Ce să faci dacă ți-ai ars limba cu alimente sau băuturi fierbinți. Ce să ții în gură timp de 10 minute

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce să faci dacă ți-ai ars limba cu alimente sau băuturi fierbinți - Foto: Freepick @benzoix @wayhomestudio
Ce să faci dacă ți-ai ars limba cu alimente sau băuturi fierbinți - Foto: Freepick @benzoix @wayhomestudio

Ce să faci dacă ți-ai ars limba cu alimente sau băuturi fierbinți. 7 trucuri de care trebuie să ții cont.

O arsură de limbă este o afecțiune frecventă. De obicei, afecțiunea apare după ce ați mâncat sau băut ceva prea fierbinte. Tratamentul standard de prim-ajutor pentru arsuri poate funcționa și pentru o arsură de limbă.

O arsură ușoară pe limbă poate fi o pacoste, dar se va vindeca în cele din urmă. Dacă aveți o arsură gravă, solicitați imediat asistență medicală.

În unele cazuri, este posibil să simțiți o senzație de arsură pe limbă fără o arsură reală. Această afecțiune poate fi sindromul de arsură în gură, care este cunoscut și sub numele de glosopiroză idiopatică.

"Nu ai avut răbdare să ți se răcească felia de pizza care arată senzațional? Sau cafeaua? Atunci sigur te-ai ales cu o arsură! Așa cum îți poți arde din neatenție pielea de pe corp, la fel îți poți arde și mucoasa de pe limbă sau de pe bolta palatină. Țesuturile de la nivelul cavității orale sunt foarte delicate și fine pentru a putea aprecia gustul mâncărurilor și băuturilor. De aceea pot fi ușor afectate.

Ai grijă cu alimentele și băuturile fierbinți!

Majoritatea arsurilor de pe limbă sau bolta palatină sunt de gradul I - afectează numai stratul superficial al mucoasei. Durează în jur de o săptămâna pentru a se genera noi celule care să vindece arsura. Zona afectată este dureroasă, umflată și roșie.

Cancer hepatic, simptome, cauze și tratament. Cifrele sumbre în urma COVID, până în 2040: Urmează un val de cancere hepatice

Ce poți face pentru a ameliora simptomele?

- imediat după arsură răcește zona cu apa rece timp de 10 minute. Fulgii sau cuburile de gheață se pot lipi de arsură și pot înteți durerea așa că folosește-le numai pentru a răci apa.

- mănâncă iaurt rece sau bea o cană cu lapte-produsele lactate formează un strat protector la suprafața mucoasei, care alină durerea și grăbește vindecarea

- păstrează o dietă sănătoasă (cu multe fructe și legume) și bea multă apă - hidratarea ajută la vindecare. De asemenea, evită alimentele condimentate sau acide (roșii, citrice), mentă, cafea, alcool sau tutun. Evită alimentele tari care ar putea să rănească suplimentar locul afectat

- folosește un gel de aloe vera special pentru arsurile mucoasei orale

- consumă miere - face o peliculă protectoare la suprafața rănii și în plus are proprietăți antibacteriene

- clateste gura cu apa caldă în care ai dizolvat ½ linguriță de sare. Astfel rana rămâne curată și eviți suprainfectarea ei

- dacă disconfortul este sporit, poți lua un antiinflamator

Pentru arsurile mai severe trebuie să te adresezi medicului. Arsurile de gradul 2 se caracterizează prin bășici și deslipiri ale mucoasei bucale, în timp ce arsurile de gradul 3 afectează toate straturile de piele, lăsând neagră zona afectată. De asemenea, mergi la medic și dacă rana se infectează și apar febră, umflături ale zonei arse sau durere persistentă.

Pentru a preveni arsurile de bine să știi că grăsimile, uleiurile și lichidele pot păstra temperaturi crescute mai mult timp. E bine ca atunci când consumi astfel de alimente să fii grijuliu", susține dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog, pe blogul său.

Salata antivirală. Cele 9 ingrediente care te feresc de răceală și întăresc imunitatea. Cu ce trebuie să înlocuiești lămâia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel