Urmărește dezbaterea live

Ce investigații trebuie să faci dacă ai peste 50 de ani. Boala de care trebuie să afli. Toader: Are debut brusc. Ar putea constitui un semnal de alarmă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
ce investigatii trebuie sa faci daca ai peste 50 de ani - FOTO: Freepik@drazen zigic
ce investigatii trebuie sa faci daca ai peste 50 de ani - FOTO: Freepik@drazen zigic

Ce investigații trebuie să faci dacă ai peste 50 de ani. Care este principalul semnal de alarmă.

Ce investigații trebuie să faci dacă ai peste 50 de ani. De ce este necesar să te prezinți la medic. Conf. univ. dr. Corneliu Toader, medic neurochirurg, managerul Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL care este importanța prevenției în bolile cerebrale.

”Astăzi orice persoană trebuie să își facă un control anual și de aici să încercăm să definim factorii de risc pentru afecțiunile majore. În cadrul acestui control, cam ce ar trebui să știe fiecare despre riscul propriei sănătăți.

Totuși, dacă ar fi să ne referim și la stilul clasic de a descrie simptome precoce, ce ar trebui să-l alarmeze pe pacient, există așa ceva în cazul afecțiunilor vasculare”, a spus prof. univ. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL. 

”Un accident vascular ischemic tranzitor poate să trădeze o embolie arterio-arterială, adică un tromb plecat dintr-o placă de aterom care să ducă după aceea bolnavul către o investigație Doppler sau angiografică și să arate o stenoză carotidiană foarte importantă, care să merite să fie tratată.

După vârsta de 50 de ani este extrem de important să ne facem o dată pe an o ecografie carotidiană Doppler, care nefiind o investigație invazivă, este ușor de efectuat.

Aceasta ar putea constitui un semnal de alarmă. În afara unor accidente vasculare ischemice tranzitorii și a unui anumit stil de viață care ne predispune și aici mă refer la fumat și la consumul de alcool, se știe foarte bine că împreună se și potențează, sunt și mai periculoase, nu sunt foarte multe semne.

Din păcate, patologia vasculară cerebrală gravă are debut brusc, lovește din senin și este bine să luăm o atitudine terapeutică înainte de a se produce un dezastru.

Patologia vasculară cerebrală este extrem de importantă și pentru faptul că este tratabilă. Atunci când bolnavul este corect tratat nu se modifică față de patologia cerebrală tumorală care într-un procent destul de importantă este o patologie malignă cu un prognostic infaust.

În patologia vasculară cerebrală este tratamentul este benefic și redă societății un bolnav cu o speranță de viață tot așa cum a avut-o și înainte. Din acest motiv este bine ca după vârsta de 50 de ani să fim extrem de atenți cu vasele noastre, să facem un CT din când în când și cu o secvență angio- CT care ne poate arăta lumenul vasului foarte bine și care este totuși o investigație noninvazivă”, a explicat conf. univ. dr. Corneliu Toader, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel