Ce trebuie să știi despre boala Crohn. Ce semne îți arată că ai boala

Dana Lascu / 15 iul 2020 / 18:14
EXCLUSIV
Inflamația intestinală
Inflamația intestinală

Legat de boala Crohn, dr Gabriel Mitulescu a dezvăluit la Interviurile DC News și DC Medical care sunt semnele care ar trebui să ne trimită la medic și cum se pune diagnosticul corect. 

Dr Gabriel Mitulescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală și chirurgie oncologică, colaborator al Spitalului Clinic Sanador, spune că boala Crohn este din ce în ce mai des întâlnită și că, din păcate, este incurabilă. 

Sanador

„Nu este foarte cunoscută, dar este din ce în ce mai frecvent întâlnită. Este o boală inflamatorie cronică, a cărei cază încă nu a fost stabilită cu exactitate, dar care afectează segmente ale tubului digestiv, sau poate tot colonul, poate și intestinul subțire. Și atunci, reconstrucții la boala Crohn (...) nu se pot face din intestinul subțire, pentru că și segmentul acela ar putea să fie bolnav și atunci, sigur că rezultatele nu sunt deloc bune”, a declarat dr Gabriel Mitulescu. 

Semnele și simptomele acestei boli nu sunt specifice, dar există o combinație de astfel de semnale de avertizare care ar trebui să ne dea de gândit și să ne facă să mergem urgent la medic. Este o boală care explică multe stări de rău pe care le simțim și le ignorăm. 

„Semnele bolii Crohn nu sunt specifice, dar în momentul în care pacientul are mai multe scaune pe zi, de consistență mai moale, cu distensie abdominală, cu oareșce dureri abdominale, cu lipsă de putere, cu pierdere ponderală, acestea sunt semne care se pot întâlni în foarte multe boli, inclusiv în colonul iritabil. Diagnosticul, însă, se face foarte simplu la colonoscopie, care trebuie să vizualizeze și ultima parte a intestinului subțire, o porțiune din ilion, pentru că certitudinea diagnosticului o aduce biopsia de mucoasă care se practică odată cu investigația endoscopică. Și atunci este foarte simplu. Dacă nu ai un ritm bun de scaune, dacă nu te simți bine pur și simplu, este absolut normal să mergi la doctor, și dacă mergi vei fi investigat în sensul acesta și diagnosticat”, a arătat chirurgul Gabriel Mitulescu. 

Cât de des trebuie făcută colonoscopia, aflați în video: 

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy