Ce înseamnă cifrele 0, 1, 2 și 3 de pe ouă. Care sunt cele mai toxice. Dacă vezi asta pe coaja lor, nu le mai cumpăra

Ce inseamna cifrele 0 1 2 si 3 de pe oua - Foto: Freepick @jcomp
Ce inseamna cifrele 0 1 2 si 3 de pe oua - Foto: Freepick @jcomp

Ce reprezintă codul inscripționat pe ouă și care sunt cele mai sănătoase ouă.

Ce reprezintă codul de pe ouă? Conform Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, codurile inscripționate pe ouă furnizează consumatorilor informații referitoare la metodele de creștere ale găinilor, codul județului pe raza căruia există exploatația, precum și un număr acordat cronologic exploatațiilor din care provin ouăle.

Cum identificăm metoda de creștere a găinilor cu ajutorul codului inscripționat pe ou? Pe ouă pot apărea următoarele coduri:

Cod 0 – găinile au fost crescute în sistem ecologic. Ouăle provin de la găini crescute ecologic, care nu au fost hrănite cu furaje ce conțin aditivi, conservanți, coloranți sintetici, iar iarba pe care o mănâncă  nu găinile nu a fost tratată. Acestea sunt cele mai bune ouă.

Cod 1 – găinile au fost crescute în sistem extensiv. Ouăle sunt de la găini crescute în aer liber, într-un spațiu minim de 4 metri pătrați, stau toată ziua în aer liber, însă seara sunt ținute în hale. Hrana acestor păsări nu este certificată ecologic.

Cod 2 – găinile au fost crescute la sol. Ouăle au fost depuse de găini crescute la sol, în hale. Păsările nu au parte de lumină naturală.

Cod 3 – găinile au fost crescute în baterii autorizate la nivel de Uniune Europeana. În plus, ouăle provin de la găini ce trăiesc în condiții de captivitate, în cuști și nu văd lumina zilei. Alimentația lor se bazeaza pe cereale si sroturi de soia.

Ouăle din primele două categorii sunt cele mai sănătoase.

Apropierea morții, prevestită prin semne clare, cu o lună înainte. Ce se întâmplă în ultimele ore de viață

Cum putem înțelege ușor combinația inscripționată pe ouă? 

Primul număr este aferent metodei de creștere despre care tocmai am povestit. Al doilea cod face referire la codul României. Al treilea cod este destinat județului. Iar ulitmul număr este acordat cronologic exploatațiilor din care provin ouăle și se începe cu 001.

De exemplu combinația "0ROAR001" poate fi descifrată astfel:

Metoda de creștere a găinilor;

RO- codul României;

AR- codul județului Argeș;

001- codul de identificare.

Atenție! Pentru a verifica trasabilitatea, este obligatoriu ca ouăle să fie inscripționate cu numărul distinctiv.

Care sunt celelalte aspecte pe care trebuie să le luăm în calcul?

– producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă, trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar veterinar conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;

– transportul ouălor trebuie să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare să fie asigurate temperatura şi igiena corespunzătoare;

– ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului şi să provină din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor;

– examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale teritoriale pentru ouăle valorificate de către micii producătorii particulari în pieţele agroalimentare şi/sau târguri autorizate sanitar-veterinar;

– este interzisă comercializarea ouălelor cu coaja crapată sau lovită, acestea sunt retrase de la comercializare şi sunt dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică, informează Infocons.

Ce ouă să nu mai cumperi niciodată. Sfaturi de luat în seamă despre ouă

Greșeala care îți face tenul trist, OFILIT și obosit. Semnul de pe dischetă care-ți arată că te-ai demachiat complet

Câteva sfaturi utile când achiziționați ouă ar fi:

- Evitați cumpărarea ouălor a căror coajă este crapată, murdară sau spartă

- La spargere, ouale nu trebuie să prezinte albușul tulbure sau amestecat cu galbenușul

- Verificați termenul de valabilitate înscris pe ambalaj

- Ouăle depozitate la temperatura camerei favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, precum Salmonella.

Cum știi că ești infectat cu Salmonella. Ce e INTERZIS să mănânci la REGIM. Mulți fac greșeala asta

Ouăle, beneficii pentru sănătate

 

Gălbenușul este bogat în acizi grași nesaturați, care contracarează puterea aterogenă a colesterolului. Gălbenuşul de ou este bogat în fier, fosfor şi calciu; conținutul de sodiu este modest și, prin urmare, ouăle pot fi consumate chiar și atunci când sunt necesare diete sărace în acest mineral.

În gălbenuș există și o concentrație mare de carotenoizi care îi conferă culoarea roșie/portocalie tipică. Ouăle cu un gălbenuș mai galben pot indica într-adevăr o găină hrănită cu porumb, dar, în mod similar cu ceea ce se întâmplă cu somonul de crescătorie, este posibil să sporească această caracteristică prin simpla adăugare a coloranţilor specifici în furaje. Vitamina D, esențială pentru creșterea și sănătatea oaselor, se găsește în gălbenușul de ou în concentrații mari.

Albușul de ou este o soluție apoasă care conține săruri minerale, proteine, vitamine B și mici urme de glucoză. 

Valorile sale nutriționale diferă însă în funcție de modul și timpul de gătire, așadar iată care sunt cele mai indicate rețete, pentru a vă bucura din plin atât de savoare, cât și de avantajele consumului de ouă!

Oul fiert moale - se lasă la fiert 4-5 minute

Oul fiert este, așa cum era de așteptat, mult mai sănătos decât cel prăjit, având în vedere că prepararea lui nu necesită ulei încins, adesea nociv, potrivit click.ro. Cu toții știm cum se prepară acesta, fiind printre primele lucruri pe care le înveți atunci când te apuci de gătit, însă următoarea metodă ne învață cum să obținem un interior moale și suculent, fără să dăm greș.

Oul fiert cleios - se lasă la fiert 6 minute

Dacă preferați ca gălbenușul să fie ușor mai pătruns, dar nici tare, oul fiert cu mijloc cleios e soluția! Acesta nici nu curge când este deschis, însă vă permite să vă bucurați în continuare de un gălbenuș moale.

Se repetă pașii menționați anterior, doar că în loc de 4-5 minute, de data aceasta oul se lasă fix 6 minute la fierbere. De asemenea, se reduce focul până se obține „bolboroseală” măruntă, nu clocote mari. Se scot ouăle din apa fierbinte și se țin circa 30 de secunde sub jet de apă rece.

Oul fiert tare

Aici, lucrurile devin deja și mai simple, având în vedere că, exact cum ați ghicit, nu mai trebuie să țineți cont decât de timpul de fierbere, care de data aceasta este unul mai îndelungat.

Pentru ca oul să aibă mijlocul tare, din secunda în care apa a dat în clocot, acesta trebuie lăsat la fiert în jur de 8-9 minute. Ouăle pregătite pentru Paște se lasă, de regulă, în jur de 11 minute la fiert. Mulți sunt de părere că oul tare ”perfect” e obținut după ce este lăsat la fiert în jur de 9, chiar 10 minute, potrivit DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel