Ce poți face cu un avocado. 14 întrebuințări la care nu te-ai fi gândit: protecție solară sau scrub natural

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avocado. Foto: Pixabay
Avocado. Foto: Pixabay

Avocado este un fruct bogat în grăsimi sănătoase și vitamina C, potasiu, magneziu, vitamina B și vitamina E. Majoritatea carbohidraților dintr-un avocado provin din fibre. Un avocado întreg oferă aproximativ 17 grame de carbohidrați și 13,5 grame de fibre. Există foarte puțin zahăr într-un avocado (mai puțin de un gram), iar restul de carbohidrați din fructe provine din amidon.

 

Fructul versatil poate fi folosit în multe moduri la care nu te-ai fi gândit: poate fi scrub natural, mască pentru față, cremă de ras sau protecție solară. 

1. Gustare 

Da, un avocado poate fi consumat singur - nimic altceva nu este necesar. Pur și simplu taie un avocado în jumătate și adaugă puțină sare, piper sau suc de lămâie. 

2. Guacamole

Dacă ești un iubitor de avocado, trebuie să încerci guacamole. Amestecă pulpa a 3 avocado cu 1/3 dintr-o ceapă roșie tocată, usturoi și 1 lingură de coriandru, apoi stoarce niște suc de lămâie peste. Adaugă sare și piper după gust.

3. Dressing pentru salată

Amestecă sucul a 2 portocale cu 1/2 ceașcă de mărar proaspăt, 1 lingură de ardei jalepeño, 1 cățel de usturoi și sucul a unei jumătăți de lămâie. Adaugă 1 avocado, sare, piper și alte condimente după gust și amestecă. 

4. Mâncare pentru bebeluși

Dacă iubești avocado, și bebelușul tău ar putea să-l iubească. Ca sursă de grăsimi sănătoase, avocado este încărcat cu fibre și alți nutrienți minunați pentru organism. Încearcă să-i oferi un avocado copilului tău ca gustare. Este suficient de moale pentru a fi blând cu gingiile sensibile.

5. Smoothie

Cine nu iubește un smoothie delicios? Amestecă în blender 1 avocado cu 1/2 cană de iaurt de soia vanilat, 3 linguri de sirop de agave, 8 cuburi de gheață și 1/2 cană de lapte de migdale. 

6. Înlocuitor de grăsime

Data viitoare când o rețetă solicită unt sau ulei de cocos, înlocuiește-le cu un avocado. Va avea același gust și va fi mult mai sănătoasă!

7. Înghețată

Pentru o alternativă vegană fără lactate și zahăr, amestecă 1/2 avocado și puțin suc de lime cu 2 linguri de sirop de arțar și 1 cană de lapte vegetal (la alegere). Congelează mixul până se transformă în înghețată. 

8. Mască de față

O mască de față cu avocado poate hidrata pielea uscată și lipsită de strălucire. Ai nevoie de 1 avocado, o cantitate mică de apă caldă și 1 linguriță de miere. Zdrobește avocado, apoi adaugă mierea și apa caldă și amestecă. Folosește pasta ca mască de față, pentru o piele moale și hidratată!

9. Maioneză vegană

Amestecă 2 avocado cu 1 lingură de oțet de mere, 1 cățel de usturoi și sucul unei jumătați de lămâie. Condimentează după bunul plac. 

10. Cremă de ras

Crema de ras cumpărată din magazin este un produs ce ar putea fi ambalat cu substanțe chimice. Încearcă să utilizezi niște avocado proaspăt, pentru calmarea pielii înaintea unui bărbierit ușor.

11. Mască de păr

Ai nevoie de 1 avocado, 1 lingură de miere, 1 lingură de ulei de măsline și câteva picături de ulei esențial. Adaugă ingredientele într-un vas și amestecă. Pune amestecul pe părul umed, având grijă să masezi rădăcinile și vârfurile. 

12. Protecție solară

În loc să utilizezi o cremă de protecție solară cumpărată de la magazin, care ar putea fi plină de substanțe chimice, folosește avocado ca o modalitate naturală de a-ți proteja pielea de soare, păstrându-o, în același timp, hidratată. (Avocado are un SPF de la 4 la 15). De asemenea, îl poți folosi pentru a trata pielea arsă de soare!

13. Scrub manual

Dacă mâinile tale se simt puțin aspre, amestecă avocado cu niște ovăz măcinat. Freacă amestecul pe mâini și lasă-l să acționeze aproximativ 5 minute, apoi pur și simplu spală-te cu apă. Scrubul acționează ca un excelent exfoliant pentru îndepărtarea celulelor moarte ale pielii.

14. Budincă

Pentru a face propria budincă de avocado cu ciocolată, vei avea nevoie de 2 avocado, 1/2 cană de agave sau sirop de arțar, 3 linguri de ulei de cocos, 1/2 linguriță de oțet balsamic, 1/4 linguriță de sare și 1/2 cană de pudră de cacao. Pur și simplu amestecă ingredientele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel