Reumatismul NU există! La ce se referă, de fapt. Simona Rednic: Uitați de termenul "reumatism". Cele mai severe boli reumatice apar la tineri

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Reumatismul - Foto: Freepick @iherphotography @photoroyalty @newnsd18 @gpointstudio
Reumatismul - Foto: Freepick @iherphotography @photoroyalty @newnsd18 @gpointstudio

Uitați de reumatism! Ce este reumatismul, de fapt, care sunt simptomele și de ce este criză de reumatologi în România.

Bolile reumatice sunt boli autoimune și inflamatorii care determină sistemul imunitar să atace articulațiile, mușchii, oasele și organele. Bolile reumatice sunt adesea grupate sub termenul "artrită" - care este folosit pentru a descrie peste 100 de boli și afecțiuni. Aceasta nu include cea mai comună formă de artrită, cunoscută sub numele de osteoartrită, care are ca rezultat o degradare a oaselor și a cartilajelor din articulații, mai degrabă decât o inflamație.

Bolile reumatice pot provoca afectarea organelor vitale, inclusiv a plămânilor, inimii, sistemului nervos, rinichilor, pielii și ochilor. Bolile reumatice pot duce la afecțiuni atât de grave încât cei care suferă de ele nu se pot spăla sau îmbrăca singuri. În plus, o sarcină simplă, cum ar fi mersul pe jos, poate provoca dureri și poate fi dificilă sau chiar imposibilă.

Potrivit Centrului Național pentru Prevenirea Bolilor Cronice și Promovarea Sănătății al CDC, unul din 4 adulți suferă de o astfel de boală și este principala cauză a dizabilității de muncă, opt milioane de adulți în vârstă raportând că capacitatea lor de a lucra este limitată din cauza afecțiunii de care suferă. 

Loredana Groza, "nu am operații estetice", afectată de menopauză și criza vârstei. Medici: Bătrânețea se declanșează. Are o textură a pielii ce nu se obține niciodată la estetician

Reumatismul, simptome

 

Potrivit Ligii Europene Împotriva Reumatismului (EULAR), există simptome diferite ale bolilor reumatice. Ai putea avea o boală reumatică dacă prezinți:

- durere articulară persistentă,

- sensibilitate

- inflamație indicată de articulațiile umflate, de rigiditatea articulațiilor, de roșeață lor și/sau de faptul că articulațiile sunt calde la atingere;

- deformarea articulațiilor;

- pierderea gamei de mișcări sau a flexibilității într-o articulație;

- oboseală extremă, pierderea energiei, slăbiciune sau faptul că te simți rău pe zi ce trece.

Bolile reumatice pot produce o varietate de alte tipuri de simptome, cum ar fi:

- oboseală,

- inflamația ochiului sau infecții oculare,

- erupții, eczeme, inflamații dureroase pe piele,

- durere în zona gâtului, coloanei vertebrale sau spatelui,

- dificultatea de a respira adânc,

- dureri musculare.

Printre afecțiunile și bolile tratate în Reumatologie se numără:

- Spondilita anchilozantă și alte spondiloartropatii

- Sindromul antifosfolipidic

- Artrita

- Boli autoinflamatorii

- Boala Behcet

- Bursită

- Sindromul tunelului carpian

- Arterita cu celule gigante

- Gută și pseudoguta (numită și depunere de pirofosfat de calciu/cppd)

- Granulomatoză cu poliangeită (Wegener)

- Miopatii inflamatorii

- Lupus (lupus eritematos sistemic)

- Boala Lyme

- Osteoartrita

- Osteoporoză

- Reumatismul palindromic

- Poliarterită nodoasă

- Polimialgia reumatică (PMR)

- Polimiozită sau dermatomiozită

- Artrita psoriazică

- Boala Raynaud

- Polihondrită recidivantă

- Fibroza retroperitoneală

- Artrita reumatoidă

- Sarcoidoză

- Sclerodermie

- Sindromul Sjogren

- Tendinită

- Vasculită

Un pacient român reumatic ar putea fi tratat ca în străinătate, dar avem o criză de reumatologi în ţară

5 alimente care ne distrug. Le mâncăm ZILNIC, iar la unul sigur nu te așteptai: Sunt un dezastru, o nenorocire. Dacă le scoateți slăbiți 30 KG

Societatea Europeană de Reumatologie (EULAR) intenţionează să omogenizeze serviciile de reumatologie din toată Europa, adică toţi pacienţii să fie trataţi la fel, însă România se confruntă cu o criză de medici reumatologi, există judeţe fără niciun doctor cu această specialitate, cei mai mulţi dintre ei profesează în marile oraşe care au şi centre universitare de tradiţie şi avem şi specialişti, care se compară cu cei mai buni străinătate, a declarat preşedintele Societăţii Române de Reumatologie (SRR), Simona Rednic, pentru Agerpres.

"Sunt vremuri foarte bune ca să fii reumatolog, pentru că se înţeleg foarte multe lucruri despre răspunsul imun. Apar o mulţime de terapii noi. Este un progres uriaş. Este una din specialităţile cele mai mobile şi cele mai în dezvoltare.

Avem o mulţime de medicamente noi, inclusiv în boli în care nu speram să avem, inclusiv în sclerodermia sistemică sau lupusul, boli complicate în care până acum aveam medicaţie, dar nu atât de specială.

Există medicamente noi, aprobate, despre care trebuie să vorbim", a precizat Simona Rednic.

Reumatologii buni din România sunt la nivelul celor din străinătate, spune preşedintele SRR.

"Suntem foarte buni, cei care suntem buni, suntem la fel de buni ca ei (cei din străinătate), adică mijloacele diagnostice nu ne lipsesc. Reumatologia este o specialitate în care, în foarte mare măsură, contează gândirea clinică. Adică, poţi să ai toţi anticorpii din lume, poţi să ai toate RMN-urile din lume sau toate ecografele din lume, gândirea clinică contează. Deci ce are pacientul ăsta? Unde-l doare, de ce îl doare aşa, cum îl doare, la ce se accentuează durerea, ce alte semne are? Şi plecând de la aceste elemente clinice, sigur că de foarte mare ajutor sunt şi investigaţiile", a mai spus Simona Rednic.

Principala problemă a pacienţilor reumatici din România este că nu există suficient de mulţi medici care să-i trateze. Există judeţe, deci spitale atât de stat, cât şi private, fără niciun medic reumatolog şi asta din cauză că nu toate universităţile din ţară consideră la fel de importantă Reumatologia şi autorităţile locale, care au în administrare spitalele de stat şi mulţi manageri de unităţi spitaliceşti confundă reumatologul cu medicul din secţiile de recuperare sau nu ştiu exact de ce ar trebui să angajeze reumatologi.

"Avem foarte puţini reumatologi în Sibiu, mult mai puţin decât ar trebui într-un oraş ca acesta. Sigur stăm rău (la nivel naţional n.r.), sigur suntem prea puţini. Şi cel mai sigur este faptul că suntem foarte rău distribuiţi, adică marea majoritate a reumatologilor sunt în Bucureşti, sunt în Iaşi, sunt în Cluj, în rest există judeţe complet lipsite de reumatologi. Este vorba despre necunoştinţă, managerii de spital nu ştiu diferenţa între Reumatologie şi Reabilitare şi nu înţeleg rostul reumatologului. Este o lipsă generală de cunoştinţe.

Există spitale judeţene fără reumatolog. Încă sunt spitale fără medici reumatologi. (...) În mintea multor autorităţi locale sau directori de spitale, confuzia şi neclaritatea cu ce face Reumatologia este destul de mare", explică Simona Rednic.

"Să uităm termenul de "reumatism". Cele mai severe boli reumatice apar la tineri"

Produsul genial pentru demachiere. Lasă tenul fin, curat și elimină ridurile. Ioana Marinescu: Trebuie făcut masaj, 2 - 3 minute, de la gât în sus

Preşedintele Societăţii Române de Reumatologie (SRR), Simona Rednic, îndeamnă pacienţii să apeleze la medicii reumatologi, pentru a afla exact ce boală au şi ce tratament li se potriveşte şi să uite de termenul popular "reumatism".

"Un mesaj important este să uităm termenul de "reumatism". Termenul de reumatism este un termen complet confuziv, larg folosit şi de pacienţi, şi de publicul larg, şi de mass-media şi de unii doctori. Pe de altă parte, "reumatism" nu înseamnă nimic. Deci există o mulţime de boli osteoarticulare şi musculoscheletale, care au cauze foarte diferite şi care, din cauză că sunt foarte diferite cauzele, se tratează foarte diferit", a mai spus Simona Rednic pentru aceeași sursă.

În mod greşit, mulţi oameni cred că la reumatolog merg doar persoanele în vârstă, însă "cele mai severe boli reumatice apar la tineri".

"Cele mai severe boli reumatice apar la tineri şi au mecanisme inflamatorii. Un genunchi te poate durea din o sută de motive, te poate durea că ai artrită reumatoidă, te poate durea că ai artroză şi e o patologie legată de vârstă, te poate durea ca ai gută. Deci, termenul de "reumatism" nu înseamnă nimic, ci ce anume boală reumatică ai. Deci, dacă e să transmit un mesaj, este acesta, să uităm termenul de "reumatism". Să mergem la specialist, există foarte multe resurse terapeutice moderne. Este o specialitate care a progresat uriaş", a arătat Simona Rednic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel