Ce este pașaportul biologic. Noi acuzații de dopaj pentru Simona Halep: Sângele meu e perfect normal

Sonia Baciu |
Data publicării:
ce este pasaportul biologic simona halep. FOTO: captura video @Simona Halep
ce este pasaportul biologic simona halep. FOTO: captura video @Simona Halep

ITIA susține că sunt nereguli cu privire la Pașaportul Biologic Sportiv al Simonei Halep. Așteptarea procesului după suspiciunea de dopaj se prelungește.

Simona Halep, fost număr 1 mondial al tenisului feminin, a primit o nouă acuzație legată de dopaj, la 7 luni după ce a fost depistată pozitiv la Roxadustat, un medicament antianemie, recomandat în cazul pacienților cu boală cronică de rinichi.

De data aceasta, Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) susține ”acuzația suplimentară deconstatare a unui rezultat nepotrivit în pașaportul biologul al sportivei (n.r. Simona Halep), de către un grup de experți independenți. Această acuzație este separată și se adaugă la acuzația existență în ceea ce privește Roxadust din august 2022, care a declanțat suspendarea provizorie inițială a doamnei Halep”, se arată într-un comunicat al ITIA, postat pe Twitter.

Vezi și: Ce este Roxadustat. Simona Halep, depistată pozitiv și suspendată din tenis: Începe cel mai greu meci din viața mea! A fost un șoc

Simona Halep, reacție la noua acuzație: Sângele meu e perfect normal

Reacția Simonei Halep nu a întârziat să apară, mai mult, aceasta susține că suspiciunea de dopaj este ”cel mai rău coșmar”, iar în ciuda deschiderii pe care arătat-o și cerută pentru a fi judecată ITIA a tergiversat întreaga situație. 

”Din octombrie, de când am fost acuzată de către ITIA de suspiciune de dopaj, am trăit cel mai rău coșmar prin care am trecut vreodată în viața mea.

Nu doar că numele meu a fost pătat în cel mai rău mod cu putință, dar mă confrunt cu o determinare constantă din partea ITIA, pe care nu o înțeleg, de a dovedi că-s vinovată, în condițiile în care eu nici măcar nu m-am gândit VREODATĂ să iau o substanță interzisă.

Am încercat în două rânduri să am oportunitatea de a fi judecată de un Tribunal Independent, iar ITIA a găsit constant motive să amâne această audiere.

Acum, că am determinat cu certitudine că am fost victima unei contaminări, au venit cu această așa-zisă evoluție anormală a sângelui meu. Trei experți de renume mondial care au studiat testele mele de sânge au determinat cu certitudine că sângele meu e perfect normal.

Mă simt neajutorată în fața unei astfel de hărțuiri, și a acestei motivații a lor de a demonstra că-s vinovată de ceva ce nu am făcut. Încă o dată, toată viața mea am fost cu totul împotriva oricărei idei de a trișa. Nu e ceva ce se aliniază cu valorile mele.

Singurul lucru la care pot spera în acest moment este să am în sfârșit posibilitatea de a avea acces la un tribunal independent și imparțial, care să-mi dea șansa să îmi demonstrez nevinovăția.

Am încredere totală în justiție și abia aștept să pot să îmi susțin cazul la audierea mea care e programată la finalul lunii mai, după câteva amânări obținute de ITIA.

Susținerea celor dragi, a lumii tenisului și a fanilor mei mi-au dat curajul să continui să mă antrenez zi de zi și să lupt pentru adevăr. Nu pot să vă mulțumesc tuturor suficient pentru asta”, a postat Simona Halep pe contul său de Twitter.

Ce este pașaportul biologic

Potrivit Agenției Internaționale Anti Doping (WADA), principiul fundament pe care funcționează pașaportul biologic al sportivului ”constă în monitorizarea în timp a unor variabile biologice selectate care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât în încercarea de a detecta substanța sau metoda de dopaj în sine”, arată WADA.

Acest document a fost introdus la 1 decembrie 2009, iar prima  versiune conținea o abordare standardizată a profilării variabilelor hematologice individuale ale sportivilor pentru detectarea dopajului sanguin.

În 2014, sistemul inițial a fost completat cu modulul Steroidal, care a fost lansat pentru a stabili profiluri longitudinale ale variabilelor steroidiene ale unui sportiv măsurate în probe de urină.

”WADA continuă să dezvolte Pașaportul Biologic Sportiv în consultare cu părțile interesate, perfecționând modulele actuale și adăugând altele noi pe măsură ce acestea sunt finalizate”, mai arată siteul oficial al WADA.

Vezi și: Medicament pentru diabetul de tip 2, efecte asupra demenței și bolii Alzheimer. Demența afectează peste 55 de milioane de adulți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel