De ce stresul cauzează diaree. Simptomele pe care le poți avea din cauza stresului

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
de ce stresul cauzeaza diaree foto:freepik@bignai
de ce stresul cauzeaza diaree foto:freepik@bignai

De ce stresul cauzează diaree. Care sunt simptomele și efectele asupra organismului.

Medicii și cercetătorii au stabilit o legătură puternică între stresul pe care o persoană îl simte în mintea ei și efectele acestuia asupra corpului, inclusiv asupra stomacului și intestinelor. Corpul este în mod natural ”instruit” să răspundă la stres.

Vezi și: Anul școlar, factor de stres pentru părinți și copii. Strategii de gestionare a stresului pentru perioada școlii

Când te simți anxios, creierul tău trimite semnale către corp, prin intermediul sistemului nervos simpatic. Acest lucru este cunoscut sub numele de răspunsul ”luptă sau fugi”. Inima ta începe să bată mai repede, te simți mai alert, iar mușchii tăi se tensionează, pregătiți pentru acțiune.

Cu toate acestea, acest răspuns este biologic destinat să ajute o persoană să fugă de cineva sau de ceva care îl urmărește,  aici fiind vorba de factorii de stres legați de locurile de muncă, termene limită, angajamentele familiale, bani și altele.

Dacă stresul tău duce la tulburări gastrointestinale, inclusiv diaree, există măsuri pe care le poți lua pentru a te simți mai bine.

Care este legătura dintre stres și diaree?

Medicii efectuează cercetări cu privire la modul în care stresul poate provoca diaree de zeci de ani. Unul dintre cele mai faimoase studii a fost realizat de Almy și Tulin la sfârșitul anilor 1940. Medicii au folosit instrumente speciale pentru a măsura cât de mult se contracta colonul în situații stresante, cum ar fi în trafic și când efectuau sarcini solicitante din punct de vedere mental.

În ceea ce nu ar fi etic astăzi, medicii le-au spus chiar și participanților la studiu că au cancer de colon pentru a măsura răspunsul lor intestinal (apoi le-au spus că nu au). Ceea ce au descoperit a fost ceea ce mulți oameni cu stres știu: Situațiile stresante pot duce la crampe intestinale. Și asta poate duce la diaree.

În fericire, avansările în cercetare și tehnologie au făcut posibil ca medicii să poată identifica cu o precizie mai mare modul în care creierul afectează intestinul. Cercetătorii au descoperit că stomacul și intestinul au, de fapt, propriul lor sistem nervos. Medicii numesc acest sistem sistemul nervos enteric. Acest sistem nervos răspunde la hormonii de stres pe care corpul îi eliberează.

Stresul declanșează eliberarea hormonilor, care semnalează sistemul enteric să încetinească motilitatea, sau mișcarea, în stomac și intestinul subțire. Medicii numesc acești hormoni factori corticotropini de eliberare (CRF). Cu toate acestea, aceiași hormoni declanșează mai multă mișcare în intestinul gros. Aceasta ar putea fi răspunsul corpului pentru a încerca să elimine toxinele potențial nocive din corp. Dar are și efectul de a te face să mergi la toaletă și ar putea duce la diaree.

Care sunt alte simptome asociate cu stresul?

Oamenii pot experimenta efectele fizice ale stresului în moduri diferite. Unii au întotdeauna un stomac deranjat sau crampe abdominale. Alții au simptome diferite:

- pierderea poftei de mâncare

- dificultăți în somn

- oboseală

- sistem imunitar afectat, cum ar fi răceli mai frecvente

- niveluri scăzute de energie

- pierdere în greutate

Stresul cronic poate cauza probleme de sănătate pe termen lung și grave, cum ar fi:

- afecțiuni cardiace

- hipertensiune arterială

- diabet

Stresul și afecțiunile intestinale

Stresul poate avea în special un impact asupra persoanelor cu sindromul de colon iritabil (SCI). Cercetătorii au descoperit că persoanele acestea au colonul mai susceptibil la stres. Intestinele lor par să reacționeze mai rapid și într-un mod mai intens la stres decât o persoană care nu are colonul iritabil.

Cercetările estimează că 50 până la 90 la sută dintre persoanele care primesc tratament pentru SCI au și anxietate sau depresie. Persoanele cu SCI pot beneficia adesea de luarea de medicamente pentru a reduce stresul și anxietatea.

Stresul poate avea, de asemenea, un efect profund asupra persoanelor cu afecțiuni inflamatorii intestinale, precum boala Crohn și colita ulcerativă. Din cauza faptului că aceste condiții pot deteriora intestinul, este important să eviți agravările ori de câte ori este posibil.

Cum tratează medicii diareea cauzată de stres?

Cele mai multe tratamente pentru diareea legată de stres implică identificarea și abordarea factorilor de stres subiacenți:

Evită alimentele care pot contribui și mai mult la diaree și iritabilitatea digestivă. Exemplele includ produse lactate, băuturi carbogazoase și băuturi cu conținut ridicat de cofeină.

Recunoaște sursele și semnele de stres. Dacă experimentezi un episod de diaree, reflectă la ceea ce făceai înainte de episodul care a declanșat stresul.

Stabilește-ți obiectivele. Definește ce este important în viața ta. Evaluează dacă există activități în care îți investești timpul care nu sunt la fel de importante. Eliminând aceste lucruri, probabil că poți crește timpul de relaxare și reduce stresul.

Folosește orice timp liber pentru a te angaja într-o activitate relaxantă. Exemplele includ meditația, tai chi, jurnalizarea, yoga, ascultarea muzicii sau lectura.

O persoană poate considera temporar luarea de medicamente antispastice pentru a reduce probabilitatea apariției diareei. Aceste medicamente tratează spasmele musculare. Cu toate acestea, ele nu vor aborda stresul subiacent care provoacă diareea în primul rând.

Vezi și: Hainele sustenabile, de la conștientizare la acțiune. Ce impact a adus moda sustenabilă asupra lumii

Pe lângă aceste tratamente, mulți oameni pot beneficia de consiliere pentru a-i ajuta să identifice noi modalități de a gestiona mai bine stresul. Uneori, consultarea unui specialist poate ajuta o persoană să identifice modele de stres în viața lor. Un medic poate recomanda, de asemenea, tehnici pentru a răspunde mai bine la stres și anxietate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel