Alimente care combat balonarea. Roșiile și avocado, pe listă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Alimente care combat balonarea. FOTO Pexels @ ready made
Alimente care combat balonarea. FOTO Pexels @ ready made

Balonarea afectează două treimi dintre femeile din România.

Balonarea sau meteorismul abdominal este o tulburare gastrointestinală ce afectează atât adulții, cât și copiii. Potrivit unui studiu realizat cu sprijinul Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie din România, 67% dintre femei se confruntă cu această afecțiune, iar la nivel mondial cifra este considerabil mai redusă, doar 30% din populație are această problemă. 

Semnele și simptomele balonării

Balonarea se manifestă printr-un disconfort abdominal sau o senzație de plenitudine, iar în unele cazuri pot apărea și simptome precum:

- flatulența (eliminare pe cale analăa a gazelor din intestin);

- eructații (eliminare pe cale bucală a gazelor din stomac);

- dureri abdominale;

- diaree sau constipație;

- tulburări de defecație;

- greață, foarte rar însoțită de vărsături;

- lipsa poftei de mâncare.

În momentul în care gazele din intestine nu sunt eliberate la timp prin flatulență sau eructații, apare balonarea.

Alimentele care combat balonarea 

Natura însă vine în sprijinul persoanelor care trec prin astfel de episoade, iar o alimentație potrivită poate combate cu succes balonarea. 

4 ceaiuri care te scapă de balonare. Sunt plăcute la gust și ușor accesibile

Avocado este un fruct plin de potasiu, iar organismul uman are nevoie de acesta pentru a gestiona nivelul de sodiu, care la rândul său controlează cantitatea de apă pe care o reții. Cu cât acest sistem funcționează mai bine, cu atât mai puține balonări veți avea.

Bananele oferă și ele potasiu. Un studiu a arătat că femeile care au mâncat o banană înainte de fiecare masă s-au balonat mai puțin decât cele care nu au făcut-o. Experții cred că acest lucru se datorează faptului că acestea livrează anumite bacterii intestinale care ajută la calmarea producției de gaze, notează WebMD

Țelina (tulpina) pune în mișcare digestia. Ca un bonus, țelina oferă, de asemenea, anumite flavonoide care reduc inflamația în organism - inclusiv în intestin.

Turmericul este o pudră "minune" cu multiple beneficii asupra sănătății. Acest condiment are puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Turmericul este cunoscut pentru capacitățile sale de a combate tulburările gastrointestinale, printre care se numără și balonarea. 

Menta are proprietăți antioxidante și antibacteriene, iar cel mai important este acela că ajută la digestie. Acesta poate fi consumat în orice perioadă a anului, atât cald cât și rece, dar mai ales după o masă grea.

Ghimbirul cu gust picant stimulează sucurile gastrice, iar acest lucru vă ajută la digestie și vă ajută stomacul să se golească mai repede, ceea ce previne balonarea.

Sparanghelul este o sursă bună de inulină, o fibră insolubilă care hrănește bacteriile bune din intestin.

Feniculul are un compus care relaxează spasmele din tractul gastrointestinal. Cu mai puține spasme, gazele pot trece mai ușor prin intestin, astfel încât balonarea nu se formează.

Roșiile. O dietă care include roșii vă va încărca cu licopen, un antioxidant care funcționează ca un antiinflamator în tot corpul. Roșiile sunt, de asemenea, pline de potasiu, care scad nivelul de sodiu din organism.

Chefirul. Unele studii spun că consumul de chefir, o băutură fermentată asemănătoare iaurtului, înlătură gazele din stomac cu până la 70%. Acesta ajută la descompunerea zahărului din lapte care poate duce la balonare și durere.

Vezi și: 6 condimente care combat balonarea. Unele au și rol DETOXIFIANT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel