Medicament pentru diabetul de tip 2, efecte asupra demenței și bolii Alzheimer. Demența afectează peste 55 de milioane de adulți

Sonia Baciu |
Data publicării:
medicament pentru diabetul. FOTO: Freepik @user34242275
medicament pentru diabetul. FOTO: Freepik @user34242275

Medicament pentru tratarea diabetului poate ajuta în prevenirea demenței, boala neurodegenerativă ce afectează peste 55 de milioane de oameni.

La nivel global, peste 55 de milioane de adulți suferă de demență, o boală neurodegenerativă cu impact major asupra vieții pacienților, dar și a aparținătorilor.

Există cinci tipuri de demență: boala Alzheimer, considerată cel mai des întâlnit tip de demență (60-70% din cei cu demență au această boală), demența vasculară (5-10% dintre cei cu demență au această formă), demența cu corpi Lewy, demența frontotemporală, demența mixtă, care cuprinde boala Huntington, boala Creutzfeldt-Jakob, boala Parkinson și traumatismul cranian.

Toate tipurile de demență afectează trei zone ale creierului: limbajul, memoria și luarea deciziilor.

În acest context, cercetătorii caută metode de a trata sau preveni boala, iar una dintre căile exploatate a fost noua injecție concepută pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, cu efect și asupra pierderii în greutate, Wegovy de la Novo Nordisk, notează Science Alert.

Demența nu mai este o boală ce ține strict de vârstă, iar printre factorii de risc se află:

- hipertensiunea la vârstă medie, netratată

- obezitatea la vârstă medie

- diabetul, care este factor de risc pentru demența vasculară

- fumatul, care este factor de risc pentru toate tipurile de demență

- sedentarismul

- izolarea socială

- rezerva cognitivă.

Cum obezitatea și diabetul zaharat de tip 2 sunt factori majori în apariția și dezvoltarea demenței, în vederea prevenției acestei afecțiuni intră ”în scenă” Wegony și Ozempic, două dintre cele mai noi tratamente ale diabetului, care conțin aceeași substanță activă, semaglutida.

Aceasta substanță imită acțiunea hormonului GLP-1, care este eliberat în mod normal de intestin, după masă. Hormonul se fixează de receptorii din pancreas care stimulează eliberarea de insulină, care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Având în vedere că semaglutida este capabilă să traverseze bariera hemato-encefalică (stratul protector din jurul creierului), este probabil să modifice direct activitatea cerebrală pentru a-i face pe oameni să se simtă mai puțin înfometați.

Un studiu danez care a urmărit persoanele cu diabet de tip 2 pentru o perioadă de 5 ani a constatat că cei care luau semaglutidă sau liraglutidă (un alt medicament pentru diabet) aveau o incidență mai mică a demenței. 

De altfel, diabetul zaharat de tip 2 este asociat mai mult cu demența vasculară decât cu boala Alzheimer, care este cea mai frecventă formă de demență, ce afectează 60-70% din pacienții cu demență. În acest context, utilizarea de semaglutidă poate fi de ajutor doar pentru anumite forme de demență.

Vezi și: Testele care-ți arată dacă ai boala arterială periferică. Atenție la piciorul diabetic. Ce este arteriografia. Bogdan: Doare zi și noapte, cedează foarte greu la medicamente puternice inclusiv morfină

Testare și pentru persoanele cu Alzheimer

Cu toate acestea, două studii clinice care au început în 2021 testează dacă dozele orale de semaglutide vor încetini evoluția bolii la persoanele aflate în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer.

Studiile sunt estimate a se termina îm 2026, având în vedere faptul că evoluția bolii Alzheimer este una de durată.

În ceea ce privește boala Alzheimer, aceasta se caracterizează prin faptul că proteinele amiloid-beta și tau se aglomerează în creier, distrugând celulele și provocând contracția creierului.

Un studiu clinic este în curs de desfășurare aici, la Universitatea din Oxford, care va examina în mod specific nivelurile de tau la persoanele care au niveluri ridicate de beta-amiloid, dar care nu au dezvoltat (încă) demență.

Se speră că semaglutida va reduce nivelurile de tau corticale, ceea ce va duce la reducerea ratelor de declin cognitiv.

Medicamentele aprobate recent în SUA pentru tratarea bolii Alzheimer vizează plăcile de amiloid-beta. Însă aceste medicamente s-au dovedit a fi controversate, pacienții având nevoie de perfuzii de o oră la fiecare două până la patru săptămâni.

Probabil că aceste tipuri de medicamente vizează, de asemenea, amiloid-beta din jurul vaselor de sânge, ceea ce duce la efecte secundare care pot pune în pericol viața, cum ar fi sângerările la nivelul creierului. Prin urmare, sunt de dorit strategii alternative, iar aici ar putea străluci semaglutida, mai notează Science Alert.

Semaglutida și inflamația creierului

Elementul cheie, de legătură între semaglutide și reducerea bolii Alzheiemer poate să fie inflamația neuronală, o condiție medicală ce apare atunci când creierul suferă de inflamare cronică.

Inflamația neuronală afectează bariera hemato-encefalică, care este perturbată atât în cazul bolii Alzheimer, cât și în cazul demenței vasculare.

Studiul de la Oxford care examinează tau analizează, de asemenea, modul în care semaglutida afectează neuroinflamarea, există sugestii că semaglutida este antiinflamatoare la persoanele cu obezitate.

De asemenea, acesta reduce neuroinflamarea în creierul șoarecilor și restabilește transportul glucozei prin bariera hemato-encefalică, un lucru care este perturbat la persoanele cu Alzheimer.

Vezi și: Inteligența artificială, impact major asupra vieții. Radu Leca: O să trăiți mai mult și mai bine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel