constipației 

- Regimul alimentar dezechilibrat bogat în grăsimi animale, zahăr procesat sau un procent redus de fibre alimentare;

- Masticație necorespunzătoare datorită afecțiunilor dentare;

- Schimbări de mediu care predispun la amânarea defecației în mod conștient;

- Utilizarea anumitor medicamente care diminuează peristaltismul intestinal (antiacide, antispasmice, antidepresive triciclice, anticonvulsive, suplimente cu fier, antiinflamatoare nesteroidiene, hipotensive)

- Abuzul de laxative;

- Sarcina: în timpul sarcinii există mai mulți factori favorizanți care pot determina apariția spasmului reflex al sfinterului anal: presiune exercitată de uterul gravid asupra colonului, modificări hormonale specifice sarcinii, modificări ale dietei, hemoroizi, fisuri anale;

- Compresia mecanică asupra colonului exercitată de către: bride aderente postoperatorii, tumori intestinale, hernie abdominală, leziuni neurologice la nivelul coloanei vertebrale cu afectarea secundară a intestinului, boli ale țesutului conjunctiv (lupus eritematos, sclerodermie), amiloidoză, potrivit Nature. Citește mai departe AICI

Vezi și: Alimente care combat balonarea. Roșiile și avocado, pe listă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel