Anul școlar, factor de stres pentru părinți și copii. Strategii de gestionare a stresului pentru perioada școlii

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
anul scolar foto:freepik@faysalrean
anul scolar foto:freepik@faysalrean

Anul școlar, factor de stres pentru părinți și copii. Cum să gestionezi stresul în perioada școlii.

Toți experimentăm stresul ocazional, iar unele persoane mai mult decât altele. Stresul este modul în care corpul nostru reacționează la cerințele care pot cauza o reacție fizică, emoțională sau psihologică.

Cu toate acestea, atunci când stresul nu este bine gestionat sau începe să ne copleșească, poate duce la probleme mai grave, precum anxietatea și depresia. Acesta este un aspect la care mulți elevi, părinți și profesori se gândesc, pe măsură ce ne apropiem de începutul anului școlar.

Vezi și: Care este planta care menține ochii sănătoși. Datează încă din preistorie și are efecte uimitoare asupra circulației sanguine

Stresul, anxietatea și depresia afectează funcționarea, împiedicând copiii să învețe și adulții să își desfășoare activitățile de serviciu. De aceea, elevii și adulții trebuie să învețe să recunoască semnele și simptomele anxietății și depresiei și să lucreze la dezvoltarea unor instrumente psihologice pentru a combate factorii de stres.

Strategii de gestionare a stresului pentru elevi

Elevii vor întâmpina tot felul de factori de stres pe parcursul anului școlar, iar câteva sfaturi de gestionare a efectelor sunt esențiale pentru succesul academic.

Practică respirația profundă a abdomenului

Poți practica respirația profundă între ore, la prânz sau înainte și după școală. Stai comod, cu ambele picioare pe podea și pune o mână pe abdomen. Asigură-te că mușchii tăi sunt relaxați. Respiră profund prin nas până când abdomenul tău se ridică. Menține această respirație timp de 5 secunde, apoi expiră încet prin gură ca și cum ai sufla printr-o paiă. Repetă acest model timp de 3 până la 5 minute.

Încearcă relaxarea progresivă a mușchilor

Adoptă o poziție confortabilă, întins pe spate. Începe prin a tensiona mușchii gambei inferioare. În timp ce se contractă mușchii, inspiră timp de 5 până la 10 secunde, apoi expiră. Stai în această poziție timp de 10 secunde. Continuă în sus pe corp, contractând diferite grupuri de mușchi, în timp ce inspiri și expiri, menținând timp de 5 până la 10 secunde cu fiecare respirație, apoi relaxând timp de 10 secunde înainte de a trece la următorul grup de mușchi.

Participă la activități fizice regulate

Exercițiile fizice pot ajuta la reducerea efectelor stresului. Încurajează-ți copilul să se alăture unei activități sportive sau să facă exerciții în familie seara.

Recunoaște și acceptă toate emoțiile

Copiii și adolescenții trebuie să înțeleagă că abilitățile de adaptare nu înseamnă că toate emoțiile negative, cum ar fi sentimentele de nefericire, iritare, frustrare sau anxietate, vor dispărea. În schimb, abilitățile de adaptare ar trebui să le permită să recunoască aceste emoții, să le denumească și să le valideze, și să adopte comportamente pentru a le atenua.

Învață să comunici dificultățile

Elevilor ar trebui să fie încurajați de către părinți și profesori să comunice atunci când sunt obosiți, distrași sau copleșiți.

Abilitățile specifice de adaptare pot fi diferite pentru fiecare persoană, dar pentru majoritatea dintre noi, acestea pot include împărtășirea acestor emoții dificile cu persoanele pe care le iubim și în care avem încredere. Este, de asemenea, important ca elevii să aibă pe cineva care să-i asculte într-un mod atent și nepărtinitor.

Elevii de toate vârstele ar trebui să aibă cel puțin doi adulți în care au încredere și la care au acces în cea mai mare parte a timpului. Acest lucru poate include un angajat al școlii, un prieten de familie, un membru al familiei, o persoană de sprijin din comunitate sau un profesionist în domeniul sănătății mintale.

Îndrumați copilul să scrie numele și informațiile de contact pe un bilet, pe care să îl pună în rucsac sau în telefon.

Strategii de gestionare a stresului pentru părinți

Ia o pauză de meditație

Chiar și o pauză de meditație de 5 minute poate ajuta la reducerea stresului și la eliberarea minții. De asemenea, poți folosi acest timp pentru a practica respirația profundă a abdomenului pentru a reduce și mai mult stresul.

Îngrijire personală

Părinții sunt adesea primul grup de persoane care pun îngrijirea personală la sfârșitul listei lor de sarcini, dar ea este mai importantă decât niciodată. Să mănânci bine, să bei multă apă, să faci exerciții și să te odihnești, să ai suficient timp pentru tine vor fi benefice în prevenirea suprasolicitării și a iritabilității.

Minimizează consumul de media

Pauzele de la vizionarea sau citirea știrilor și a rețelelor sociale pot ajuta la reducerea stresului. Ia în considerare limitarea cantității de timp recreativ (nelegat de muncă) petrecut online sau restrânge-l la 1 oră pe zi.

Vezi și: Ceaiul care regenerează pielea. Poate fi folosit pentru tratarea acneei, iritațiilor și a pielii uscate

Înconjoară-te de persoane care te susțin

Suportul social este crucial în gestionarea stresului. Găsirea persoanelor în care ai încredere - fie prieteni, membri ai familiei sau colegi de muncă - te poate ajuta să atenuezi efectele adverse ale stresului. Organizeazî-ți timpul în fiecare săptămână, în așa fel încât să te poți întâlni cu prietenii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel