Salata antivirală. Cele 9 ingrediente care te feresc de răceală și întăresc imunitatea. Cu ce trebuie să înlocuiești lămâia

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Salata antivirala - Foto: Freepick @timolina
Salata antivirala - Foto: Freepick @timolina

Cum prepari salata antivirală. Cele 9 ingrediente care te feresc de răceală, gripă și îți întăresc imunitatea.

Nutriționistul Cristian Mărgărit a explicat care sunt alimentele pentru susținerea imunității și care este cea mai sănătoasă rețetă de salată pe care o putem face pentru a ne feri de boli și virusuri.

"A venit frigul, am dat drumul la centrală, aerul se usucă, mucoasele suferă, virusurile se dezvoltă și avem probleme. Vă propun o salată antivirală, o salată pentru imunitate. Asta ne interesează în această perioadă, alimente care susțin foarte bine imunitatea", a spus Cristi Mărgărit, la Neatza cu Răzvan și Dani.

Ingrediente:

- Ceapă

"Ceapa trebuie tăiată puțin sub apă, ca acidul său să nu ne mai afecteze ochii, să nu mai plângem. Ceapa este foarte bogată în quercetina și are un efect antiviral și proimunitar foarte, foarte bun. Putem mânca ceapa seara, pentru că ea are un efect somnifer ușor, ajută somnul.

Avem două trucuri de a pune ceapa în salată. Fie o tăiem felii, fie o marinăm în puțin oțet. Eu o las în felii mai groase pentru că-mi place să o găsesc în salată", a spus nutriționistul.

Întrebat de ce plângem de la ceapă, el a spus că: "este un acid, acid sulfuric, ea are foarte mulți sulfați și vaporii ajung la ochii noștri și ne dau lacrimi. E ca acidul din baterie".

- Salată

"Fibrele din salată susțin imunitatea, în special la nivelul tubului digestiv. Asta e important, pentru că imunitatea de la nivelul tubului digestiv influențează imunitatea întregului corp", a mai spus Cristi Mărgărit.

- 2 Ouă

"Ouă cu cifra 0 sau cu cifra 1", a sublinitat Cristi Mărgărit, care a completat că "toate culorile dintr-o salată sunt antioxidanții, sunt substanțele utile".

Ce înseamnă cifrele 0, 1, 2 și 3 de pe ouă. Care sunt cele mai toxice. Dacă vezi asta pe coaja lor, nu le mai cumpăra

- Sfeclă roșie

"Sfecla roșie ajută vasodilatația. Frigul provoacă vasoconstricție, vasele de sânge se strâng, ajunge mai puțin sânge la țesuturi, apar și durerile de articulații. Cu ajutorul sfeclei roșii eu voi dezvolta circulația", spune nutriționistul.

- Fasole roșie

"Dacă vrem să înlocuim proteina animală cu proteina vegetală, mergem pe fasole roșie. Tot culoarea roșie, tot antioxidanți. Fasolea roșie oferă efectul prebiotic, adică hrănește bacteriile prietenoase. În plus, fasolea roșie reduce glicemia. Înlocuirea unei părți din proteinele animale cu proteine vegetale duce la prelungirea vieții.

Pentru cei cu deficit de fier, vom pătra în dieta noastră carnea de vită, ficățelul, care este foarte sănătos, dar vom completa și cu proteină vegetală", a mai spus nutriționistul.

- Ardei iute

"Pentru ca vorbim despre frig, despre imunitate, putem pune și ardei iute. Ardeiul iute ajută la vasodilatație, efect antioxidant, protejează vasele de sânge", a mai spus el.

- Oțet balsamic

"O să vă spun un beneficiu al oțetului balsamic la care nu vă așteptați. Oțetul balsamic te ajută foarte mult la refacerea rezervelor de glicogen, după un antrenament, și reduce impactul glicemic al alimentelor bogate în carbohidrați. Este foarte sănătos oțetul. Mulți oameni au înlocuit oțetul cu lămâie, în ideea în care lămâia ar fi mai sănătoasă. E și lămâia sănătoasă, are vitamina C, e bună pentru imunitate, dar în această situație, la salată, oțetul se potrivește mai bine ca gust și ca beneficii. E sănătos să consumăm o linguriță sau două lingurițe de oțet pe zi", a completat specialistul în nutriție. 

- Ulei de măsline

- Sare și piper (doar după gust)

Cristi Mărgărit a subliniat că ar trebui să renunțăm din ce în ce mai mult și mai mulți la sare, pentru că ne dăunează grav sănătății.

- Capere

"Caperele conțin o substanță, Pirolokinolin Kinonă (PQQ), care a fost propusă să fie ridicată la rangul de vitamină. Lucrează foarte bine cu Coenzima Q10 și ajută organismul în mitocondrie, în celulă. Deci produci mai multă energie. Caperele sunt foarte sănătoase.

Avem o salată completă care-ți dă energie, îți dă toți nutrienții de care ai nevoie, fibre, carbohidrați.

Când o putem mânca? Oricând. Ouăle nu sunt o problemă seara. Sigur, nu o mănânci și te arunci în pat, ci o mănânci, mai stai o oră sau două, să se digere un pic și apoi te culci", a conchis Cristi Mărgărit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel