Ce sunt METASTAZELE, cum apar și de ce se răspândesc. Metastazele care NU prezintă SIMPTOME

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce sunt metastazele - FOTO: Pexels @anna tarazevich
Ce sunt metastazele - FOTO: Pexels @anna tarazevich

Care sunt cele mai diagnosticate tipuri de cancer? Cum se răspândesc și ce metode de diagnostic există?

Cancerul, boala necruțătoare care afectează un număr mare din populație, este o maladie a cărei cauză rămâne un mister uneori. Din păcate, tumorile nu rămân ancorate la locul unde a apărut, ci se răspândesc. Acest proces de diseminare a proceselor tumorale/neoplazice poartă denumirea de metastazare.

Factori de risc

Deși multe forme de cancerul nu au o etiologie clară, există o serie de factori de risc care contribuie major la apariția bolii. Printre acestea se numără fumatul, sedentarismul, alimentația, stilul de viață stresant și agenții patogeni.

Vezi și: Alimentul care te ajută să SLĂBEȘTI, dar crește riscul de CANCER

Mod de răspândire

De la locul de plecare, cancerul se răspândește la celelalte organe prin mai multe modalități. Studiile medicale arată că răspândirea directă este una dintre principalele căi de diseminare. Aceasta se referă la extinderea tumorii la organele/structurile din vecinătatea sa. Acest lucru se întâmplă fie pe cale hematogenă (prin vasele de sânge), fie pe cale limfatică.

Sarcoamele și carcinoamele sunt principalele tipuri de tumori care se extind pe care hematogenă. De obicei, sarcoamele apar la nivelul țesuturilor moi, a organelor.

O altă cale de metastazarea a cancerelor este cea limfatică. Aceasta se referă la răspândirea tumorii inițiale la nodulii limfatici din apropiere și este tipică carcinoamelor. 

Tumorile de la nivelul traheei sau a bronhiilor pot metastaza către segmentele interne din structura plămânilor și anume, la nivelul lobulilor pulmonari.

Cele mai comune metastaze

Conform NIH (National Cancer Institute), cel mai comun tip de cancer diagnosticat în anul 2021 în America a fost cancerul la sân. Următoarele tipuri de cancer de pe listă au fost cancerul de prostată și cancerul pulmonar.

Totodată, numeroase instituții de cercetare a cancerului arată că cele mai diagnosticate forme de cancer sunt cel de sân și cancerul pulmonar. Metastazele pulmonare pot să nu prezinte simptome, iar atunci când manifestările apar, cancerul este deja într-o fază avansată. Din păcate, majoritatea pacienților se prezintă la medic pentru investigații abia în momentul în care apar simptomele. De obicei, acestea sunt reprezentate de tuse persistentă, dificultăți în respirație, oboseală etc.

Alte forme de răspândire a cancerului care apar deseori se referă la:

-metastazele hepatice;

-metastazele de la nivelul creierului;

-metastazele osoase.

Diagnostic

De obicei, diagnosticul cancerului și a metastazelor acestuia se bazează pe biopsia țesutului afectat, teste de laborator de determinare a markerilor tumorali și  realizarea unor examene imagistice (CT, RMN, ecografie, radiografie toracică, etc.).

Vezi și: Fructul cu efect antimicrobian și anti-CANCER. Ce este naringenina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel