Apropierea morții, prevestită prin semne clare, cu o lună înainte. Ce se întâmplă în ultimele ore de viață

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
apropierea mortii - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan
apropierea mortii - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan

Apropierea morții persoanelor în vârstă poate fi prevestită de mai multe semne chiar cu o lună înainte de decesul acestora.

Apropierea morții este etapa finală a călătoriei noastre pe pământ. Grija pentru o persoană dragă prin etapa finală a vieții nu este niciodată ușoară. Fie că purtați toată responsabilitatea sau doriți doar să fiți acolo pentru ei, probabil că vă întrebați la ce să vă așteptați.

Familiarizarea cu simptomele de la sfârșitul vieții la adulții mai în vârstă vă poate ajuta să înțelegeți cu ce se poate confrunta persoana iubită și să faceți o tranziție lină pentru toată lumea.

Cronologia simptomelor de sfârșit de viață

Toată lumea este diferită, așa că nu trebuie să vă așteptați să vedeți toate aceste semne de sfârșit de viață la fiecare persoană în parte. De asemenea, persoana iubită va progresa în ritmul propriu, care ar putea fi semnificativ rapid sau lent, arată Healthline.

Vezi și: Reumatismul NU există! La ce se referă, de fapt. Simona Rednic: Uitați de termenul "reumatism". Cele mai severe boli reumatice apar la tineri

Apropierea morții, ce se întâmplă cu câteva săptămâni înainte de sfârșitul vieții

Unele dintre primele semne au de-a face cu un sentiment de resemnare. Care pot implica starea de spirit scăzută, lipsa de motivație, și retragerea. Persoană poate petrece mai mult timp depănând amintiri despre copilăria ei și experiențele de viață din tinerețe.

Pierderea poftei de mâncare, slăbiciunea generală și oboseala în creștere devin vizibile.

Apropierea morții, ce se întâmplă cu câteva zile înainte de sfârșitul vieții

Persoana iubită va dormi probabil mai mult. Se va mișca și va vorbi mai puțin și s-ar putea să nu răspundă la conversație sau agitație. Simțul auzului lor este cel mai probabil neschimbat, dar vederea poate fi afectată.

Vezi și: Opt greșeli pe care le faci când gătești și consumi legumele. Află care sunt acestea

Alte semne din ultimele zile pot include:

- scăderea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a temperaturii corpului

- dificultăți de respirație

- dificultăți la înghițire

- refuzul alimentelor

- nu mai există mișcări intestinale sau urinare

- halucinații, iluzii

Unii oameni experimentează o anumită stare de neliniște sau au o explozie de energie.

Vezi și: 5 alimente care ne distrug. Le mâncăm ZILNIC, iar la unul sigur nu te așteptai: Sunt un dezastru, o nenorocire. Dacă le scoateți slăbiți 30 KG

Apropierea morții, ce se întâmplă cu câteva ore înainte de sfârșitul vieții

Semnele că organismul se închide în mod activ sunt:

- respirație anormală și spațiu mai lung între respirații (respirație Cheyne-Stokes)

- respirație zgomotoasă

- ochi sticloși

- extremități reci

- piele purpurie, gri, palidă sau pătată pe genunchi, picioare și mâini

- puls slab

- schimbări în conștiință, izbucniri bruște, lipsă de responsabilitate

Se crede că auzul este ultimul simț care se estompează. Chiar și atunci când este inconștientă, persoana iubită te poate auzi, probabil, în continuare.

Vezi și: Produsul genial pentru demachiere. Lasă tenul fin, curat și elimină ridurile. Ioana Marinescu: Trebuie făcut masaj, 2 - 3 minute, de la gât în sus

Ce se întâmplă în ultimele secunde ale vieții

În momentul morții, respirația se oprește și nu există puls sau tensiune arterială măsurabilă. Dacă ochii rămân deschiși, pupilele vor fi dilatate. Pe măsură ce mușchii corpului se relaxează, intestinele și vezica urinară se golesc. Pe măsură ce sângele se oprește, pielea începe să pară palidă și ceroasă.

După moarte, este posibil să vedeți în continuare lacrimi care cad din ochi sau mișcări mici ale brațelor, picioarelor sau cutiei vocale.

Simptomele sfârșitului vieții

O serie de modificări au loc în ultimele zile de viață. Persoanele care își trăiesc ultimele zile pot fi confuze, dorm mai mult, nu mai comunică. 

Vezi și: Pacientul ars, cel mai complex și costisitor. Ioan Lascăr: Imprimanta 3D ne permite să sperăm obținerea unei cantități de tegument într-un timp util. E o procedură contracronometru

Apetitul și modificările digestive

Pe măsură ce se apropie sfârșitul vieții, metabolismul și digestia încetinesc treptat. Sunt necesare mai puține calorii, astfel încât pierderea poftei de mâncare și scăderea setei sunt normale.

Problemele la înghițire, greață și constipație pot interfera, de asemenea, cu pofta de mâncare. S-ar putea să existe pierdere în greutate și semne de deshidratare.

Dorm mai mult

Slăbiciunea generalizată și oboseala sunt frecvente. Nivelul de energie scade și timpul petrecut dormind crește.

Vezi și: Virusurile gripale, semn de întoarcere la normalitate. Adrian Marinescu: Oamenii nu mai au protecția pe care au avut-o în anii anteriori, vor fi mai expuși

Retragerea din lume

S-ar putea observa un sentiment de resemnare și retragere din cercul soal. Persoană poate crea o bulă protectoare care să cuprindă mai puțini oameni și mai puțină curiozitate cu privire la evenimentele din afara bulei. S-ar putea să petreacă mai mult timp vorbind despre trecut decât despre prezent.

Anxietate și depresie

Pe măsură ce sfârșitul vieții devine evident, unii oameni experimentează o teamă sau o îngrijorare tot mai mare pentru ei înșiși sau pentru cei care vor fi lăsați în urmă. Anxietatea și depresia de la sfârșitul vieții nu sunt neobișnuite.

Vezi și: Planta care ameliorează durerile de oase. Ce alte beneficii mai are

Incontinență urinară

Pe măsură ce rinichii încep să eșueze, urina poate deveni mai concentrată și mai închisă la culoare. Atât funcțiile vezicii urinare, cât și cele ale intestinului devin mai greu de controlat.

Schimbarea semnelor vitale

Ritmul cardiac, temperatura corpului și tensiunea arterială încep să scadă. Cu o circulație redusă, mâinile, brațele, picioarele și picioarele încep să se simtă reci la atingere. Pielea poate deveni albastră închis, violet.

Confuzie

Persoana iubită poate fi confuză mai mereu. Timpul, locul și chiar cei dragi apropiați pot fi dificil de identificat. S-ar putea să observați o atenție limitată sau mișcări repetitive, cum ar fi tragerea cearșafurilor sau trăgând la îmbrăcăminte.

Vezi și: 7 semne că lucrezi prea mult și că ești epuizat. Câte minute de pauză trebuie să ai după fiecare 52 de minute de muncă

Modificări senzoriale

Vederea slăbește. Cineva care se apropie de moarte poate vedea, auzi sau simți lucruri pe care nu le faci, chiar vorbind cu alții care au murit. Modificările senzoriale pot duce, de asemenea, la iluzii și halucinații.

Își ia la revedere

Dacă sunt atenți la ceea ce se întâmplă, unii oameni doresc să participe la planificarea funerară, punerea în ordine a afacerilor sau distribuirea bunurilor. Cei care simt că se află la sfârșitul vieții își pot lua rămas bun de la cei dragi.

Modificări ale respirației

Respirația devine din ce în ce mai lentă și superficială, cu perioade de dificultăți. Lichidul se poate colecta în gât pe măsură ce mușchii gâtului se relaxează. Persoană poate fi prea slabă pentru a o curăța prin tuse, ceea ce poate duce la respirație zgomotoasă cunoscută sub numele de "zgomot de moarte".

Vezi și: https://www.dcmedical.ro/boala-tacuta-care-poate-sa-ucida-medic-sunt-cu-potential-letal-chiar-daca-nu-genereaza-absolut-niciun-simptom-complicatiile-pot-fi-redutabile_641675.html

Pierderea conștienței

Trezirea persoanei iubite poate deveni dificilă. În cele din urmă, vor fi necomunicativi și nu vor răspunde, pierzându-și cunoștința sau căzând în delir. Ochii pot dezvolta un aspect sticlos.

Cum să-i susții pe cei dragi la sfârșitul vieții

Medicul dumneavoastră vă va sfătui cu privire la modul de a oferi confort fizic în funcție de condițiile lor medicale. Acest lucru poate include administrarea de medicamente pentru lucruri, cum ar fi durerea, probleme digestive, sau anxietate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel