Tigăile de fontă, mai sănătoase decât cele de teflon: mit sau adevăr. Cum să le îngrijești corect
Tigăile de fontă, mai sănătoase decât cele de teflon - care este adevărul și cum să le îngrijești corect.
Tigăile de fontă sunt folosite de secole, datorită durabilității și capacității lor de a menține căldura. În ultimul timp, aceste tigăi au revenit în atenția bucătarilor, datorită potențialelor lor beneficii pentru sănătate și capacitatea de a oferi preparate cu gust autentic.
Este posibil să fi auzit că gătitul cu fontă este o modalitate naturală de a găti, față de celelalte materiale (teflon, aluminiu etcetera).
Este, de fapt, adevărat că gătitul în vase de fontă ar putea adăuga fier la mesele dumneavoastră, dar cantitatea exactă depinde de mai mulți factori, precum ceea ce gătiți, cât timp stă în tigaie și cât de bine este asezonată tigaia din fontă. conform Healthline.
Ce oferă tigaia de fontă?
Unul dintre principalele motive pentru care fonta a fost apreciată atât de mult de-a lungul anilor este că este aproape indestructibilă.
De fapt, cu puțină curățare și îngrijire, chiar și vasele de gătit din fontă care au fost neglijate și lăsate să ruginească pot fi adesea restaurate într-o stare aproape ca nouă.
În plus, fonta care a fost adecvat manipulată dezvoltă propria suprafață antiaderentă. Cel mai bun lucru este că, spre deosebire de tigăile tradiționale antiaderente realizate cu acoperiri din Teflon sau ceramică, suprafața antiaderentă a fontei poate fi reaplicată de mai multe ori.
1. Distribuția uniformă a căldurii
Una dintre cele mai mari calități ale tigăilor de fontă este capacitatea lor de a distribui căldura în mod uniform. Acest lucru permite gătirea uniformă a alimentelor, fără puncte fierbinți sau reci. Funcționează bine cu multe surse de căldură. Fonta poate fi folosită pe orice tip de plită (gaz, electrică sau cu inducție). De asemenea, poate fi utilizată peste flacără deschisă, ca în cazul unui foc de tabără, sau plasată direct în cuptor, precum o tavă de copt.
2. Durabilitate
Tigăile de fontă sunt cunoscute pentru durabilitatea lor excepțională. Cu îngrijire corespunzătoare, acestea pot dura generații întregi și pot fi transmise din familie în familie. Vasele de gătit din fontă sunt adesea vândute la prețuri accesibile și, deoarece rezistă aproape pentru totdeauna, le puteți considera o investiție unică. De obicei, este ușor să găsiți vase din fontă în magazinele second-hand sau la târgurile de vechituri.
3. Gust autentic
Alimentele gătite în tigăi de fontă au un gust autentic și delicios, deoarece rețin aromă și umiditate.
4. Ușor de curățat
Odată ce cunoașteți principiile curățării fontei, nu este mai dificilă de curățat decât alte tipuri de ustensile de gătit. În plus, suprafața sa naturală antiaderentă ar putea face chiar mai ușor de curățat decât sticlă sau aluminiu.
5. Versatilitate
Poate fi folosită pentru gătit și servire. Mulți oameni consideră vasele de gătit din fontă plăcute din punct de vedere estetic și acestea pot adăuga un plus frumuseții oricărei mese. De fapt, multe restaurante folosesc chiar mini-tigăi din fontă ca vase de servire.
Îngrijirea și întreținerea tigăilor de fontă
Pentru a vă asigura că tigăile de fontă rămân în stare bună și continuă să ofere beneficii culinare de lungă durată, trebuie să respectați următorii pași de îngrijire:
1. După spălare, asigurați-vă că tigăile de fontă sunt complet uscate pentru a preveni ruginirea.
2. Evitați să utilizați săpun sau detergent în exces la curățarea tigăilor de fontă, deoarece acest lucru poate elimina stratul de ulei care ajută la prevenirea lipirii.
3. După fiecare utilizare, ungeți ușor tigaia cu ulei pentru a menține acoperirea de ulei și pentru a preveni ruginirea.
4. Stocați tigăile de fontă într-un loc uscat și evitați expunerea prelungită la umezeală.
Tigăile de fontă sunt o investiție excelentă pentru bucătărie, oferind distribuție uniformă a căldurii, durabilitate și oportunitatea de a găti preparate delicioase. Cu îngrijire și întreținere corespunzătoare, aceste tigăi pot deveni moșteniri de familie și vă pot oferi ani de gătit plăcut și sănătos. Încercați rețetele menționate mai sus și bucurați-vă de beneficiile gătitului într-o tigaie de fontă.
-
-
-
Amigdalita: simptome care o dau de gol06.12.2025, 12:36
-
-
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.

