Ce se întâmplă dacă te uiți la fulger. Bolile grave pe care le provoacă lumina unui fulger

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce se întâmplă dacă te uiți la fulger - Foto: Freepick
Ce se întâmplă dacă te uiți la fulger - Foto: Freepick

Ce se întâmplă dacă te uiți la fulger. Efectele grave pe care le are lumina puternică a fulgerului pentru ochii noștri.

Fulgerele, pe cât sunt de spectaculoase, pe atât sunt și de periculoase și pot provoca daune majore, inclusiv pentru sănătate noastră. 

Deși șansele de a fi lovit de fulger într-un an sunt de aproximativ 1 la 960.000. În mod surprinzător, șansele de a supraviețui unuia dintre aceste fulgere majore sunt foarte bune, aproape 9 din 10 persoane scăpând de moarte. Asta deoarece corpul uman este un bun conductor de electricitate. Totuși, acest lucru nu este valabil în toate cazurile.

De exemplu, în oftalmologie, leziunile cauzate de loviturile de trăsnet au fost documentate ca fiind diverse entități, de la cheratită, cataractă, uveită în segmentele anterioare până la desprinderi de retină, papilită și formarea de găuri maculare în segmentul posterior, potrivit NCBI.

Vezi și: DEXA, testul unei boli tăcute. Ce trebuie să știi dacă ai peste 50 de ani. Bolile pe care ți le arată valorile testului DEXA

Ce se întâmplă dacă te uiți la fulger

Leziunile oculare cauzate de fulger sunt foarte rare, dar atunci când apar, acestea pot prezenta diverse patologii ale țesuturilor oculare, de la structurile segmentului anterior până la cele ale segmentului posterior. Cele mai multe dintre cazuri au prezentat maculopatie și leziuni foveschitice, care s-au rezolvat în timp cu utilizarea de steroizi.

Irisul reprezintă principala apărare a ochiului împotriva luminii puternice. Aceasta este partea colorată a ochiului, responsabilă pentru reducerea și mărirea dimensiunii pupilei. Atunci când razele luminoase intense ajung la ochi, irisul răspunde prin contractarea pupilei, protejând astfel retina și ajutând-o să proceseze mai bine imaginea primită. Opusul are loc în condiții de lumină slabă, când irisul dilată pupila pentru a permite să intre cât mai multă lumină.

Există dovezi care sugerează că expunerea la lumina puternică, inclusiv la lumina albastră, poate contribui la bolile retinei.

Expunerea la lumina vizibilă de intensitate ridicată, precum un fulger sau direct in soare, deteriorează retina, provocând o boală numită retinopatie solară. Acest lucru apare, de asemenea, atunci când oamenii privesc fix o eclipsă fără ochelari special concepuți.

Trebuie să știi: Colangita, boala care apare brusc și duce la cancer sau ciroză: simptome, cauze, tratament: Aceste două teste pun imediat diagnosticul

În mod similar, la șoarecii de laborator, lumina puternică, în special cea albastră, provoacă leziuni ale retinei.

Lumina albastră poate fi cea mai dăunătoare deoarece este lumina cu cea mai mare energie care poate ajunge la retină și, poate reacționa cu substanțele chimice din retină pentru a produce radicali liberi dăunători, care sunt molecule ce pot interacționa în mod negativ cu alte molecule din interiorul celulelor noastre. Inflamația rezultată poate contribui la apariția degenerescenței maculare.

Dacă sunt detectate la timp și gestionate corespunzător, leziunile oculare provocate de fulger au un prognostic foarte bun. Recuperarea este de obicei bună, cu pierderi funcționale minime, dacă există o trimitere rapidă.

Care sunt cele mai frecvente leziuni oculare?

Leziunile oculare variază de la ușoare la grave. Unele dintre cele mai frecvente leziuni oculare includ:

Ochiul negru: O lovitură la nivelul ochiului sau al țesutului din jurul acestuia provoacă un ochi negru. Zona din jurul ochiului este vânătă, umflată și dureroasă. Pleoapa poate fi, de asemenea, tăiată. Umflătura poate interfera cu vederea.

Sângerare în ochi: O hemoragie (sângerare) la suprafața ochiului poate rezulta în urma unui efort prea mare (cum ar fi în timpul tusei) sau a unui traumatism la nivelul ochiului. O hemoragie subconjunctivală apare atunci când sângele apare în partea de piele transparentă a ochiului (conjunctiva) care acoperă partea albă (sclera). De asemenea, sângele se poate aduna între cornee și iris (partea transparentă clară a ochiului și partea colorată). Această sângerare se numește hefemă.

Arsuri și iritații: Substanțele chimice, vaporii și alte substanțe iritante pot arde sau deteriora ochiul, ducând la pierderea vederii.

Abraziune corneană: Obiectele străine, unghiile, lentilele de contact și alte obiecte pot zgâria corneea. Corneea este zona clară și transparentă din partea din față a ochiului. Abraziunile corneenei provoacă durere, sensibilitate la lumină și lăcrimare a ochilor.

Leziuni provocate de un obiect străin: Atunci când ceva se depune în ochi, pot apărea probleme de vedere și dureri oculare. Cele mai frecvente obiecte străine în ochi includ murdăria sau resturile, rumegușul sau sticla spartă. Lentilele de contact pot provoca leziuni oculare atunci când rămân prea mult timp în ochi.

Fracturi orbitale: Traumatismele sau forța contondentă asupra oaselor care înconjoară ochiul pot provoca o fractură. Fracturile orbitale se produc de obicei atunci când un obiect sau un pumn lovește ochiul. Într-o fractură orbitală prin suflare, oasele din interiorul orbitei oculare se sparg. Mușchii care susțin ochii se pot întinde, se pot rupe sau pot rămâne blocați. Copiii sunt deosebit de susceptibili la acest lucru.

Dezlipirea de retină: O dezlipire de retină poate provoca pierderea permanentă a vederii. De obicei, aceasta rezultă în urma unor modificări legate de vârstă sau a unei traume la nivelul ochiului. Se întâmplă atunci când retina (țesutul subțire de pe partea din spate a ochiului) se desprinde de peretele ochiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel