Ce salariu are un medic de familie dacă lucrează la țară. Ancuța Daisa: Poate să aibă și 2 puncte de lucru. I se acordă sporuri de zonă și sporuri de până la 100%

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ce salariu are un medic de familie - Foto: Freepik
Ce salariu are un medic de familie - Foto: Freepik

Ce salariu poate avea un medic de familie care alege să lucreze în mediul rural și de ce ar trebui ca tinerii să se îndrepte către medicina de familie.

În ceea ce privește medicina de familie, situația stă destul de rău. România are o mulțime de localități în care nu există niciun medic de familie și localități în care nu există solicitare de deschidere de punct de lucru al vreunui medic de familie.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, la data de 30 septembrie 2022, la nivel național erau 118 localități fără medic de familie.

Ancuţa Daisa, directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Braşov, ne-a vorbit despre deficitul de medici de familie și spune că "deficitul de medici există și va exista" și că "acum încă stăm bine". Deșertificarea medicală este la nivel european, nu doar la nivel național și în următorii 10 ani în jur de 40% din populația medicală va ieși la pensie sau nu va mai desfășura activitate medicală.

Mai mult, directorul CJAS ne-a vorbit despre beneficiile pe care le are un medic de familie conform noului contract-cadru și ne-a spus de ce ar trebui studenții la medicină să aleagă medicina de familie.

Medicina de familie reprezintă esența unui sistem de îngrijiri de sănătate complex. În timp ce în alte țări europene medicii de familie sunt principalii medici către care se îndreaptă pacienții, în România sitația este îngrijorătoare, iar rezultatele examenelor de Rezidențiat sunt surprinzătoare, dat fiind faptul că medicina de familie este ultima specializare către care tinerii vor să se mai îndrepte.

"Față de anul trecut ne aflăm la momentul la care putem să vorbim despre noile prevederi ale contractului - cadru care se și aplică deja. Până acum am vorbit despre ce va prevede contractul cadru, dar acum suntem în situația în care le și aplicăm.

Este o situație la nivel național, iar prin noile reglementări se încearcă să se acopere această disparitate de acordare a serviciilor medicale în mediul rural cu mediul urban, dar și atragerea noilor medici de familie în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, printr-un sistem de plată care să-i motiveze să desfășoare activitatea de medicină de familie în mediul rural", a declarat Ancuța Daisa, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care este salariul la care poți ajunge dacă ești medic de familie în rural și care sunt condițiile

Ancuța Daisa a dezvăluit care sunt sumele pe care le poate primi un medic de familie care alege să-și desfășoare activitate în mediul rural, acolo unde nu există niciun alt medic de familie. Mai mult, potrivit directorului CJAS Brașov, medicii de familie primesc sporuri până la 100% dacă respectă anumite condiții din contractul cu CNAS.

"Dacă vorbim de medici noi veniți în sistem, ceea ce ne dorim să se întâmple, precizăm că dacă alege să-și desfășoare activitatea în mediul rural, va încheia o convenție cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru o perioadă, pentru a-și crea o listă de pacienți, perioadă pentru care va primi o bonificație financiară pentru că a ales să meargă într-o zonă în care nu există un alt medic de familie. 

Această bonificație financiară poate să fie până la 100% în plus față de suma pe care o va primi pentru încheierea acestei liste, cu condiția ca în primul an să-și înscrie minimum 60% din populația pe care o va deservi sau o deservește. Convenția și plata cu această bonificație fiind pe o perioadă de 2 ani", ne-a mai spus Ancuța Daisa.

"Asta înseamnă că medicul nou venit în localitate încheie o convenție, iar pentru zonele limită de județ există sporuri de până la 100%, care se acordă într-o perioadă inițială de 6 luni, i se acordă un buget și apoi convenția și bugetarea poate să fie prelungită până la 2 ani, cu condiția ca medicul respectiv, în primele 6 luni, să-și înscrie pe listă 60% din populația acelei localități. 

Sumele pot să ajungă până la 30.000 lei pe lună", a completat ea.

Potrivit Ministerului Sănătății și al reglementărilor în vigoare, medicul de familie nou-venit într-o localitate beneficiază lunar, în baza convenției de furnizare de servicii medicale, pentru o perioadă de maximum 6 luni, de un venit care este format din:

- o sumă reprezentând plata per capita pentru o listă echilibrată de 800 de asigurați, calculată prin înmulțirea numărului de puncte per capita cu valoarea garantată pentru un punct per capita, stabilite prin norme. Numărul de puncte per capita aferent listei echilibrate de asigurați, prevăzut îăn norme se ajustează în raport cu gradul profesional și cu condițiile în care se desfășoară activitatea.

- o sumă necesară pentru cheltuielile de administrare și funcționare a cabinetului medical, inclusiv pentru cheltuieli de personal aferent personalului angajat, cheltuieli cu medicamentele și materialele sanitare pentru trusa de urgență, calculată prin înmulțirea sumei stabilite potrivit lit. a) cu 1,5.

Un medic de familie poate avea până la 2 puncte de lucru

 

În plus, reprezentantul CNAS ne-a spus că, tot conform modificărilor legislative care produc efecte începând cu anul trecut, "un medic de familie care se află deja în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, poate să-ți deschidă maximum 2 puncte de lucru, prin prelungirea programului de activitate cu minimum 10 ore, puncte de lucru în localitățile unde există necesar de medici sau nu există deloc medic în localitatea respectivă. Serviciile acordate în acele zone vor fi decontate cu procente aferente sporurilor de zonă".

În încheiere, Ancuța Daisa a subliniat că CNAS vine în întâmpinarea absolvenților de Rezidențiat de medicină de familie. 

"Le spunem că reglementările legale vin să fie în sprijinul lor, pentru atragerea lor în sistem și ne dorim ca absolvenții de Rezidențiat de medicină de familie ai Facultății de Medicină să-și dorească să rămână în domeniu", a conchis Ancuța Daisa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel