Cele 5 reguli de aur ale nutriției pentru sportivi

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: canva.com
Sursa foto: canva.com

Fie că faci sport ca amator, fie că o faci într-un cadru profesionist, nutriția este esențială.

Dacă ești atent în privința performanțelor fizice pe care le ai, la fel de atent ar trebui să fii și când îți alegi hrana. Nutriția este esențială pentru a-i permite corpului să hrănească organismul și să fii mai odihnit și mai energic pentru viitoarele exerciții. 

Astfel de reguli ce trebuie aplicate când faci sport este bine să le ai în vedere indiferent care ar fi nivelul tău. Chiar dacă ești un om simplu care merge la sală pentru a-și păstra condiția fizică, modul în care te alimentezi ar trebui să fie la fel de important ca atunci când ai o carieră profesionistă.

O alimentație bună și obiceiurile sănătoase nu îi ajută doar pe cei care practică sporturi fizice, ci și pe cei care încearcă sporturi ale minții, cum ar fi șah, bridge sau poker. În aceste jocuri ai nevoie de o capacitate de concentrare peste medie, iar o alimentație potrivită te poate ajuta. La șah ai un timp limitat de gândire în care trebuie să faci mutările câștigătoare. 

Același lucru se întâmplă și când joci poker pe platformele de pe internet, acolo unde poți să vezi exact pe ecran cât timp mai ai la dispoziție să decizi cum vei acționa. Există presiunea timpului, dar capacitatea ta de concentrare crește în momentul în care te alimentezi adecvat. Și studiile au demonstrat că cei care fac exerciții fizice în mod constant își îmbunătățesc, de asemenea, capacitatea de concentrare și pot avea succes mai mare și în sporturile minții.

 

În aceste condiții, te invităm să descoperi câteva sfaturi potrivite pentru cei care fac sport:

Evită antrenamentele pe stomacul gol

În cazul în care ai un antrenament mai lung, să spunem de 2 ore, încearcă să mănânci o banană, să consumi o băutură cu electroliți ori altceva ușor în așa fel încât să-ți păstrezi glicemia constantă. În cazul în care ai un antrenament mai scurt, de cel mult 45 de minute, este suficient și un simplu fruct. Dacă durata antrenamentului este între 60 și 90 de minute, ia în considerare să adaugi o băutură cu electroliți, în așa fel încât corpul tău să aibă un flux constant de carbohidrați și să eviți deshidratarea. În cazul în care antrenamentul e de durată și mai mare încearcă o combinație de hidratare lichidă cu o formă de alimente solide, cum ar fi batoanele, orezul, cartofii fierți.

Nu sări peste micul dejun

Această regulă este valabilă indiferent dacă faci sport sau nu. Micul dejun îți dă energie pentru tot parcursul zilei. E recomandat să începi cu ceva simplu, cum ar fi ouăle fierte, fructele, laptele. Pentru o energie mai susținută, poți să adaugi avocado lângă ou sau să pui unt de migdale într-un smoothie ori pe pâine prăjită. Acestea ar trebui să-ți ofere energia pentru următoarele ore și un start de zi perfect.

 

Planifică-ți mesele

Este important să știi ce vei mânca și când vei mânca. În acest fel vei evita anumite stări de amețeală care pot apărea în cazul în care trece prea mult de la ultima ta masă, iar tu ai efectuat un antrenament intens între timp. Starea de letargie nu te va ajuta niciodată, astfel că este bine să fii cât mai ordonat și să-ți planifici din timp mesele și un orar. Specialiștii în nutriție sportivă afirmă că "eșecul de a planifica înseamnă planificarea eșecului", iar dreptatea pare a fi de partea lor.

Nu uita să mănânci după un antrenament

Specialiștii recomandă ca sportivii să mănânce în decurs de 30-45 de minute după sesiunea de antrenament. Potrivit lor, "fereastra de recuperare", așa cum este numită, se încheie în 45-60 de minute de la efectuarea antrenamentelor. Nutriția lichidă de recuperare pare să fie ceva mai ușoară pentru stomac, se digeră mai repede și poate fi mai convenabilă de folosit în cazul în care nu ești acasă. Poți folosi un shake de proteine sau câțiva aminoacizi. Iar când ajungi acasă, încearcă niște carbohidrați, proteine și legume.

Ia o gustare bogată în nutrienți înainte de culcare

Este vorba despre grăsimi sănătoase, nuci, fructe de pădure ori proteine. Aceste alimente nu îți vor crește glicemia, dar vor ajuta la prevenirea scăderii ei în timpul nopții. Din perspectiva alimentației pentru sport, este știut că glicemia se epuizează rapid în timpul somnului, iar să limitezi aportul de nutrienți nu ar fi o idee bună. Întrebarea care se pune nu este care este ora limită indicată să nu mai mănânci, ci, în realitate, ce să mănânci. Corpul sportivilor este în continuă mișcare și are nevoie constantă de alimentație și reconstrucție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel