Cele 4 alimente recomandate de medic pentru prevenirea cancerului de prostată. Alimentul pe care trebuie să-l evităm. E cel mai cancerigen, potrivit OMS
Cele patru alimente recomandate de medic pentru prevenirea cancerului de prostată. Alimentul pe care nu ar trebui să-l mai mâncăm, conform medicului și studiilor.
Cancerul de prostată este o problemă majoră de sănătate publică, iar măsurile de prevenire și diagnosticare timpurie este esențială. Cu toate că vârsta este un factor de risc major pentru cancerul de prostată, stilul de viață și dieta pot juca un rol semnificativ și prevenirea bolii.
Este important ca oamenii să fie conștienți de alimentele pe care le consumă și să încerce să adopte o dietă echilibrată și sănătoasă pentru a reduce riscul de cancer de prostată.
Un medic a dezvăluit recent că există patru alimente care pot ajuta la prevenirea cancerului de prostată, dar și un aliment care ar trebui evitat cu orice preț.
Expertul avertizează că ceea ce consumăm poate influența semnificativ riscul de a dezvolta această boală potențial letală.
Se estimează că numărul cazurilor de cancer de prostată va crește considerabil, iar numărul de decese la nivel mondial va ajunge la 700.000 pe an.
Cancerul de prostată este o cauză importantă de deces și invaliditate, reprezentând 15% din toate cazurile de cancer la bărbați.
Prostate Cancer UK, o organizație de caritate de renume, raportează că în fiecare an, în Marea Britanie sunt înregistrate aproximativ 13.000 de decese și 50.000 de cazuri noi ale acestei boli.
Când vine vorba de dieta în cancer, există anumite alimente pe care experții recomandă să le evităm, precum și multe altele care ar trebui incluse.
Dr. William Li, un medic și biolog vascular ce a terminat Harvard, îi sfătuiește pe oameni să evite baconul și carnea la grătar, pentru că sunt una dintre sursele care duc la apariția cancerului de prostată asociat cu grăsimile saturate.
Organizația Mondială a Sănătății recunoaște că mezelurile sunt carcinogene, iar consumul excesiv prezintă riscuri pentru promovarea cancerului.
"Acestea sunt asociate clar cu un risc crescut de cancer de prostată", a declarat Dr. William Li, care a completat că "abia acum ar trebui să reducem cantitatea de carne pe care o consumăm și să trecem la o dietă mai bogată în plate și alimente integrale", citează The Mirror.
Cu toate acestea, potrivit lui, există câteva alimente pe care oamenii ar trebui să le consume mai des, cum ar fi nucile și soia.
Un studiu efectuat pe 47.000 de bărbați a arătat că cei care consumau o treime de ceașcă de nuci de 5 ori pe săptămână aveau un risc cu 34% mai mic de mortalitate din cauza cancerului de prostată.
De exemplu, soia include bioactivi care luptă împotriva dezvoltării cancerului.
"Studiile din China asupra brânzei tofu și laptelui de soia au arătat că un consum de soia a redus riscul de cancer de prostată cu 40 - 70%", mai spune Dr. William Li.
De asemenea, potrivit medicului, fructele citrice, precum portocalele, ar putea ajuta și ele la reducerea riscului de cancer de prostată.
"100 de grame de fructe citrice au fost asociate cu un risc de cancer de prostată cu 12%", a spus dr. Li, care a citat un studiu efectuat pe 42.000 de bărbați din Europa, urmăriți timp de 14 ani.
În plus, un alt studiu efectuat pe 29.000 de bărbați a arătat că doar o bucată de broccoli pe săptămână a fost asociată cu un risc redus de răspândire a cancerului de prostată.
Nick James, autorul principal al studiului, profesor de cercetare al cancerului de prostată și vezică urinară la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a declarat că: "Pe măsură ce tot mai mulți bărbați din întreaga lume trăiesc până la vârsta mijlocie, va exista o creștere inevitabilă a numărului de cazuri de cancer de prostată. Știm că această creștere a numărului de cazuri se apropie, așa că trebuie să începem să planificăm și să acționăm acum.
Intervențiile bazate pe dovezi, cum ar fi îmbunătățirea programelor de depistare timpurie și de educație, vor contribui la salvarea de vieți și la prevenirea problemelor de sănătate cauzate de cancerul de prostată în anii următori. Acest lucru este valabil mai ales pentru țările cu venituri mici și medii, care vor suporta cea mai mare parte a cazurilor viitoare".
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
-
-
-
-
Consumul de cafea poate accelera pierderea osoasă15.12.2025, 14:46
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
