Ce metode să abordăm pentru a încuraja spălatul pe dinți la cei mici. Cât de importantă este igiena orală, de fapt

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce metode sa abordam foto:Freepik@gpointstudio
ce metode sa abordam foto:Freepik@gpointstudio

Ce metode să abordăm pentru a încuraja spălatul pe dinți. Cât de importantă este igiena orală. 

Igiena orală la copii joacă un rol crucial în menținerea sănătății orale și generale pe termen lung. Este important să începem să îngrijim dinții și gingiile copiilor încă de la o vârstă fragedă, deoarece obiceiurile sănătoase dezvoltate în copilărie pot continua în viața adultă.

Despre acest subiect și despre cât de important este să îi învățăm pe copii despre îngrijirea orală a vorbit dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog, în cadrul emisiunii ”Vorbește lumea”, la Pro Tv.

Vezi și: Tigăile de fontă, mai sănătoase decât cele de teflon: mit sau adevăr. Cum să le îngrijești corect

Medicul a spus despre o intervenție cu care se pot confrunta bebelușii, încă din primele zile de naștere, dar care se poate rezolva rapid. ”Sunt situații în care în primele zile de naștere, frenul lingual este uneori prea scurt și nu se poate alăpta corect bebelușul. Este o intervenție foarte mică, care se realizează fără anestezie, deoarece utilizăm un laser. Apo s-a eliberat limba și acum se poate hrăni corect”, a adăugat acesta.

Cum avem grijă de dinții de lapte?

Dr Ionuț Leahu a explicat despre cât de important este ca părinții să fie conștienți de responsabilitatea pe care o au, în ceea ce privește igiena orală. ”La stomatolog suntem pacienți de la primul dinte. Cu cât o luăm mai din timp, e mai bine. Prima vizită nu este atât de importantă pentru copil, cât pentru părinți. Părinții au responsabilități foarte mari, când vine vorba de igiena micuțului”, a mai spus acesta. De asemenea, medicul a mai adăugat faptul că trebuie să fie făcută treptat trecerea de la degetar la periuța și pasta de dinți, ambele speciale pentru copii. Fluorul în pasta de dinți e foarte important pentru creșterea sănătoasă a dinților, dar în pasta de dinți pentru copii trebuie să se regăsească în cantități foarte, foarte mici. 

Cum putem încuraja copiii să se spele pe dinți?

Medicul stomatolog a oferit câteva sfaturi despre cum putem determina copiii să îmbrățișeze igiena orală. ”Încurajam copiii prin lucruri colorate (periuțe de dinți, paste de dinți colorate). Ne implicăm în igiena lor dentară, facem jocuri cu ei. Pentru copiii din ziua de azi e greu să stea departe de dulciuri. De la 2 ani și jumătate ajută foarte mult să sigilam dinții de lapte”, a mai spus acesta. 

Dinții permanenți

Dr Ionuț Leahu a vorbit și despre îngrijirea dinților permanenți. ”Cu cât apare un dinte permanent mai devreme, cu atât riscul să îl pierdem la fel de devreme e foarte mare. Statisticile spun că jumătate dintre români nu au fost la stomatolog anul trecut și nu vor merge nici anul acesta. Aceste statistici ne spun că o treime dintre famiilile care au grijă de copii, din Romania, nu și-au dus niciodată copilul la stomatolog. În jurul vârstei de 25 de ani, molarul care a apărut la 6 ani trebuie înlocuit”, a adăugat acesta.

Vezi și: De ce ne enervăm. Cum să ne gestionăm furia și care sunt cauzele care determină starea de nervozitate

Cât despre responsabilități, medicul a amintit încă o dată despre cât de important este să îi ducem pe cei mici la stomatolog frecvent. ”Este responsabilitatea părinților să îi ducă pe cei mici din 6 în 6 luni la stomatolog. Când vine vorba de dinți, este foarte facil să îi înlocuim, dar a devenit o problemă. Din păcate, nu mai punem preț pe dinții naturali, deoarece ii putem inlocui. Dacă putem să ținem dinții sănătoși o viață întreagă, asta ar fi un adevărat succes. Părinții ar trebui să devină conștienți de acest fapt. Dacă reușim să îi îndocrinăm pe părinți, pe cei mici putem să îi ținem de mână și să crească cu o dantură frumoasă”, a explicat medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel