Ce se întâmplă dacă dormi cu telefonul lângă tine. Practici pentru a-ți regla acest obicei

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce se intampla daca foto:freepik@yuriarcuspeopleimages
ce se intampla daca foto:freepik@yuriarcuspeopleimages

Ce se întâmplă dacă dormi cu telefonul lângă tine - efectele folosirii dispozitivelor asupra organismului. 

Telefoanele mobile au devenit o extensie a vieții noastre, oferindu-ne acces la informații, comunicare și divertisment la îndemână. Cu toate acestea, obiceiul de a dormi cu telefonul lângă tine poate avea consecințe semnificative asupra sănătății și bunăstării tale generale. 

Vezi și: De ce stresul cauzează diaree. Simptomele pe care le poți avea din cauza stresului

Expunerea la lumină albastră emisă de ecranele dispozitivelor este poate suprima producția de melatonină, hormonul responsabil de reglarea ritmului circadian și de inducerea somnului. Acest lucru poate duce la dificultăți în a adormi și la o calitate scăzută a somnului. Păstrarea telefonului lângă tine în timpul nopții poate afecta ritmul circadian, care este ceasul biologic intern al corpului tău. Corpul tău poate crede că este zi și, astfel, să perturbe programul natural de somn și veghe.

Să ai telefonul în apropiere îți poate provoca tentația de a verifica mesajele, notificările sau rețelele sociale în mijlocul nopții. Aceasta poate duce la întreruperi frecvente ale somnului, la dificultăți în a adormi din nou după ce te trezești și la dezvoltarea unei dependențe digitale. În loc să te relaxezi și să te destresezi înainte de culcare, ești tentat să rămâi implicat în activitățile online, ceea ce poate afecta, atât calitatea somnului, cât și starea generală de bine.

Un alt aspect important de luat în considerare este expunerea la radiațiile electromagnetice emise de telefon. Chiar dacă cercetările sunt încă în desfășurare, există preocupări cu privire la posibilele efecte ale acestor radiații asupra sănătății umane pe termen lung.

Recomandări pentru un somn sănătos

Somnul este esențial pentru regenerarea corpului și a minții, și, pentru a avea un somn de calitate, este important să urmezi anumite practici și să eviți obiceiurile care ar putea perturba acest proces vital.

Obișnuiește-te să te culci și să te trezești în același interval orar în fiecare zi, chiar și în weekend, pentru a menține sincronizarea internă a corpului tău.

Transformă dormitorul într-un sanctuar de odihnă. Asigură-te că este întunecat, liniștit și bine ventilat. Investește într-un pat confortabil și în lenjerii de calitate pentru a crea un mediu optim pentru relaxare și somn.

Cel puțin o oră înainte de culcare, renunță la utilizarea dispozitivelor cu ecran, inclusiv telefonul, laptopul și tableta. Luminile strălucitoare și informațiile stimulante pot interfera cu capacitatea creierului de a se relaxa și de a se pregăti pentru somn.

Majoritatea telefoanelor inteligente au opțiunea de a activa modulul de noapte sau modul fără albastru. Aceasta reduce emisia de lumină albastră, care suprimă producția de melatonină. Astfel, ochii tăi vor fi mai puțin afectați de lumina ecranului înainte de culcare.

În loc să folosești telefonul înainte de culcare, găsește activități care să te relaxeze. Cititul, meditația, ascultarea muzicii liniștitoare sau scrierea în jurnal pot ajuta la eliberarea tensiunii și pregătirea minții pentru somn.

Dacă obișnuiești să încarci telefonul lângă pat, reconsideră această practică. Crează un spațiu pentru încărcare în altă parte a casei, astfel încât să nu fii tentat să îl verifici în timpul nopții.

Exercițiile regulate pot îmbunătăți calitatea somnului, însă evită antrenamentele intense cu câteva ore înainte de culcare. În schimb, optează pentru activități relaxante, precum yoga sau stretching înainte de culcare.

Vezi și: Hainele sustenabile, de la conștientizare la acțiune. Ce impact a adus moda sustenabilă asupra lumii

Folosește aplicații sau funcții de monitorizare pentru a ține evidența timpului petrecut pe telefon înainte de culcare. Aceasta poate oferi o perspectivă asupra obiceiurilor tale digitale.

Schimbarea obiceiurilor poate dura un timp, așa că fii răbdător cu tine însuți pe parcursul acestui proces. Prin implementarea acestor recomandări și prin găsirea unor metode personale pentru a-ți relaxa mintea înainte de culcare, poți să îmbunătățești calitatea somnului și să te bucuri de beneficiile unui somn sănătos și odihnitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel